Директорът развитие на детско-юношеския футбол в БФС Лъчезар Димов даде пространно интервю пред Дарик радио и dsport. Той коментира Европейското първенство, като заяви, че не очаква Франция и Нидерландия да правят сметки в кой поток да отидат.

„За мен е привилегия. Благодаря ви за поканата. Действително според мен е едно доста интересно европейско първенство, което само по себе си от спортно техническа гледна точка обнадеждава чисто футболната общественост или хората, които се занимават с футбол. Предвид офанзивната игра, която наблюдаваме от всички отбори. Освен всичко останало виждаме едно първенство доста богато на голове, на голови ситуации, на офанзивен футбол. Мисля, че това доста искрящо се набива на очи дори на човек, който на пръв поглед не се занимава или не е толкова заинтересован във футбола и смятам, че това е един добър знак. Може би за цялостно погледнато за европейския футбол, че новите тенденции чисто в спортно технически план отиват повече към офанзивен футбол, към активен футбол, смея да твърдя. Въпреки това ти успяваш с активна игра в защита. Тоест не просто реагираш на действията на противника, а всъщност чрез активна игра в защита без топка успяваш така да наклониш нещата, че ти да определяш как да играе противника и евентуално къде и как да го поставяш в ситуации, в които можеш да отнемеш топката“, започна Димов.

„Видяхме също така и отбори, които избираха по дефанзивен като изненада стил на игра, например Франция. Имаше доста дискусии след първия им двубой, в който така може би донякъде изненадаха своя противник и предприеха по дефанзивен ход. За сметка на това обаче той отвори много пространства за контраатака. Бързите крила като Усман Дембеле или пък, разбира се, Мбапе. Те пък успяваха да използват тези пространства, макар това да не е най добрият мач за пример, тъй като цялостно не се представиха толкова добре. Така че това са все още интересни и интересни неща. Друг фактор, може би, който като впечатление отбор на Германия, вярвам също. Всички се обединим около мнението, че се справят стабилно до този момент през последните две години. Знаем, че бяха разединени от факта, че не могат да намерят сплав. Не мога да намеря точен състав и може би точния подход или пък треньор. Така че дори в контролите преди първенството влязоха доста въпросително. Така че като общи елементи, така съвсем образно казано, като за начало това са ми основните впечатления в момента“, продължи той.

„При всички случаи винаги Нагелсман е един от по изненадващите избори, ако трябва така да кажем специално за Германия. Там поглед е малко по детайлен. Говорим за това, че Германия също се намираше в определена ситуация, в която трябваше бързо да реагира, да намери правилният заместник или човек, който да продължи идеята на състава на Германия. След Ханзи Флик може би е бил точния човек в точния момент, така че може и оттам да произхожда това назначение“, коментира младите треньори.

„Ами тази тенденция, която наблюдаваме в по-големите страни, смея да твърдя, или в топ първенствата. Все повече това са треньорите, които носят със себе си различен тип опит. Тоест едните са опитни що се отнася до години работа, други са опитни в своето обучение, в своето развитие, макар и на млада възраст те не са играли футбол, както други са правили, или повечето опитни треньори са минали и през професионална кариера, така че това ги отличава. Това може да бъде както предимство, така и недостатък, но виждаме, че това нещо показва, че дори и когато не си играл футбол, може да бъдеш треньор на високо ниво. Това може да бъде и нож с две остриета в случая. Сега, за да се концентрираме върху тези два примера, се явяват като позитивни. Ние имаме такива на клубно ниво. Имаме такива примери във Франция, сега в Англия“.

„Да, точно така, треньорът на Санкт Паули. Точно така. И той също има само една станция като треньор. Той само година е начело на Санкт Паули. Така че ето, виждаме, че все пак залагат и на потенциал, и на модернизация. Нека да не забравяме. Също така бих желал да вметна, че в  останалите нации, в които виждаме опитни треньори, техните екипи са също сплав от различни видове треньори. Тоест има такива млади, които те внасят, как да кажа, тази, тази иновативност, тези тенденции. Актуални са, имат различни креативни идеи, идващи така, как да кажем отстрани така неочаквано, на идеи, които може би опитът, рутината понякога не те отвеждат към тях. Други са такива, които са опитни, чисто като работа с играчи с по-близък контакт, типични помощник-треньори и оттам идват анализаторите и всичките екипи. Така че смея да твърдя, че дори и опитните треньори дори на това първенство, за да се конкретизираме в него, дори те имат екипи, които са с доста млади специалисти в тях“.

„Има, има две страни на това. Едната е, че ти би могъл да си правиш сметки като една голяма нация. Но преди това, което казахме в началото, тоест на пръв поглед изравнените сили и ще кажа защо. Изравнени сили, чисто като още, като поведение в двубоя и като шансове, като възможности, тъй като в днешно време самата наука за играта, самата самите тренировъчни методи правят нещата така, че един професионален състезател да е физически до такава степен подготвен, че да може да отговори на подобен на подобно ниво и връщайки се към другата страна, със сигурност би могъл да си правиш сметки, но за своята нация и нация като Испания, Италия, Германия, Англия, Нидерландия, дори Франция, Белгия, Португалия има много очаквания към тях постоянно, тоест натиска, тоест не спортно техническия натиск. Всичко останало около, а дори и семейства, още приятели и ще изключваме всички останали медии и прочие. Натискът е голям и ти като цяло искаш да се презентираш. Тоест в един момент искаш да отхвърлиш очакванията към себе си, в друг искаш да ги оправдаеш и поради тази причина аз смятам, че в такива моменти можем по трудно да говорим за, за, за сметки, но аз лично съм имал възможността да работя в национален отбор като анализатор на Германия през 2006 2010 и там също сме правили такива подобни сметки. Срещу кого би могъл да играеш, ако станеш втори и първи и т. н. Така че възможно е днес децата анализа, които правят всички, всички клубове и разбира се федерации, също да ги навежда към определени подходи в техните мачове“.

„Но представянето на самите играчи и на отбора зависи също така от сезона на играчите, от това колко основни играчи ще отпаднат, как ще тръгнат първите ти мачове, дали ще. Новият състав. Дали ще бъдат играчите във форма идват от разочарование или от големи успехи, или след. След изминалия сезон, който не ни е свършил непосредствено преди или си закъснял дори за началото на подготовката за първенството. И именно заради това някои от големите нации тръгват по плахо и както. Мисля, че и вие сте играли в началото или по трудно. Хайде, трудоемко, тъй като се напасват донякъде. Може би се изравнява вашето като физическо състояние, като сплав в редиците. Затова аз смятам, че в повечето случаи, поне по наблюдения и вярвам, че това също е нещо, което може всеки да прецени съвсем с просто око, гледайки, че този, който печели шампионата или стига далеч, или със или след шампионата, можем да определим като успех. А неговото участие е този отбор, който е бележи прогрес през целия турнир, тоест мач за мач е успявал да надгражда своето представяне. Така че мисля, че по-скоро е това. И особено в такива състави, които сега леко ни така леко ни карат да се размишляваме като Франция, като Англия, които все още не са успели така. Италия, дори Хърватия, ако щете дори, които все още не са ни убедили в способностите си. Аз смятам, че е напълно възможно в хода на турнира, стига да не отпаднат твърде рано, те ще покажат друго лице“.

„Възможно е. Ако ще успееш, трябва да спечелиш турнира, като трябва да победиш всички. Логично, но не искам да казвам, че това е нещо, което някой прави. Но когато си опрян до стената и имаш такъв в такава ситуация, в която групата е, да речем завързана, а не е решена, не е както Испания, имаш три победи или след втория мач вече си първи в групата. Когато си в момент, в който има някакъв някаква възможност за сметки, каквато е групата, както и вие споменахте? И не само. Нали дори и група те е такава, но и отворена група, ако можем. Така или иначе, тогава би могъл да прибегнеш към подобни неща и бих казал по малко преди мача, отколкото по време може би на него. Или според още веднъж, според зависи как се развива мача. И така не бих го изключил, но по-скоро това помага в анализите подобен вид сметка, тоест когато преди. Защото всичките тези отбори, които ги виждаме, те са започнали със своите анализи на противниците до края, още от началото той дори тогава ние анализирахме противници в елиминационната фаза, които са евентуални. Така че за тази гледна точка се правят такъв тип дата, анализи, сметки“.

„Дали Арда Гюлер или други. Сигурно ще изредим още няколко такива. Моето впечатление е, че продължава да бъде възхитително. До каква степен на толкова ранна възраст може да бъде подготвен един състезател? Тоест ние наблюдаваме в момента едни 16-17 годишни момчета, които са в състояние да играят на такъв случай на европейско най високо европейско ниво. Нека бъдем откровени и кажем, че европейското ниво е и световно, нали? Като ниво, особено в държавите, които играят. Така че възхитително е още веднъж до каква степен може един състезател да бъде физически подготвен, координационно, технико тактически и до такава степен да се презентира. Ще бъде титуляр в съответната селекция, което според мен е още по-голям показател и това са хората в крайна сметка, които в една държава по-малка или по-голяма няма значение. Те запалват младите състезатели да играят футбол и ги мотивират да не се отказват, да не се предават и че много неща вече в днешно време са достъпни и са възможни. Така че от такива герои има нужда всяка страна“, каза още Димов.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS