Ла Лига ще реши кой е шампион, ако първенството се отмени

dsport.bg

Ла Лига бе прекратена за две седмици. Ако пандемията от коронавирус не утихне и отнеме време на футбола в страната да започне отново, ще бъде невъзможно да бъдат компенсирани изгубените дни и е възможно да няма повече мачове от първенството.

Спряха Ла Лига за две седмици

Кой ще стане шампион в такъв случай? Регламентът в Испания включва раздел 188, в който пише за "промяната на състезанията и периодите на регистрация в случай на непреодолима сила или извънредни обстоятелства, Испанската кралска футболна федерация може да спре всички или част от състезанията, както и да удължи или намали сроковете за регистрация в координация заедно с Националната професионална футболна лига, когато е законосъобразен.“

В първата част не става как ще се реши шампионът. Във втората пише за Комисия, която се формира от членове на футболната федерация, Ла Лига и ръководители на двете състезания (Ла Лига и Сегунда Дивисион): "Относно националните шампионати – Ла Лига и Сегунда Дивисион, за решенията за развитието на шампионата, окончателното класиране и определянето на шампионите са отговорни от Ла Лига, като се изисква предварително съгласие от федерацията, за да бъдат одобрени."

Следователно от Ла Лига са тези, който биха могли да решат кой да бъде шампион с одобрението на Федерацията, но ако няма споразумение, Луис Рубиалес би бил отговорен да определи кой ще вземе титлата през сезон 2019/2020 в Испания.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук