Африканската футболна конфедерация планира да отложи следващата Купа на африканските нации от лятото на 2025 година за януари 2026-та, за да се избегне съвпадението на календара със Световното клубно първенство, заяви генералният секретар на КАФ.

"Разговорите със замесените страни са в напреднала фаза", обясни секретарят Верон Мозенга-Омба, като добави, че решението ще бъде взето в най-кратки срокове.

Състезанието бе насрочено в Мароко през лятото на 2025 година, за да не се лишават много европейски клубове от африканските им футболисти в периода януари-февруари. ФИФА обаче реши, че ще проведе Световното клубно от 32 отбора в САЩ между 15 юни и 13 юли 2025.

Да се отложи Купата на африканските нации за началото на 2026 "се обсъжда, но няма нищо официално", уточнява източник от африканската конфедерация пред „lequipe“.

Жребият за квалификациите за следващата Купа на африканските нации все още не е теглен, след като баражите през месец март позволиха на Чад, Либерия, Южен Судан и Есватини да се присъединят към състезанието.

След Мароко следващото издание на КАН трябва да се проведе в три страни - Уганда, Кения и Танзания. То трябва да се състои през 2027 година, но също може да бъде отложено с оглед на това, че следващият турнир ще бъде през 2026 година.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS