Лудогорец и най-важното влизане

Веско Вълчев Веско Вълчев

След две участия в груповата фаза на Шампионската лига и още 4 в групите на Лига Европа петото влизане на Лудогорец минава леко рутинно. Със сигурност остава в периферията на пробива на ЦСКА, тъй като "червените" чакаха подобно нещо повече от 10 години. Те ще изживеят еуфорията си подобаващо, а Лудогорец просто трябва да приеме, че е направил нещо съвсем естествено за представянето на този клуб в същите тези 10 години.

Ако трябва да се степенува това влизане в групите на Лига Европа би заело челна позиция по важност. Да! Първите пробиви, еуфорията, победите над големи отбори са сладки и остават в историята. Те формират емоции, формират опит и могат да се превърнат в последващо силно оръжие. Оръжие, което Лудогорец използва в много деликатен момент от своето развитие. Може би стана досадно да говорим за прехода, за смяната на футболистите, треньори, а дори и стил на игра. Нещо, което Лудогорец започна да прави сравнително късно и в определени моменти изпитва затруднения.

Примери за буксуване на средно-европейски отбори, които изпадат в перманентни кризи колкото щеш. В това число и съперникът на ЦСКА от снощи Базел, който игра в елиминациите на Лига Европа до преди няколко месеца, но сега остана да се бори само на вътрешната сцена. Един такъв катаклизъм би ударил по Лудогорец и като финанси, и като концепция за развитието на отбора най-вече спортно-технически. Един силен нов отбор много по-лесно може да се развие в мачове с големи и средно-европейски тимове, а не в голяма част от битките в efbet Лига. Тъжно е, но факт.

Едно оставане зад борда на групите този сезон можеше да окаже изключително негативно влияние на отбора, стиковането и адаптирането на новите футболисти към високите цели, които Лудогорец продължава да преследва всяка една година.

Българският шампион има игрови потенциал. Новите футболисти са класни, но на някои от тях ще им трябва доста повече време за адаптация. Това време може да бъде максимално скъсено от мачовете в групите на турнира, независимо дали ще бъдат спечелени или не. Пред Лудогорец тази година вероятно не стои задачата за задължително излизане от групите нещо, което също се превърна в запазена марка на отбора. Разградчани имат далеч по-важната задача - да направят отбор, който следващия сезон да е готов и за по-голям пробив.

И когато говорим за отбор няма как да не похвалим светлия лъч Доминик Янков. Футболист, който има потенциала да бъде дълго време част и от националния отбор на България и след няколко години да е в неговата основа. Много е важно да не се изхаби и в Лудогорец да продължат да му гласуват доверие, да работят с него, а той вече демонстрира необходимото самочувствие. Да! Бърка и то не много рядко, но нека отдадем това на грешки на растежа и отговорността, с която е натоварен. Сега Доминик носи номер 64, ако покаже още малко израстване може да сложи и номер 74, а когато е напълно готов трябва да се превърне в новия 84 в Лудогорец.

Няколко думи и за мача снощи. Трябва да бъдем честни и да кажем, че срещата бе доста равностойна и трудна. Динамо също имаше своите голови положения, които пропусна. Статистиката показва доста сериозен паритет и като владеене на топката, и като проведени атаки, и като точност на пасовете и дори техния брой. Българският шампион има малко по-добри показатели и спечели повече единоборства, което всъщност се оказа напълно достатъчно.

На всички вече е ясно, че стилът на Лудогорец при Павел Върба, за добро или лошо, се отличава от стила на отбора при предишните треньори. Търсенето на по-директен футбол дава резултат, но и понякога позволява на съперника да осъществи повече на брой атаки, което пък води и до вероятност за създаването на повече голови положения. Така се случи и срещу Локо Пд, и срещу ЦСКА, и срещу Берое, а и в определени моменти срещу Динамо Брест. На този етап стратегията изглежда печеливша, но много интересно би било нейното бъдещо развитие.

И като заключение. Със сигурност тази година два отбора в групите на Лига Европа е повече от чудесно. Със сигурност тази година борбата за титлата ще е още по-важна, защото участието в групите се услажда, а следващия сезон именно шампионът ще има много по-лесен път за групи и то дори не след една, а след две възможности за грешка. До следващото лято обаче ще изтече много вода, а сега нека не насладим на поне още 6 прекрасни европейски вечери за българския футбол.

Резерви пратиха Лудогорец в групи за седми път (видеоанализ)

Павел Върба: Това е успех за целия клуб

Доминик Янков: Свършихме си работата

Сисиньо: Лудогорец е направен, за да играе в Европа

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още