Председателят на Управителния съвет на футболния Етър Велико Търново Деян Куздов направи анализ на представянето през изминалото първенство и коментира бъдещето на „виолетовите“ в интервю за клубния уебсайт на отбора.

- Г-н Куздов, как бихте анализирал представянето на Етър през сезона и защо не можа да бъде изпълнена основната цел – влизане в елита?

Това, което остава равносметка след първенството, е разочарование и огорчение във всички. Разбирам феновете, че са разочаровани, но ние като ръководство сме още по-разочаровани, защото освен че обичаме Етър, футбола и града, ние влагаме много време, енергия и немалко финанси, за да поддържаме това, което е Етър в момента.

- Защо се стигна дотук?

Причините са комплексни, в крайна сметка – спортно-технически. Отборът не издържа на напрежението в някои моменти, не можаха да преодолеят срива и чисто психологически. Беше много трудно за треньорите да вдигнат тима след тежките загуби. В някои мачове повлия и съдийството, което не може да бъде оправдание, но в такъв дълъг маратон и това натежа. Някои от футболистите не допринесоха с това, което очаквахме от тях.

- Смятате ли, че някои от тях не се влагаха достатъчно?

Това е много субективно. Аз смятам, че всеки един спортист трябва да влага сто процента от себе си, но въпросът е дали качествата на всички играчи им позволяват да гонят целите, които им бяха поставени. Тук може би има допуснати грешки и от треньорите по време на селекцията. Защото отборът беше стабилен, докато всички бяха на разположение. Когато имаше отсъстващи, се видя, че нямаме тази дълбочина в състава, която ни позволява да сме конкурентноспособни на другите отбори.

- Взети ли бяха своевременно мерки да се спре серията още след първите загуби?

Взехме. Имаше глоби в отбора за отделни състезатели. Нашите играчи бяха едни от малкото, които имаха заложен бонус за първото място. Мотивацията трябва да е била на достатъчно високо ниво. За съжаление се оказва, че средата за развитие на футбола във Велико Търново не е много добра. Постоянно трябваше да опровергаваме някакви конспиративни теории от хора, които уж подкрепят „Етър“. Още когато бе избран УС, очакванията бяха, че едва ли не Етър няма да завърши първенството в Първа лига, а ние не само го завършихме, но бяхме на 1 минута от оставане в елита.

След това заради вакуума, който се получи в БФС по онова време, ние бяхме 30 дни в неизвестност дали ще сме в Първа или Втора лига, защото имаше вариант да ни поканят за елита. Много хора побързаха отново да закрият отбора, щели сме да играем във „В“ група… Видя се, че направихме отбор, който да се бори за челните места, макар и краят да бе неуспешен. Отново се борихме с недоверие, че нашите цели не са истински, че не искаме влизане. Не може всеки ден да излизаме с изявления и да се борим с хора, които уж подкрепят Етър.

-Г-н Куздов, в тази връзка се появиха и твърдения, че Етър е продал баража. Вашият отговор?

Категорично мога да кажа, че това не е вярно! Може някои футболисти и отборът като цяло да не са били на ниво, но настройката беше, че това е най-важният мач за годината. Може би напрежението им оказа лоша шега, но това не е извинение и ние ще си направим нашите изводи, които ще се видят скоро.

- Не можем да подминем темата с финансирането, което безспорно е трудно. Доколко това оказа влияние?

Първите хора, които по някакъв начин ще дадат сигнал при лошо финансово състояние, са самите футболисти и служителите в клуба. Това пак са коментари на фенове и странични хора, а не на самите играчи. Не е имало такава реакция през сезона от страна на футболистите. Това, което мога да отчета като лично разочарование извън представянето, е проектът за базата ни в Дебелец. За 7 домакински мача, в които бяхме поставили урни на стадиона, събрахме 238.20 лв., като тези 20 стотинки бяха всички събрани пари от домакинството срещу Ботев-2… А този проект не е за даден човек, а е за бъдещето на децата от Велико Търново. Ако наистина претендираме, че В. Търново е футболен град, трябва да го подкрепим и с действия като участваме по-активно в тези инициативи. Този проект рано или късно ще го осъществим, но всеки трябва да допринесе за това с каквото може.

- Какво следва оттук нататък?

Заради баража и неяснотата пак до последно в коя група ще играем, имаме леки закъснения в подготовката и селекцията, които ще бъдат наваксани. Искаме да опровергаем всички конспиратори: Етър го има и ще продължава да го има, независимо че се опитват да го „пращат“ в областните групи или да го „закриват“.

Утре ще обявим новия старши треньор и неговия щаб. Планът за подготовка отдавна е направен, контролите са обявени, като най-престижната е с „Левски“ в столицата, тъй като това ще бъде официалното представяне на „сините“ за новия сезон.

- Ще бъде ли сформиран боеспособен отбор?

Ситуацията е такава, че има неяснота в доста отбори и играчите изчакват, преди да вземат решение за бъдещето си. Това малко ни бави, но за първата тренировка на 13 юни със сигурност ще има нови имена. По селекцията активно се работи. Ще има изненада за феновете на Етър в цялата страна – в петък ще обявим ново партньорство, с което клубът ще бъде много по-близо до всеки един фен в страната.

- Какви са очакванията за новото първенство?

Новият треньор ще даде пресконференция преди първата тренировка, на която ще говори за целите. Искаме да изградим боеспособен отбор, който да радва зрителите и колкото може повече фенове да идват да подкрепят Етър. Това е смисълът на футбола в България. Хората, които влагат много средства у нас, стават все по-малко, така че трябва да намерим формула, в която клубът да е по-независим от икономическата ситуация. Единственият ключ е много фенове да идват на домакинските мачове на Етър, с което пряко да подпомагат развитието на футбола.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS