Женският национален отбор приключи със състезанията за 2024 г., а селекционерът Лоренцо Мичели направи равносметка на участието на отбора в Лига на нациите (VNL) на пресконференция в зала "Родина" на националния стадион "Васил Левски".

България участва в тазгодишния турнир с изключително подмладен състав, който записа две победи в 12-те мача. След промяна на регламента на VNL този сезон няма изпадащи, така че "лъвиците" ще се изправят срещу най-добрите и през 2025 г.

Тази година жените няма да участват в квалификациите за Европейското първенство, като се класирахме за следващия шампионат със седмото ни място от ЕВРО 2023.

„Сезонът за нас беше доста къс тази година. С доброто ни представяне на Европейското първенство миналата година се класирахме директно за следващия шампионат на Европа. Няма да ни се налага да играем през август. Ще работим предимно с младите до 20 години. Всеки от отборите в Лигата на нациите имаше различни цели, догодина пак ще участваме. Новите правила ни дадоха шанс да изпробваме някои млади волейболистки“, доволен е Мичели.

Той акцентира върху налагането на млади волейболистки: „Най-доброто е да се отвори перспективата за младите, когато нямаме цели. Резултатът ни от Лигата е същият като през миналата година. Сега бяхме без някои от състезателките, които са контузени. За мен беше удоволствие да вкарам в отбора някои от младите. Почти нямаше време за подготовка. На полето имахме две волейболистки, родени 2006 година, и по този начин постигнахме нашата цел. Не играем за резултати в този турнир“.

„Някой трябва да поеме отговорност с лицето си. Искам да развия младите, ясно е, че те имат потенциал. Няма да рискувам визитката си за някой без потенциал. Федерацията дава всичко, което може, за да бъдем добре подсигурени. Всичко това е любов и мисия. Искам да продължа да помагам на тези млади състезателки в развитието. Чувствам се нещастен, когато ни критикуват. Давам всичко от себе си, за да вървим напред“, допълни селекционерът на женския национален отбор на България.

Любо Ганев: Успяхме да въведем едни правила, които всички да ги спазват

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS