Лудогорец може да допусне две грешки в Европа, но да не отпадне

Веско Вълчев Веско Вълчев

Българският шампион Лудогорец ще се опита да атакува за 10-ти пореден път групите на Шампионската лига. До този момент обаче разградчани успяха само два пъти да се доберат до най-любопитната фаза на най-големия клубен турнир. С всяка изминала година шансовете стават все по-малки, тъй като УЕФА промени правилата и това доведе до ново ограничение броя на отборите, които имат шанс да влязат в групите.

Създаването на третия по сила турнир Лигата на Конференциите обаче облагодетелства шампиона на България, тъй като по този начин в един момент Лудогорец ще има шанс на две грешки и въпреки това ще остане в Европа.

Лудогорец ще стартира най-рано надпреварата в Европа. Шампионите започват още от първи предварителен кръг на Шампионската лига и ще бъдат поставени при жребия. Те трябва да преодолеят този етап на надпреварата и след това вече ще имат възможност да сбъркат два пъти и въпреки това да останат в Европа.

Ето какви са сценариите пред Лудогорец

Вариант 1 – Отпада от 1 предварителен кръг на Шампионската лига, но продължава във втори предварителен кръг на Лигата на Конференциите (при отпадане там приключва участието си)

Вариант 2 – Продължава във втори предварителен кръг на Шампионската лига, където отпада – тогава отива да играе в трети предварителен кръг на Лига Европа, при победа там играе плейоф за групова фаза на Лига Европа, при загуба отива в плейоф за групова фаза на Лигата на конференциите. Ако отпадне от плейофа за Лига Европа отива в групите на Лигата на Конференциите

Вариант 3 – Продължава в трети предварителен кръг на Шампионската лига, където отпада – играе директно в плейофите за групите на Лига Европа, ако победи влиза в групите, ако загуби остава в групите на Лигата на конференциите.

Вариант 4 – Продължава в плейофа за групите на Шампионската лига, където отпада – играе в групите на Лига Европа.

Така Лудогорец ще си гарантира участие в групи на един от трите турнира при достигането на трети предварителен кръг на Шампионската лига. Това означава, че шампионите трябва да преодолеят първите два съперника в Шампионската лига, за да са сигурни, че ще играят в Европа поне до Нова година.

Разградчани със сигурност ще бъдат поставени в първи и втори кръг на Шампионската лига, а в трети все още са под въпрос.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още