Лъчезар Петров: С хората от ръководството на Левски вършим прекрасна работа (ВИДЕО)

"Стартирахме по обратния ред на пирамидата, взехме най-голямото – взехме Левски"

Томислав Русев Томислав Русев

Изпълнителният директор на генералния спонсор на Левски Palms Bet – Лъчезар Петров, даде специално интервю за Дарик радио и dsport. Той коментира актуалните теми при „сините“ и партньорството между компанията и клуба.

Една година партньорство между Palms Bet и Левски, знаем как започна, но можеш да припомниш най важното, за което ти си спомняш.

Връщаме се исторически назад. Palms Bet помага на Левски година назад преди да станем генерален спонсор. За пръв път станахме рекламодател в Левски в изключително важен и решаващ момент. След това отношенията ни се разраснаха. Смея да твърдя, че стана във важен момент и не знам, ако не бяхме ние, как щяха да се развият нещата за обичания и от мен футболен клуб. Имаше от 4 до 5 месеца, в които бяха много трудни, защото трябваше да се балансира между покриване на текущи и покриването на много належащи стари дългове. Тогава с наша помощ и в лицето на Иво Ивков беше свършена страшно много работа, за да успеем да постигнем макар и крехък баланс, в началото на годината да започнем да мислим малко по-положително и да виждаме някаква светлина.

Една година по-късно по-спокойно ли е в Левски според теб и след помощта, която вие оказахте и безпрецедентната помощ на фенове, които буквално отделиха от залъка си. По-спокойно ли е в Левски една година? Вчера говори Иво Ивков говори по тези въпроси, макар че повече го занимаваха с отношенията с футболния съюз покрай мача с Ботев Пловдив и т.н., но на левскарската среща в Карлово хората питаха за тези неща. По-спокойни ли е според теб?

По-спокойно е до толкова, доколкото в клуба има изградена структура и има хора в лицето на надзорния и на управителния съвет, които ежедневно работят, за това да е по-спокойно. От финансова гледна точка със спонсор като Palms Bet със сигурност нещата са по-спокойни. Феновете шапки долу пред всичките тези хора, които през целия този период са си до отбора и онзи ден е показателно, че напълниха стадиона след загубата в „Надежда“. Феновете са един фактор, който благодарение на него отборът е тук, където е.

На пресконференции Иво Ивков, изпълнителният директор на Левски, редовно съобщава за стари, за текущи задължения и т.н. От тази гледна точка и с вашата помощ бяха покрити не малко задължения, за съжаление, много остават. Светлина в тунела вижда ли се, защото преди една година на практика нямаше?

За мен светлина в тунела се вижда, защото хората, които работят в административната част ежедневно, живеят с идеята за Левски и правят всичко най-добро, за да може тази светлина да става все по-голяма. От друга страна, в лицето на спортно-техническата част и Станимир Стоилов правят чудеса. Така че за мен Левски е поел по правилния път и хората, които са в момента начело на клуба, заедно с нас като спонсор, мисля, че сме намерили правилния път.

Мъри често казва, когато го питат за трансфери, че си позволява толкова, колкото може да харчи, така ли е наистина? Спазва ли се таванът на заплатите и всичко останало, защото фронт „анти-Левски“ често злоупотребява и казва, че това не е така и се съмнява, че не е така.

Мога да потвърдя тези думи в качеството си като на спонсор, защото ние също имаме човек в надзорния съвет на Левски, който е с такъв профил да следи това. Тук в лицето и на УС и на спортната част в лицето на Станимир Стоилов абсолютно се спазва много стриктно финансовата дисциплина и никой по никакъв повод не си е позволил да наруши предварително начертания план.

Наско Сираков, Станимир Стоилов, Иво Ивков, Даниел Боримиров, това са най-често споменаваните имена. Как се работи с тях, в какви отношения сте?

Смея да твърдя, че сме в прекрасни отношения, естествено, както всяка работеща машина. От време на време имаме разговори, това са мъжки разговори, на които всеки един от нас казва какво мисли. Те са и конструктивни и градивни разговори. Нормално е да има в някои моменти различия в начина на виждане, нашият, като спонсор и като хора, които помагаме, от друга страна това са спортни хора, които са врели и кипели в тези неща. Имаме тотално и различно разбиране по някой път за нещата, но смея да твърдя, че това понякога е плюс, защото се срещат две коренно различни идеи, от които вярвам, че айде да не кажа всеки път, но в по-голямата част взимаме решения, които са в полза на Левски и са верните решения.

При толкова многомилиони задължения, ако ме питаш мен, нормално да се говори на висок тон. Всяко едно семейство, което затъне в задължения, за съжаление, тонът се повишава, но до тук поне, струва ми се, нещата изглеждат съвсем в рамките на нормалното и така би трябвало да бъде.

Абсолютно потвърждавам, че от една страна ние като спонсор, Palms Bet и хората, които помагаме и от друга страна ръководството в лицето, на които изброи ти, вършим прекрасна работа. От една страна точно заради това, че сме с различен профил.

Собственикът Мило Борисов беше тук на твоя стол преди няколко месеца и той говори за милиони, които по договор са дадени и предстоят да се дават. Теб само ще те питам, устойчиво ли е партньорството между Palms Bet и Левски, погледнато и напред?

Да, смея да твърдя, че е устойчиво. Palms Bet като партньор и генерален спонсор на Левски продължава да изпълнява и преизпълнява задълженията по договорите, които имаме с клуба. От друга страна, ние като фирма изпращаме така едни 8 месеца от началото тази година, които са рекордни за компанията. През юли и август месец подобрихме всякакви показатели в рамките на нашата компания, което е показател, че до Левски стои стабилна компания.

За вас как стои, изгодно ли е партньорството с Левски като бизнес компания?

Аз нееднократно съм твърдял, че това да имаш възможност да си партнираш с най-големия футболен клуб, от една страна е чест и привилегия, а от друга със сигурност е и бизнес оправдано, с което ние заявихме още в началото, когато станахме партньори, че Palms Bet идва с изключително и само на пазарен принцип. Ние сме видели ползите от това да бъдем партньори с Левски.

Питам те, защото продължава да бъде абсолютна загадка за феновете на всички отбори, не само на Левски защо големите компании като вашата не рекламират и не влизат по-смело във футболните клубове? Ти сам знаеш, ти си футболен фен, как се задъхват най-меко казано финансово. Защо е, ако имаш някакъв отговор, разбира се, защо е този страх да се влезе във футбола от големите компании, не само букмейкъри и от хазартния бизнес, от всякакъв род бизнес.

За съжаление, нямам отговор. Задавам си го много често и аз този въпрос. Най-вече след като ние имахме възможност да говорим от първо лице, единствено число. Ние сме тук, подписали сме, няма нищо страшно в това. Аз мога да твърдя, че всички митове „ама някой ще звънне и такова нещо, поне при нас не искам да го твърдя, защото не знам останалите. Но при нас няма такова нещо, така че нямам отговор на този въпрос защо нещо като българския футбол, в който за мен има хляб, и фактът, че телевизиите могат да го подплатят това с рейтинг, че това е най-гледаното първенство.

Мога да ти покажа нашите рейтинги, който иска. Да, най-слушаното, най-гледаното е това.

Надявам се в този момент при разговора, който водим, да ни слушат хора от бизнеса, които се чудат в момента дали да вземат такова решение и макар и с малко това, което си говорим да ги…

За това те питам, защото феновете на Левски ги дават за пример с идеята да запалят и другите фенове да си подкрепят по този начин отборите, а Palms Bet бъде пример, че не е страшно, а напротив, изгодно е да се рекламира да има партньорства между големите компания и футбола. Без значение в кой точно бизнес в земеделието, в петрола, в банковия сектор, където и да е, защото във футбола има живителна нужда от тези пари. Поне аз съм убеден, че бизнес компаниите биха имали полза от подобно нещо.

Аз напълно подкрепям твоето твърдение и в потвърждение на твоите думи. Смея да твърдя, че Palms Bet и Левски е едно прекрасно партньорство, което може да послужи да модел и за пример за хората, които възможност и в момента обмислят варианти да подпомогнат не само футбола и като цяло българския спорт.

Живеем в кризи, трета година влизаме от криза в криза, било то пандемия, а сега война. Всичко това се случва на фона на финансова криза и инфлация, на границата сме не рецесии и т.н. Всичко това може ли да повлияе на финансирането? Вашият сектор до каква степен се повлия от тези кризи?

Нашият сектор, смея да твърдя, че е стабилен. Той няма да бъде, поне за момента, не искам да пророкувам в по-лош аспект какво може да се случи. За момента, негативните събития, които влияят, не са до степен, до която трябва да преразгледаме и преосмислим партньорствата си като цяло със спорта. Тъй като ние, ясно е на по-голямата част от слушатели те и на публиката, че освен на Левски, ние помагаме на художествената гимнастика, помагаме още на десетки индивидуални спортисти, помагаме и на още десетки по-малки клубове.

Според мен ти си фен. Ние се познаваме от трибуните на „Георги Аспарухов“, интересно е дали останалите в една такава компания се запалиха по футбола, по темата „Левски“, по идеята „Левски“? Фактът, че стигнахте до куп инициативи, дори оправихте пространството пред паметника на Георги Аспарухов и т.н. Все си мисля, че тази тръпка би трябвало да е стигнала до не малка част от останалите от личния състав.

Личният състав до голяма степен тези, които не бяха, защото имаше и такива, които не бяха от Левски, смея да твърдя, че вече се запалиха и разбраха какво е Левски. Ще дам само два примера. Едното е инициативата от вчера, прекрасната инициатива, която Левски организира се включихме и я подкрепихме и създадохме една традиция за домакинските мачове на Левски да купуваме билети на служителите за стадиона. В началото интересът не беше чак толкова голям. Към момента даже понякога се налага да купуваме допълнително билети, за да може да осигурим, говоря на служителите. Тоест Левски е нещо, което вече голяма част от фирмата го усети.

Могат ли да бъдат феновете на Левски спокойни, че партньорството с Palms Bet продължава така, че да носи едно базово финансово спокойствие.

Да, могат да бъдат. Ние имаме 5-годишен договор с Левски и към момента си изпълняваме и ще продължим да го правим.

Много въпроси за „United Group“ от „Тема спорт“ са писали какво е казал Наско Сираков вчера на левскарската среща в Карлово цитирам Sportal са ги написали: „Нямам представа дали от „United Group“ харесват Мъри, очаквам да ме потърсят скоро“. Ти имаш ли, просто те питам, едва ли ще ми отговориш, но аз съм длъжен да питам нещо по темата за „United Group“ и като интерес на Левски.

По „United Group“ до толкова, до колкото има публична информация, тя е известна на всички. Това е нещото, което се обсъжда и към момента. Няма нищо лично.

И да знаеш, няма да ми кажеш.

Не е сигурно.

Защо тръгнахте и към другите спортове? Цялата зала „Арена Армеец“ беше брандирана с вашата марка, успехи, златни медали и т.н.

Това е част от нашата политика за социална отговорност и виждайки, че голяма част от спортовете, да не кажа и всичките, имат крещяща нужда от средства. Ние правим всичко възможно да помагаме, където и както можем. Това е нещо от както започнахме да помагаме на Левски, един процес, в който добавяме, смея да ги нарека, партньори, не само да ги третираме като едни хора, на които даваме едни пари отплесне да им кажем „оправяйте се“. Ние сме активна страна в цялото това нещо и се получи един лавинообразен ефект. Ние стартирахме по обратния начин на пирамидата, взехме най-голямото – Левски, и тръгнахме нататък, но към днешна дата помагаме на десетки индивидуални спортисти, малки федерации и клубове, художествената гимнастика .

В „Арена Армеец“ беше хубаво, че доживяхме да е хубаво и на „Георги Аспарухов“. Левски да има стадион, който заслужава клуба, феновете, футболистите, треньора и т.н.

Това е една мечта, която всички, които обичаме Левски имаме. Един ден да се приберем вкъщи на стадиона и да се почувстваме така, както заслужават всички фенове, не само на Левски, а въобще на целия български спорт. Да имат бази, на които да ходят с удоволствие, защото си мисля, че е показателно колко хора се събират в сектор „А“. Да, те всички отиват там заради Левски, но когато им дадеш инфраструктурата и условията, това малко или много накланя везните, когато се чудиш в събота и неделя дали да отидеш на мач.

На теб като фен не ти ли липсва „В“ сектор, в който се виждахме толкова често. Сега вече си в „А“ сектор?

Липсва ми, да ти кажа част от романтиката, която я имаше, когато гледах мачовете от „В“ сектор, необременен от нищо друго. Имам носталгия към този период.

Като фен как ти се струва отборът, воден от Мъри Стоилов, хората боготворят Мъри. Той с труда си показа какво може да прави непрекъснато повтаря, че обещава честен труд и резултатите сякаш се виждат. Не всякаш, виждат се, категорично.

Като привърженик това, което той направи за около една година и това как преобрази отбора само показва какво му е нивото като треньор. От седем или осем трансфера, само един сбъркан, на хърватина Анте Блажевич, всички други са изключителни добри футболисти, които промениха облика. Той ги накара да играят. Футболисти, които преди това може би и имаха колебливо представяне. Под негово ръководство те в момента играят на топ ниво.

В заключение, със сигурност е хубаво една година след партньорството с Левски, хората от вашите компании на теб и около теб да видите пълния стадион и феновете, които са щастливи от всичко това, което се случва след отчаянието, което ги бе налегнало. Не само заради слабата форма и за жестоките финансови задължения, заради призрака на фалита, който вече излизаше от гардероба. Няма как да усетите кефа на спонсора, както се казва.

Пълният стадион, подплатен с хубавите резултати, в лицето на Купата, нещо, за което ние допринесохме да се случи. За мен радостта е двойна, защото аз от една страна като спортен директор на Палмс бет – незаменимо, и от друга страна като привърженик да видиш цялата тази магия. Това е нещо невероятно.

Кажи нещо на феновете за последно.

Да продължават да бъдат на стадиона и да продължават да помагат така, както са го правили винаги.

Левски с важна информация за мача със Спортист, пуска и виртуални билети

Билетите за Берое – Левски вече са в продажба

В мач за пострадалите от наводненията Левски надви Левски Карлово

Футболистите на Левски посетиха къщата на Апостола (ВИДЕО)

Мъри: Във футболния съюз също трябва да помислят за промяна на правилата (ВИДЕО)

Иво Ивков: БФС е като Северна Корея

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още