Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул взе победа номер 6 за сезона като спечели Гран при на Канада. Той остави зад себе си Ландо Норис с Макларън и Джорд Ръсел с Мерцедес.

След деветия кръг за сезона Верстапен остава начело в генералното класиране във Формула 1 със 194 точки. Вторият Шарл Льоклер е на цели 56 зад водача. В Канада той не взе точки, тъй като получи повреда в двигателя. Трети на 7 точки зад Льоклер е Ландо Норис.

Състезанието започна под проливен дъжд, като Ръсел успя да запази първото си място, а в топ 4 не настъпиха промени от стартовата решетка.

В началните обиколки Ръсел успя да натрупа преднина от малко над 3 секунди пред Верстапен, а третата позиция се държеше от Ландо Норис.

Постепенно пистата изсъхна и пилотите с гуми интермедия започнаха да дадат по-добри времена от тези с екстремно мокри гуми. Постепенно Верстапен успя да настигне водача в класирането, а в 10-ата обиколка авансът бе само секунда.

В 15-ата обиколка Ръсел направи лека грешка, но Верстапен не успя да се възползва и остана на второ място, но пък и двамата загубиха преднина пред Ландо Норис.

След две обиколки Верстапен излетя от пистата и мина през тревата, което му коства две секунди.

В 20-ата обиколка Ландо Норис се възползва от активиралата се DRS система и успя да изпревари Верстапен.

Малко по-късно Норис се справи и с Ръсел, който изпусна шикан и мина през зоната за сигурност, като загуби позиция.

Само за обиколка Ландо Норис направи преднина от 4,5 секунди пред Верстапен.

В 25-ата обиколка на пистата влезе кола за сигурност, след като Сарджънт се завъртя на четвъртия завой и се удари в стената.

Така се наложи пилотите да минат през бокса, а спирането бе в неподходящ момент за Норис, който остана трети, а Верстапен поведе колоната.

В 29-ата обиколка състезанието се рестартира, а световният шампион дръпна.

В средата на състезанието Верстапен водеше през Ръсел и Норис.

Малко по-късно отпадна Леклер.

В 45-ата обиколка Верстапен и Ръсел спряха в бокса, но Норис остана на пистата с интермедия. В 47-ата обиколка Норис влезе в бокса и успя да излезе първи, но в следващата обиколка студените гуми му изиграха лоша шега и бе изпреварен от Верстапен. Последва и изпреварване на Ръсел. Само след 4 обиколки Ръсел сбърка и Норис си върна второто място.

В 54-ата обиколка влезе кола за сигурност заради инцидент между Сайнц и Албън. След 4 обиколки състезанието бе рестартирано.

До края на състезанието се оформиха няколко битки – между Пиастри, Ръсел и Хамилтън, но Ръсел удържа третата позиция.

В крайна сметка Макс Верстапен взе победа номер 60, Ландо Норис завърши на второ място, а Джорд Ръсел финишира трети.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS