Легендите на кикбокса Петер Артс и Семи Шилт са в България, за да присъстват на галавечерта SENSHI. Нидерландците, които ще бъдат и рефери на битките, също така провеждат тренировки с родни бойци от различни клубове. Именно по време на едно от заниманията Артс и Шилт отделиха от времето си и дадоха специално интервю за dsport. В него бойците говориха за впечатленията си от България, стартa на бляскавите им кариери, както и ползите от бойните спортове за изграждането на характера на човек.

Господа, идвате за пореден път в България. Харесва ли ви страната ни?
Петер Артс: - Да, много. Обичам България. Хората са много любезни, храната е страхотна, всичко е много хубаво. Идвал съм много пъти и се чувствам отлично тук. Хората, на които преподаваме бойни изкуства, пък са много дисциплинирани. 

Какво очаквате от галавечерта SENSHI?
П.А: - Очаквам да се получат хубави битки. Бойната карта е изпълнена с добри бойци. Видях повечето от тях и те са готови да направят страхотно шоу. Мисля, че ни очакват много положителни емоции.

С.Ш: - Очаквам да има фойерверки. Петер е прав, като каза, че бойната карта е много добра и пълна с отлични бойци. Има момчета, които сме виждали и преди. Сега ставаме свидетели на тяхното израстване и съм развълнуван да видя до какво ниво са стигнали.

Всяка година на турнира SENSHI идват все повече и повече бойци. Тренировъчните лагери съпътстващи галавечерта пък са пълни до краен предел. Означава ли това, че ставаме свидетели на повишаващ се интерес към бойните спортове?
П.А: - Със сигурност, да. Истината е, че хората тук тренират много здраво и трупат опит. В Нидерландия кикбоксът не е толкова популярен, но в Източна Европа спортът е на почит и хората правят много неща, за да го промотират.

Казвате, че в Нидерландия кикбоксът не е толкова популярен, но 15 от общо 19 световни титли на веригата К-1 принадлежат на местни спортисти, в това число влизате и Вие, като носители на седем от тях (б. а - Петер Артс е три пъти световен шампион на Гран При, докато Семи Шилт има четити титли). Страната има и други шампиони, като Ернесто Хууст, Реми Бонияски. Как си обяснявате успеха на нидерланските бойни спортове?
П.А: - Истината е, че имаме много добри зали. Тактиката ни при битки пък е коренно различна от тази в другите държави. Стилът ни също се различава от японския, тайландския и другите стилове. Просто сме по-различни.

Вие как решихте да започнете да се занимавате с бойни изкуства. Тренирали ли сте други спортове, когато бяхте деца?
С.Ш: - Не, никога не съм тренирал друг спорт. Занимавал съм се с плуване, тъй като това бе задължително в Нидерландия, когато си ученик. След това пък започнах да се занимавам с карате и така стартира кариерата ми в бойните спортове.

П.А: - Аз съм тренирал футбол. Трябваше да го правя заради баща ми, той бе футболист. Аз исках да съм боксьор, но нямаше как да стане, тъй като майка ми забраняваше. Затова започнах да се занимавам с таекуондо, за което нямаше проблем. Впоследствие се записах на кикбокс, тъй като майка ми не знаеше какъв е този спорт. Докато се усети, и вече беше прекалено късно (смее се).

С.Ш: - Моята история е горе-долу същата. Първоначално нямах право да тренирам карате, но успях да склоня родителите си да ми позволят да започна. След това обаче те не ми даваха да се занимавам с кикбокс и затова се насочих към ММА - по това време майка ми и баща ми нямаха представа какво е това.

Вие вече сте в ролята на треньори и инструктури. Как успявате да мотивирате младите да се занимават с бойни спортове?
П.А: - Най-важното е сами да се мотивират. Ако те не го направят, няма как ние да ги мотивираме. Кикбоксът е твърд, тежък спорт, но същевременно е честен спорт, който помага за увереността на човек. В днешно време е важно да можеш да се защитаваш. Светът става все по-луд. В Нидерландия всеки ден има нападения, грабежи. Затова и мисля, че е добре човек да може да се защитава. Най-важното обаче е, че е хубав спорт и изгражда дисциплина в състезателите. В моята зала има много деца. Често те стават обект на агресия от страна на други деца или по-големи от тях. Първоначално момчетата и момичетата, които идват при мен, са без самочувствие, затворени са в себе си и дори уплашени. След 4-5 месеца обаче коренно се променят.

С.Ш: Най-важното е, че нашите ученици добиват самочувствие. Обчиам да съм треньор, тъй като искам всеки да изпитва това, което аз изпитвам. Когато се качиш на ринга, си изпълнен с увереност, чувстваш се все едно си на върха на света. Ние можем да предадем това чувство и на нашите ученици. Самозащитата и самият бой не са важни. Важно е учениците да се научат да преодоляват трудностите и разочарованията, тъй като такива има много в човешкия живот. А пък в залата винаги ще има някой, който е по-силен от теб. 

Явно новото поприще Ви харесва и не Ви липсват дните, в които бяхте активни състезатели?
С.Ш: - Обожавам го. (смее се)

П.А: - Аз също. За мен това е работа, но по-скоро е хоби. Обичам да се занимавам с това дори и да не получавам пари. Когато нямах своя зала, ходех да тренирам хората безплатно по други места. 

Господин Артс, разбрах, че и синът и дъщеря Ви също са бойци.
П.А: - Да, имам близнаци - момче и момиче. И двамата се занимават с бойни спортове. Те са на 19 години. Синът ми е клас С в кикбокса, докато дъщеря ми е клас В и догодина ще бъде професионалистка. 

Семи Шилт е роден на 27 октомври 1973 година в Ротердам. Високият 211 сантиметра исполин е четирикратен шампион на Гран При на К-1 и единственият в историята боец с три поредни титли. В кариерата си на кикбоксьор има 50 двубоя с 43 победи и 6 загуби, една среща пък е завършила наравно. В ММА нидерландецът е с актив от 26 успеха и 14 поражения в 41 двубоя, като отново има едно равенство.

Петер Артс е роден на 25 октомври 1970 в Айндховен. Нидерландският дървосекач, както го наричат, има 143 мача на професионалния ринг, като има впечатляващите 106 победи - 79, от които с нокаут. Той е три пъти световен шампион на Гран При на К-1. В ММА Артс има 3 мача - 1 победа и 2 загуби.   

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS