Левскари с отворено писмо към Васил Божков за стадион „Раковски“

dsport.bg

Инициативен комитет от фенове на Левски изпрати отворено писмо към благодетеля Васил Божков, което е свързано с тяхната идея клубът да построи нов стадион, който да е на мястото на „Раковски“. Един от радетелите на идеята Петър Димитров разкри в студиото на dsport подробности по темата, а ние публикуваме без редакторска намеса въпросното писмо.

"От доста време се зараждаше тази идея да напишем това писмо до господин Божков. Особено последните седмици, когато се разбра, че държавата ще помага на отборите с базите", заяви Петър Димитров пред Стефан Стоянов.

"Много хора са съпричастни с нас. В това писмо сме написали много неща за историята на Левски, с което сме показали, че страшно много ценим всички тези, които през годините са помагали на за първия и втория ни стадион.

Едно много важно изречение има в това писмо преди да се обърнем към господин Божков. Ние приветстваме това, което прави държавата със спортната база. Намерението да помогне за построяването на стадиони“, добави още Димитров.

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОЖКОВ,

 Отправяме към Вас настоящото писмо, водени от безкрайната си обич към „Левски“, както и с нашето дълбоко убеждение и огромна надежда, че любимият ни отбор трябва да има съвременен  стадион, подобаващ на вековната му история, популярност и авторитет. Искрено вярваме, че във Ваше лице ще намерим съмишленик  и основен двигател за реализацията на това изключително важно начинание.

Господин Божков, благодарение на безвъзмездните усилия на всеотдайни левскари наскоро беше открит музей на футболния клуб, изключително важен за съхраняване на „синята памет“. На бял свят се появиха документи от първите дни на създаването на ФК „Левски“, които повече от половин век бяха крити. Прави впечатление, че вниманието на посетителите на музея  е насочено далеч повече към тези експонати отколкото към изложените трофеи. В това няма нищо чудно, защото левскарството е  кауза, светоусещане и начин на живот. През годините сме доказали, че умеем да пазим спомена и да тачим имената на хората, градили нашата история. Не само тази на терена, но и онази, другата история, част от която е изграждането на първия и на втория ни стадиони. Историята на големи българи, които със собствени средства са осигурявали съществуването и развитието на нашия клуб.  Ние, левскарите, изпитваме дълбоко уважение и признателност към всички  дейци и ръководители, които, отделяйки от залъка си, са давали мило и драго за нашия „Левски“. Това е родилен белег на нашата общност. Имената на  Докузанов, Тенекенлиев, Реджов, Стоименов, Карадочев ще останат изписани завинаги със златни букви в аналите на клуба. Собственикът на кино „Балкан“ Георги Петров, освен че е давал пари за издръжката на отбора, ще бъде запомнен и като човека, финансирал изграждането на бюст -паметника на патрона ни на територията на първия ни стадион. „Левски“ е създаден от будни родолюбиви младежи, а левскарите са се грижили за клуба си  като за собствена рожба. „Левски“ се е превърнал във времето във фамилен отбор, защото любовта е предавана от поколение на поколение, от баща на син. Нищо случайно няма, че признателните левскари са нарекли един от спомоществователите на „Левски“ през онези години Стефан Проданов   „Бащата на „Левски“. Той е бил най-големият търговец на памук и памучни изделия на Балканския полуостров. Когато започваме и строим  първия стадион  в продължение на близо цяло десетилетие, всяка година клубът е взимал кредити от банките, за да финансира строежа. Стефан Проданов в края на всяка година е погасявал кредита. Неслучайно левскарите седем пъти са избирали начело на клуба Стефан Проданов, през годините, когато това е ставало свободно. През 1949 г. „народната власт” отнема строения с огромна любов  и всеотдайност стадион на „Левски“. Изчезва и бюстът на Апостола. По ирония на съдбата, както и през 1924 г., на отбора е дадено ново сметище, намирало се на мястото на сегашния басейн „Спартак“. Левскарите изграждат само терен за тренировки на тима. За ново състезателно игрище не могат и да си мечтаят в онези години. Повече от десетилетия по-късно  все пак ни е разрешено да си построим нов  стадион. И това е сторено  отново - с доброволен труд, с истинска любов и с огромна всеотдайност,  по проект на арх. Парашкеванов и с безценното съдействие на нашите спортни деятели Асен Младенов и Иван Аладжов.

През последните дни научаваме, че ще бъде оказана изключително сериозна държавна помощ за построяването на стадиони в София и Пловдив, ползвани от клубове със своя немалка фенска маса. Привържениците на футбола от Варна, Бургас, Стара Загора, а и не само от тези градове, също заслужават нови стадиони. Знаковите български  клубове и българският футбол като цяло имат нужда от подкрепата на държавата.

Считаме, че в най-голяма степен това важи за любимия на милиони българи „Левски“. Господин Божков, на мястото на сегашния стадион „Раковски“  може да бъде изграден  модерен стадион, който да отговаря на авторитета и социалната значимост на ПФК „Левски“. Понастоящем се строят нови и се реновират  старите спортни зали, намиращи се около стадиона. С изграждането обаче на нов стадион на това място може да се оформи прекрасна съвременна спортна база, отговаряща на всички изисквания на УЕФА и ФИФА.

Господин Божков, вярваме, че ще намерите точните хора, които  с обич, отдаденост и професионализъм ще възстановят авторитета на футболния ни клуб в България и Европа. Убедени сме, че спортните успехи много бързо могат да доведат до възстановяване на  голяма инвестиция, каквато представлява построяването на нов стадион. Ние, левскарите, изразяваме своята безрезервна готовност да Ви подкрепим за предприемане на такова  начинание. На проявената от Вас инициатива и истинска грижа към „Левски“ ще отговорим подобаващо, подпомагайки Ви по всякакъв начин.

С уважение: Инициативен комитет - Георги Манов,Васил Георгиев - Васко Кръпката,Георги Мамалев,Иван Вутков,Олег Ковачев,Петър Димитров

Вижте какво още каза Петър Димитров във видеото.

Ивайло Найденов преподписа за още три години с Левски

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук