Лъчо Танев: Виждам някои светлинки в тунела относно играчи и техните качества (ВИДЕО)

Ексклузивно
Томислав Русев Томислав Русев

Футболният агент Лъчезар Танев говори пред Дарик радио и dsport за дербито между ЦСКА и Левски от първия кръг на плейофите в efbet Лига, трансферното лято у нас и в Европа, ситуацията при "червени" и "сини" относно трансфери, новият президент на БФС Георги Иванов и значението на футболната лига у нас. 

„Раздвижваме се агентите. Наближава краят на сезона, идва следващият. Пътувания и така. Сега няма да идвам на мача между ЦСКА и Левски. В последно време доста стоя в България, даже повече от Испания. Наблюдавам какво се случва. Виждам някои светлинки в тунела относно играчи и техните качества. Не е достатъчно, но все пак мога да дам като пример последния официален мач на младежкия национален отбор. Много талантливи момчета, които играят по клубовете и това им дава самочувствие. Аз отдавна не бях гледах български национален отбор да играе с такова желание за победа, желание да играе с топката, да не се притеснява, да не я рита напред, да играе футбол, както навсякъде по света. Това е може би най-положителното от началото на годината досега. Срещу Полша младежите спечелиха с игра“, започна Танев. 

„Емоциите около дербито винаги са големи. Зарядът е голям. Невинаги има кой знае каква класа. Последният мач според мен имаше една прилична динамика, но не е това, което сме гледали преди доста години. Това е мачът на мачовете кой каквото ще да говори. Историята е много дълга между двата отбора. Най-титулуваните отбори и в чужбина, са тези, печелили 60-те и 70-те години. Историята поддържа тази тенденция“", добави той преди дербито ЦСКА - Левски. 

„"Червените" трябваше да вземат някакви мерки, защото сезонът се срина. На много точки са от първия, да, играят за Купата, но са далеч от първото място. Стамен Белчев е познат на всички и е най-подходящият вариант да завърши сезона. Не знам какви са им плановете. Иначе Левски, че застава твърдо зад треньора също не е лоша новина. Предполагам ще се правят оценки след края на сезона, но има право и Наско Сираков, че не са му предоставили достатъчно на брой добри футболисти. Трябваше да продават заради дълговете и невъзможността да купуват. Когато търсиш свободни играчи, не е толкова лесно. Знаете ли къде е разликата? Тази история огромна, която носят на гърба си и двата клуба, кара запалянковците да живеят в годините, когато тези два клуба бяха достойни съперници, на който и да е отбор в Европа. Това обаче мина преди 20-30 години. Какво се крие зад имената Левски и ЦСКА през последните 15-ина години. И едните, и другите не намериха пътя на успеха, но очакванията са по-големи от реалностите“, каза още той. 

„Аз знам какво трябва да водещите отбори в България. Друг е въпросът дали можем да го осигурим. Това е ясно. Бих могъл да кажа за десети път, че специално за ЦСКА сумите, които се харчат за заплати не са малко, но представянето не е това, което би трябвало да бъде за такова ниво пари. Продължавам да твърдя, че през последните години е объркан критерият за избор на играчи. От там идва проблемът на ЦСКА. Проблем за ЦСКА не е БФС или Лудогорец. Имат много добри условия и като база, и като финансови възможности, но според мен играчите, които избират, не дават разлика в отбора“, добави Танев.  

„Аз говоря професионално. Страстите са страсти. Има два отбора, плюс пловдивските два, които могат да акумулират сериозни средства и да са на самоиздръжка, ако нещата се правят както трябва. Ако играеш в Европа, имаш добри футболисти и стадион. Не можеш да търсиш резултати без инвестиции – финансови и спортно-технически.

Ще дам пример с друг българския клуб. Кирил и Георги Домусчиеви много отдавна видяха, че в Разград трудно могат да имат възвращаемост. Затова тяхната цел беше да рискуват. Да купуват скъпи играчи, защото истинските приходи идват през ЕКТ. Те рискуваха и сега поддържат това ниво", сподели футболният агент.

"В момента ЦСКА прави нов стадион, хвърля огромни средства. Ако изборът на играчите е по-добър, ще имат същия успех. Ако един играч иска да отиде в Разград, ще иска повече пари, в сравнение, ако е в София. Дори на клубове като Левски и ЦСКА едно ниво играчи като качества ще им излиза малко по-евтино от на Лудогорец. Двата гранда имат привилегия в избора на играчи. Не знам дали някой си дава сметка за това. Успехите идват след инвестициите. Не може да чакаш просто победи.

Аз съм добър приятел с Мигел Анхел Хил Марин. Той ми каза преди 15 години, че има два изхода за Атлетико Мадрид – или да остави тази работа, или да хвърля всички усилия, включително и финансови да вдигне нивото на клуба. След това ще дойдат резултатите. Направиха огромни инвестиции с Радамел Фалкао, почнаха да взимат по-добри играчи и това се възнагради. Намериха партньори, направиха модерен стадион. Все по-близо са спортно-технически. Станаха и шампиони, дават отпор на Барса и Реал. Левски, ЦСКА, Локо Пд и Ботев Пд имат огромна фенска маса и ако правилно правиш нещата, те се случват“, заяви Танев. 

„За мен най-важното в Левски е човекът, който е до треньора от името на клуба и заедно да взимат решение за играчите. Сираков е президент, не може да се превърне в директор или скаут. Той е президент и трябва да контролира работата. Боримиров има изключително много ангажименти. Едва ли може да се съсредоточи върху селекцията. В клуба трябва да има поне един човек, който да контролира селекцията – продажба, анализ на играчи. Винаги съм смятал, че клубът трябва да има последната дума. Малко е обърната тенденцията. Треньорите се менят, а всеки иска нови играчи. Треньорът трябва да бъде зачитан какви позиции търси, да се коментират с него опциите на даден пост, но последното мнение трябва да е на клуба. Ако е така, трябва да има човек, който ежедневно да е в работата на този избор. При положение, че Наско Сираков е един от малкото хора в България, които наистина разбират спортно-технически за какво става въпрос, но не му е това работата. Трябва да имаш едно звено от човек и поне още един, който да пътува. Не може да се чака някой агент да ти предложи нещо и до там. Ти гледаш, треньорът вика да го вземем – не, не. Левски може много да надгради. Трябва да имаш такъв интерес“.

„Рикардиньо четох, че иска трансфер, но някой трябва да го поиска и да даде нещо сериозно. Играчите казват, че е време да бъдат продадени. Да, но за какви пари. Кордоба според мен задължително трябва. Изпуснаха се моменти, но Левски продаде други за добри пари. Нашите клубове трябва да стъпят здраво на земята, включително Лудогорец. Българското първенство не е интересна дестинация. Може да дойде млад играч, че може да играе в Европа, клубът е исторически и подобни неща, или играчи, излезли от форма. Не е интересно нашето първенство за чуждестранните играчи. Трябва да са наясно, че ако дойде някой по-талантлив играч, той иска максимум на втората-третата година да излиза на по-високо стъпало. Може би ще се наруши баланса на отбора, но трябва да знаеш, че по-свестен футболист идва с мисълта това да е стъпало за по-високо ниво. Веднага трябва да му търсиш заместник. Не можеш да го спираш. Ако го спреш, играчът не е щастлив. Той иска в по-силни първенства. Трябва да го разберат нашите клубове. Играчът до голяма степен с това идват в България – да влезе в ритъм и да си ходи. Затова да гледат по-далеч от носа си хората, които управляват нашия футбол“, каза още Танев. 

„Аз съм говорил с Чики Бегиристайн и Браян Марууд - шефът на Сити Футбол Груп. Предполагам, че те смятат, че в бивша Югославия има повече таланти. Не знаят в какво състояние е клубът, който взимат. Левски почти беше готово със Спорт Републик – фондът на Шолак. Предполагам и тях нещо ги изплаши в България. Когато има напрежение между фенове и ръководство, кой ще вземе горещия картоф? Феновете говорят за самоуправление тип Барселона. Само че Барселона имаше близо 1 милиард приходи преди кризата. Тогава, да. Събират се членовете, избират някой и го наблюдават. Ако искаш да се бориш за първото място в България, нямаш шанс със собствените приходи. Трябва да има президент сериозен, който да доплаща сметката. ЦСКА, ако си направи стадиона, Левски – също, нищо чудно да се появи някой фонд, който да го вкара в системата. Който и бизнес да дойде, посреща проблеми в България. Административни и всякакви. Такава ни е системата. Как да дойде, като му се стоварват 100 хиляди неща върху инвеститора и той просто бяга. Другите държави може би са по-нормални и по-гъвкави“. 

„Системата е доста пробита. Гонзо го знае. Само да кажа точно заради това, че съм му бил агент, го познавам доста добре. Много честно и порядъчно момче е. Има голямо чувство на справедливост и достойнство. Тези, които са му помогнали да го изберат, са се объркали, ако смятат, че могат да му влияят. Той е преминал едно развитие в управленската работа. Бил е на отговорни постове. Виждам го доста израснал. Надявам се да бъде такъв в решенията. Ще бъде подложен на огромен натиск. Дано му издържат характерът и нервите. Няма да му е лесно, но мисля, че ще се справи. Ще има препятствия и в Изпълкома", каза Танев относно новия президент на БФС Георги Иванов - Гонзо. 

„Той е решил нещо много нормално – да има открит, прозрачен, истински футбол. Не знам как ще съществува това нещо, но си е дал преценка. Скача и да му пожелаем успех. Аз не казвам нещо против Бербатов и другите. Коментираме Георги Иванов. Бербатов също е изключително честно момче. Външна обвивка е, че е надменен. Всеки има първична защитна обвивка. Продължават да имат ясни и точни неща. По-лесно щяха да се оправят със съпротивата, защото никога не са разчитали на нея. Говорил съм си с Митко два-три пъти. Попита ме моето мнение и съм бил крайно откровен. Искам да има български футбол. Моят бизнес и най-вече на сина ми зависи от качеството на играчите. Няма да ги има, ако не се работи правилно и не се изгради една здрава и силна професионална лига. Как не се събраха един път тия 30 професионални клуба. Няма да ми плачат, че федерацията била такива, за съдиите, за държавата. Как да им помогнат, като не показват, че имат желание да си вземат бизнеса в ръцете? Трябва да имат стройна организация, която да им защитава интересите пред, който се сетите. Там трябва да има действащи и сериозни хора. Те клубовете не искат", категоричен бе Танев. 

„Знаеш ли защо не искат? Ние сме такива като нация. Всеки се оправя както може. Нямаме обществена отговорност като нация. Не сме отговорни за проблеми в обществото. Всеки се крие. Не ми пука, че съседът не се е уредил. Футболните клубове търсят по някакъв начин подкрепа от федерация през съдии и комисии. Нямат си доверие един в друг.

Виждате Тебас в Испания каква сила има като президент на професионалната лига. Той е по-важен от президента на федерацията. Преговаря за тв правата, за формата на първенство. Не е сложно. Президент там трябва да е човек с авторитет и под него да има млади хора, които да работят денонощно. Не може с един-двама да правиш лига. Тя е Мики Маус, просто трябва да я има. Може ли кабинетът на президента на лигата да е до кабинета на този на БФС. То е срамно и обидно.

Бизнесът е във ваши ръце, бе хора. Не ги разбирам, не ми се бута в тая българска история. Когато виждаш, че нямаш желание и съмишленици, какво да правиш. Ровиш, ровиш, ровиш. Опитвам се да има обществен отзвук в предаванията, да провокирате мнения. Псувни винаги ще има. Преди да говорим за каквото и да е, лигата ни е никаква. Кой си е виновен – клубовете. Нищо лично към Атанас Караиванов, но там трябва да е фигура, която като отиде в Народното събрание да станат на крака и да го поздравят. Трябва да е човек, който търси развитие на футбола, а не да краде. Не казвам, че се краде, но това е презумцията. Футболът е абсолютен социален феномен. Ако ние спортовете не ги поддържаме, отиваме по наклонената плоскост. Нещата са много елементарни. Никой не иска да излезе от коловоза", завърши Танев. 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ