Кристер Фредриксон - първият открит гей в професионалния футбол

dsport.bg

Кристер Фредриксон е бивш шведски футболист. 60-годишният ветеран се е състезавал най-дълго във втората по сила лига в родината си Швеция. Подвизавалият се във Васби ФК като защитник е първият футболист в света, който открито заявява, че е хомосексуалист. През 80-те години от миналия век е бил пред трансфер в шведския гранд АИК Стокхолм.

Фредриксон винаги е бил открит за това към кой пол изпитва симпатии, дори когато е получил професионален договор от Кипър. И все пак името му изчезва от футболната история.

Според мнозина от футболните фенове първият гей футболист е англичанинът Джъстин Фашану, но той е бил активен футболист през 90-те години докато всички съотборници, треньори и фенове на Фредриксон знаят, че той е първият такъв играл половин десетилетие по-рано.

Историята му никога не е била тайна, но никой никога не е разпитвал. В момента бившият футболист живее в страхотно имение близо до Малага в Испания. Самият Фредриксон разказва, че е бил много активен, бил е скиор в много добра физическа подготовка, можел е да тича неуморно, бил е много безстрашен и екстремен. Тези качества обаче не са му достатъчни, за да запише минути в най-високото ниво на елитния шведски футбол. Защитникът също споделя, че не е имал големи проблеми със своите съотборници заради сексуалността.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук