Красен Кралев: Мантра е, че държавата не може да се намесва във футбола

dsport.bg

Спортният министър Красен Кралев даде обширно интервю за предаването "Седмицата" по Дарик радио, а в него логично бе засегната темата със събитията във футболния съюз.

Той отказа да коментира разследванията в БФС и заяви, че държавна намеса в дейностите на централата няма, макар и да е "мантра, че държавата не може да се намесва в дейността на федерациите".

"Такива скандали има във всяка една федерация през годините. Футболът е най-голямата федерация с най-много члена, близо 60 хиляди картотекирани състезатели. Съвсем нормално там да са насочени погледите. Както е и във волейбола", заяви Кралев. 

Това, което се случва във футболния съюз, не искам да коментирам. Държавата иска да се спазват законите. Министерството иска да имаме успехи. Работи се детайлно, правят се проверки по места. Държа да отбележа, че тази проверка е започнала преди. Проверяваме тази част от средствата, които са разходвани във футболния съюз, които са предоставени от държавата."

Относно представителя на УЕФА Тиери Фавр и неговата проверка за държавна намеса, Кралев коментира: "Говорихме с него. Разбира се, че няма какво да крием. Няма такава държавна намеса. Това е мантра, че държавата не може да се намесва в дейността на федерациите. Това не е вярно. Върховенството на закона е преди всичко. Всяка федерация има еднакъв статут с останалите."

Кралев коментира и темата за обща балканска кандидатура за домакинство на Европейско първенство: "Рано е да коментираме, нищо ново не се е случило. Още не е взето политическото решение за обща кандидатура. Когато държавите вземем решение ще има ли такава кандидата, тогава ще говорим. Реалистично е Европейско първенство. Най-големият проблем не е инфраструктурата, най-големият проблем е, че при четири държави, често се сменят правителства. Когато една държава е политически нестабилна, няма как да се прави такова нещо."

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още