Котоошу: Аз успях, защото трябваше да оцелея

dsport.bg

Най-успешният българин в Япония Калоян Махлянов-Котоошу разказа за своя тежък път до успеха в сумото и за живота си след края на професионалната кариера, който е свързан с треньорската му школа.

"Всичко зависи от теб, което си го направиш ти, си е за теб. Няма назад. За три години стигнах до втория ранг одзеки. Никой не го е правил. После 8 години бях с тази титла. Толкова трудно беше първата година и половина, че нищо не си спомням", сподели Котоошу пред bTV.

"Трудните моменти човек ги забравя. Просто не бях човек, всеки ден тренирах два пъти, три пъти, повече от тях. Защото бях на 19, а те на 15. Ако тренирам колкото тях, как ще ги настигна?"

"Нямах време за мечти. Всичко беше насочено към целта ми. Никога не търсете извинения, няма невъзможни неща, стига да си поставите цели. Мислете позитивно."

"Че животът не е лесен, нищо не получаваш даром. Трябва да се провалиш. Успехът се получава единствено след неуспеха. Важното е да не се страхуваш от провала."

Относно децата си Кирил и Мария, Махлянов разказа: "Големият три пъти е идвал, малката само като беше малка. Аз не съм се прибирал от 3 години."

А защо са с български имена? "Защото са българчета. Сега тепърва трябва да се представям и да успея като треньор, това вече зависи и от момчетата, които тренирам. Важно е и те да го искат. За тези мечти е важно колко си готов да жертваш."

"С годините взех да свиквам с културата, с тях, така станаха нещата, че животът ми се получи в Япония. Ако бях срещнал българка, сигурно щях да се върна. Това беше най-трудният момент. Само японец може да стане треньор във федерацията. За да стана треньор, трябваше да приема японско гражданство."

"Няма рецепта, всичко е тук, в сърцето. Аз попаднах в 18 ве, бой с пръчки, нямаше нищо за ядене. Аз успех, защото трябваше да оцелея", допълни Котоошу.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук