Лъчо Танев: Не може светът да не е готов за пандемия

Футболният мениджър Лъчезар Танев даде специално интервю за Дарик радио и dsport.bg, в което говори за ситуацията в Испания, където живо агентът. Страната е една от най-засегнатите не само в Европа, но и в целия свят от пандемията коронавирус. Той говори и за евентуалната загуба на Барселона, ако спре първенството:

„Ако гледаме Европа, бих казал, че Испания е новата Италия. В световен план в САЩ много бързо нарастват. Ситуацията е тъжна, както е по света с коронавируса. Подтиснатост има. Аз не мога да си отговоря на всичко, но виждате колко е неподготвен света за една пандемия. Това е грижа на хората, които управляват и големите страни. Всеки бе тръгнал да преследва своите цели и не се взимат сериозни мерки в здравеопазването. Не е моя вина, това е вина на хората, които водят света нанякъде, където и аз не знам. Не може с такива технологии да не сме готови за един вирус и да не се намери лекарство или ваксина. В какъв свят живеем, хора? Дават се милиарди за самолети. Какво се оказва? Сега стоим като зашеметени и не знаем какво се случва.”

„В Испания са почти 50 хиляди заразени. На 15 март тръгнах от София и предпочетох да дойда тук при семейството ми. За 2 седмици от 5 станаха 50 хиляди. Взеха се бързи и адекватни мерки в България за разлика от Испания. Малко подцениха ситуацията. Системата в Испания е по-бавна. Има много провинции, една има едно мнение, друга друго. Като начин на живот Испания и Италия са по-мудни. Не обръщат внимание толкова. Начинът на поздравяване в двете страни предразполага към по-лесно заразяване. Бързо се разцелуват като се видят. Хората в България може да са притеснени от мерките, но това е правилният път. Когато имаше 8 или 10 заразени в България, се взеха извънредните мерки, което бе правилното.”

„Когато пазаруваш в Испания ти трябва бележка да обясниш. По-малка е циркулацията на коли по улиците. Могат да те спрат и да те питат къде си тръгнал.Испанците се стреснаха преди 10 дни. В Каталуня са изпълнителни хората и трудно ще видиш човек по улицата. В Мадрид има най-много заразени и жертви. После е Риоха, където има 350 хиляди души, но процентът е висок на заразени от коронавирус. После е и Каталуня, където са близо 10 хиляди. 1/5 от заразените са в Каталуня” каза още Лъчо Танев.

„Както във всеки бизнес, така и във футболният, трудно може да се конкретизира. Трябва да се има готовност, когато падне извънредното положение, колко време ще е нужно на отборите да влезат във форма. Трудно виждам как ще приключи първенството. Клубовете губят доста пари. Разговарях с познати от Барселона. Клубът ще загуби между 150 и 200 милиона евро ако не се доиграе сезона. От всички спортове ще загубят тези приходи от билети, телевизионни права, от музея и продажбата на клубни артикули. Барселона все още не е ясно в дългосрочен план колко ще загуби. Говори се със спортистите да намалят заплатите си с 20%.”

„Природата ни даде лош пример. Главите ни отхвърчаха във въздуха и не гледаме реално върху нещата. На Меси или Роналдо не е решаващо дали даваш 50 или 100 милиона заплата, защото те носят успехите. Футболистите със средна класа се дават между 2 и 15 милиона, а такива са много, което е проблемът. Те се наричат посредствени.”

„Всички ще бъдат засегнати независимо от загубените си приходи. 30% от Валенсия са заразени от мача срещу Аталанта в Бергамо. Неправилно решение. Китай и Русия много по-бързо се оправиха от демократичната Европа” завърши Лъчо Танев пред Дарик радио.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ