Селекционерът на Литва Едгарас Янкаускас говори преди европейските квалификации, в които тимът му ще се изправи срещу България на 17 юни, а 3 дни по-късно литовците ще играят срещу Унгария.

Тези мачове ще пропуснат трима от най-важните футболисти на Литва – Арвидас Новиковас, Викинтас Сливка и Джугас Барткус, които са във ваканция и са излезли от оптимална форма, тъй като шампионатите, в които играят, приключиха преди няколко седмици.

Янкаускас обясни, че мачовете в края на сезона винаги са малко по-различни именно поради подобни причини – някои са във ваканция, други – уморени, а трети ликуват отлагани травми. Сливка играе за гръцкия Ламия, новиковас е в израелския Апоел Хайфа, а вратарят Барткус също е в израелското първенство, но пази вратата на Ирони Кирият Шмона.

"Като се има предвид, че в много държави първенствата приключваха в средата или края на май, доста играчи нямаха нужната практика, а то е най-важно при международни мачове. На такова ниво интензитетът е много висок. Едно от най-важните неща е физическата подготовка на играчите. Трябва да се движите много без топка, имайки предвид качествата на предстоящите противници. Основният аргумент е игровата практика, активността. Поради тези причини, въпреки че бихме искали да са с нас, няколко играчи не са налични", обясни треньорът Янкаускас преди мача с България.

След това се спря на тримата най-опитни, което предизвиква сериозно учудване в малката балтийска страна, чийто спорт номер 1 винаги е бил баскетболът.

"Например сезонът на Викинтас Сливкас приключи по средата на месец май, Арвидас Новиковс дори по-рано. Сега те трябва да започнат подготовка за новия сезон, така че можем да наречем, че са жертви на обстоятелствата. Сигурно аз бих искал да са с нас повече от всеки друг, но това е най-логичното решение. Ако ги поканим сега, то това би било несправедливо и спрямо тях самите, тъй като е риск за репутацията им. Тези, които са играли футбол, знаят какво е чувството да не си готов кондиционно, а трябва да играеш срещу мощен, физически отбор, какъвто е Унгария", разказва Янкаускас.

Треньорът обясни защо са извикани петима играчи от Шауляй.

"Няма феномен – гръбнакът на отбора на Шяуляй е съставен от литовци, което ме прави много щастлив. За тях това внимание е като благодарност, признание за добре свършената работа. А мястото в таблицата, което заемат можеше да бъде и по-високо. Очите на нашия треньорски щаб са насочени към отборите, в които литовците играят важни роли, вкарват голове и се борят за титли. В титулярния състав на отбора от Шяуляй винаги има девет литовци, така че е логично от него да има най-много кандидати за националния отбор, обясни специалистът.

От федерацията обявиха, че билетите за мача с България вече са в продажба. На стадион "Дариус и Гиренос" децата до 6 години ще влизат безплатно.

Състав на на Литва за мачовете с България и Унгария:

Вратари: Едвинас Гертмонас (Жалгирис Вилнюс), Лукас Паукще (Шауляй), Емилийс Зубас (Апоел Тел Авив, Израел)

Защитници: Линас Климавичус, Маркас Бенета и Пийюс Ширвис (и тримата от Паневежис), Едвинас Гирдвайнис (Жалгирис Каунас), Кипрас Кажуколовас (Жалгирис Вилнюс), Артемиус Тутишкинас (ЛКС Лодз, Полша), Рокас Лекиатас (Шауляй), Юстас Ласицкас (Олимпия Любляна, Словения)

Полузащитници: Модестас Воробьовас (без клуб), Гвидас Гинейтис (Торино, Италия), Овидиус Вербицкас (Жалгирис Вилнюс), Гратас Сиргедас (Жалгирис Каунас), Елигиус Янкаускас, Дейвидас Шешплаукис и Даниел Романовски (и тримата от Шауляй),  Каролис Узиела (РФС Рига, Латвия), Фаустас Степонавичус (Тукумс 2000, Латвия), Клаудиус Упстас (Хенгелман Каунас)

Нападатели: Гитис Паулаускас (Егнатия Рогожине, Албания), Фьодор Черних (АЕЛ Лимасол, Кипър)

Иван Турицов отпадна от състава на България

Извикаха на пожар Патрик-Габриел Галчев в националния, Турицов под въпрос за Литва и Сърбия

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS