Кристъл Палас поиска да бъде признат за най-стария съществуващ професионален футболен клуб в света.

Официално за година на създаване на лондонския клуб се смята 1905-а, но ново изследване на историка Питър Менинг твърди, че футболният клуб съществувал от 1861 година - една година преди основаването на Нотс Каунти, който към момента е обявен за най-стар съществуващ професионален клуб. 

Според Менинг Кристъл Палас изиграва първия си мач през март 1862 година, повече от половин година преди създаването на нотингамския Нотс Каунти. Все пак Кристъл Палас не претендира да е най-старият футболен клуб в света, тъй като през октомври 1857 година е създаден аматьорският ФК Шефилд.

"Кристъл Палас е първият тематичен спортен парк, който се създава от компанията "Кристъл Палас". През 1857 година се създава клубът по крикет Кристъл Палас, а през 1861 година се появява футболният клуб. Без Кристъл Палас и едноименната компания не би имало Футболен клуб Кристъл Палас. Без всичко това не би могло да се стигне до 1905 година, когато се основава професионалният футболен клуб. Тъй като футболният клуб се създава през 1861 година, той може да се смята за най-стария съществуващ професионален клуб в света", твърди Менинг.

Според изследването на Менинг Кристъл Палас е сред основателите на Футболната асоциация на Англия през 1863 година.

След откритието от клуба обявиха, че през 2021 година ще бъдат отбелязани 160 години от основаването му.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS