Английските медии отчетоха сериозен проблем за Висшата лига. Оказва се, че две трети от футболистите, играещи в английския шампионат, не са напълно ваксинирани срещу коронавирус, като много от тях категорично отказват да се имунизират.

Служители на клубовете се оплакват, че в съблекалните се пропагандират всякакви конспиративни теории, най-вече свързани с Бил Гейтс и безплодието след поставена ваксина, пише DailyMail.

В четвъртък Висшата лига получи уверение от британското правителство, че неваксинираните футболисти ще могат да играят. Все пак футболните власи на Острова се притесняват, че ниските нива на ваксинация могат да доведат до множество огнища на коронавирус в елитните тимове.

Висшата лига може спокойно да си отдъхне, защото правителството смята да въведе ваксинационни паспорти, които обаче ще засягат само зрителите, но не и футболистите. Това е единствената добра новина за английския футбол.

Според статистиката едва седем от двайсет клуба във Висшата лига са напълно ваксинирали 50% или повече от своите играчи. Единствено в Лийдс, Уулвърхемптън, Саутхемптън и Брентфорд ваксинираните са повече от 90%. Поне три клуба на брой пък имат по-малко от 10% ваксинирани.

Най-големите звезди във Висшата лига са и най-големите противници на ваксината срещу COVID-19. От Висшата лига се надяват, че това ще се промени, но засега изглежда доста малко вероятно.

„Положението е отчайващо и трудно мога да кажа какво може да се направи. Конспиративните теории са завладели повечето съблекални. Големи играчи, пораснали хора идват при нас с какви ли не абсурдни оправдания и категорично отказват да си поставят ваксина. Един от тях ми каза, че не е нужно да се ваксинира, защото ще приема витамини, за да подсили имунната си система“, споделя пред Dailymail клубен доктор на тим от Висшата лига.

„Някой от играчите четат в интернет и вярват. Казват, че ще станат стерилни, други вярват в сценарий, че Бил Гейтс е замесен, а пандемията е пропаганда. Най-големият проблем е, че замърсяват съзнанието и на по-младите футболисти. Друг сериозен проблем е, че играчите прекарват прекалено много време в социалните мрежи, където е пълно с конспирация и мисинформация. Една или две големи фигури в съблекалнята могат да повлияят сериозно върху мнението на останалите. В някои случаи дори да спрат по-младите да се ваксинират. Трудно е да се промени манталитета на една съблекалня“, казва още клубният доктор.

Десетте най-скъпоплатени футболисти във Висшата лига

Новата перла на Байер Леверкузен попада в трансферните планове на Ливърпул

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS