Ръководството на Ла Лига подаде официална жалба срещу Пари Сен Жермен за неспазване на финансовия феърплей. От ръководството на испанската футболна лига разкриха, че са извършили същата процедура и срещу Манчестър Сити през април.

Повод за недоволството е проваленият трансфер на Килиан Мбапе в Реал Мадрид. Това лиши Ла Лига от по-високи приходи от телевизионни права.

Ето какво се пише в официалното съобщение:

„Ла Лига подаде жалба в УЕФА срещу ПСЖ, каквато срещу Манчестър Сити беше подадена още през април. Целта е да се информира, че въпросните клубове продължително време нарушават действащите правила на финансовия феърплей. Ла Лига смята, че тези практики изменят екосистемата и стабилността на футбола, с което вредят на всички европейски клубове и първенства. В момента това служи единствено за изкуствено раздуване на цените на пазара с пари, които не са спечелени от футбола.

Ла Лига е наясно, че въпросните клубове биват финансирани по незаконен начин - било то чрез директно “инжектиране” на средства чрез спонсорски или друг вид договори, които нямат логика от икономическа гледна точка. Оплакването срещу Сити беше депозирано през април, а тази седмица такова беше направено и срещу ПСЖ. Не е изключено в идните дни сигналите да бъдат допълнени с нова информация.

Освен това Ла Лига се свърза с адвокатски кантори във Франция и Швейцария, в това число и тази на адвокат Хуан Бранко, с цел да се предприемат възможно най-бързо административни и съдебни действия пред компетентните френски институции и тези на Европейския съюз.

В Швейцария Ла Лига проучва различни възможности да представи доказателства за конфликт на интереси от страна на Насер Ал-Хелайфи (президентът на ПСЖ - б.р.) заради факта, че той заема ръководни постове едновременно в ПСЖ, УЕФА, Асоциацията на европейските клубове и BeIN Sports“.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS