Малдини наруши мълчанието си след уволнението от Милан

dsport.bg

Легендата на Милан Паоло Малдини разказа за уволнението му от поста директор на "росонерите". Бившият бранител даде дълго интервю за "Repubblica", в което говори за времето си в клуба, отношението на собствениците и раздялата му с Милан.

„Сега е назрял моментът да анализираме случилото се със спокойствието, което дистанцията на времето позволява. Обичам да бъда честен и да поемам отговорностите си, но бих искал нещата да се разглеждат в тяхната ефективност и да се оценяват по правилния начин.“

След това той благодари, преди да обясни подробно причините за уволнението си.

„Завинаги ще бъда благодарен на Леонардо, който ми се обади през 2018 г., на фонда Elliott, който ме накара да подпиша първия договор и на Redbird, който ми го поднови, макар и с известни трудности", каза той. 

„Думите ми бяха продиктувани повече от чувство, отколкото от разум и честно казано от липсата на опит, определена динамика, докато не си от другата страна, не можеш да ги разбереш. Първата година, която прекарах в слушане и учене, беше чиракуване."

„През първите шест месеца се чувствах безполезен, но Леонардо ми каза: „Ти просто се учиш“. Не е лесно да имаш американски фонд или южноафрикански главен изпълнителен директор като посредник, моята визия за футбола беше обърната с главата надолу в сравнение с 2018 г. Но повтарям, никога не съм се страхувал и никога няма да се страхувам от конфронтация.“

Бившият директор на Милан разказа за деня, в който Кардинале му показа вратата.

„Гери Кардинале ме повика за закуска и след коментар за сбогуването на Златан Ибрахимович с футбола ми каза, че иска промяна и че Рики Масара и аз сме уволнени. Попитах го защо и той ми заговори за лоши отношения с Фурлани", разкри Малдини. 

„Аз му казах:„ Звънял ли съм ти някога, за да се оплача от Фурлани? Никога". Имаше и шега от него за полуфинала на Шампионската лига, загубен от Интер, но да кажем, че причините ми се сториха малко "слаби"", сподели още легендата на Милан. 

„Спортните и икономически цели в началото на сезона, бяха сензационно надхвърлени. Бяха планирани елиминиране от Шампионската лига, квалификация за следващата Шампионска лига и преминаване на кръг в Лига Европа.”

Малдини разкритикува характера на уволнението си.

„Ако собствениците искат да променят организационната структура, те имат право да го направят. И в този случай обаче детайлите са важни и много неща не се получиха както трябва, от уважение към хората и техните роли."

„Трябваше да преговарям, за да намеря споразумение и да не се отказвам от правата си, но веднага казах на изпълнителния директор Фурлани, че последното нещо, което искам, е спор с клуба", допълни Малдини. 

„Обясних му, че това ще бъде второто дело на клубна легенда към групата на собствениците на Милан за две години, след загубеното с Бобан. Едно е сигурно, любовта ми към Милан винаги ще бъде безусловна."
Бившият защитник отговори на твърденията на Кардинале, че е „индивидуалист“.

„Той бърка индивидуализма с желанието да бъда отговорен при вземането на решенията, изисквани от моята роля и може би при плащането на последствията. Всеки, който е играл футбол на високо ниво, се страхува по-малко от провал, след като е бил съден на всеки три дни през целия си живот."

„Това е голямо предимство и има голямо влияние върху екипа, но може да не бъде оценено от онези, които не са отворени за дискусии и не споделят дори идеята да отговарят за собствените си грешки, което за мен е много нормално и здравословно .”

Той разсъждава върху отношенията си със собственика на Милан по време на времето им заедно.

„Срещнах Кардинале мимоходом по време на някои мачове от Шампионската лига, но в рамките на една година разговарях само за това как върви управлението на спорта. Написа ми четири съобщения за различните етапи, без дори да ми се обади."

"Първото нещо, което ми каза, когато се запознахме, беше, че трябва да си вярваме. Доверих се и как е минало е известно на всички. Вярвам, че решението да уволни мен и Масара беше взето преди много месеци."

„И в ретроспекция съм принуден да преразгледам отношенията си с някои хора, които са работили с мен и които определено, трудно ми е да си представя друго, вече са били наясно с това решение.“

Той говори за подновяването на договора си с клуба след успеха със Скудетото.

„Вярвам, че по онова време би било твърде непопулярно да ни изгонят, защото току-що бяхме спечелили Скудетото. Кардинале искаше да спечели Шампионската лига. Казах му, че е необходим тригодишен план, за да се обмисли тази цел, и той предложи две години плюс опцията за една."

„В този момент поисках две години, мислех, че ще има време след това да обсъдим плановете. Ако беше щастлив тогава, щеше да предложи подновяване", разкри Малдини. 

Бившият директор говори за този тригодишен план.

„За три-четири месеца, от октомври до февруари, го подготвих с Масара и един мой приятел консултант. Имаше 35 страници, разказах за изминалите четири години и целите, според една икономически устойчива стратегия, но с необходимостта от скок в качеството."

"Няма отговор. Изпратих плана на Кардинале, на двама от неговите много близки сътрудници, с един от които провеждахме седмични разговори всеки понеделник в 18:00 часа, и на главния изпълнителен директор Фурлани. Не получих отговор.

„Може би не сме чули алармата, защото бяхме фокусирани върху многото неща, свързани с моята роля и тази на Масара.“

Малдини разказа за работата си на трансферния пазар и ограниченията, наложени от собствениците.

„Беше предадена концепцията, че Масара и аз сме освободени, защото не споделяме пазарни цели и стратегии, нищо не може да бъде по-далеч от истината. Ако говорим за условията на работа, никога не съм имал правомощието да се разписвам, дори и за заеми", каза бившият защитник.

„Всеки играч, който беше привлечен, беше избран от мен, Бобан и Масара, всеки избор беше споделен с главния изпълнителен директор и със собственика. Но подписът винаги идваше от някой друг, който одобряваше сделката."

„Има повече или по-малко 35-40 играчи в нашия цикъл и не съм подписал договорите за нито един от тях, дори и за тези под наем.

Всъщност много предложени решения не бяха одобрени, толкова пъти ми беше казано „не“. Случва се. „Понякога просто ми казваха „не“, понякога бюджетът беше намален. На срещи често чувах: „Нищо не разбирам от футбол“, но накрая винаги имаше едно „но“."

„Бих искал да отбележа, че всички играчи, които пристигнаха, бяха одобрени от мен, нищо или никой никога не ми беше наложен, също и защото щях да напусна на следващия ден. Подписването на Златан изискваше няколко срещи.”

Той погледна назад и към сделката за Шарл де Кетеларе.

„След закупуването на около 35 играчи, подписването на Де Кетеларе е оспорвано, който беше на 21 години, възраст, в която адаптацията не винаги е незабавна. Който е играл футбол, знае, че на тази възраст човек не винаги е структуриран да поддържа такъв важен скок като този, направен от Чарлс. Децата трябва да се чакат, да се помага."

Малдини беше попитан за продажбата на Сандро Тонали на Нюкасъл Юнайтед.

„Щяхме да направим всичко възможно, за да не го пуснем, дори и при такова важно предложение. Никога не сме били напълно против продажбата на един от нашите важни играчи, но нямаше и реална нужда. Харесва ми да си спомням, че похарчихме сума, равна на около една пета от стойността на трансфера, за да го закупим и че дори в този случай трябваше да водим оживени дискусии с изпълнителния директор и собствениците."

Бившият директор даде мнението си за треньора Стефано Пиоли.

„Феновете на Милан винаги трябва да благодарят на Стефано, работата му беше фундаментална за израстването на младите играчи, които пристигнаха в Милан, той ги накара да играят и им помогна да станат това, което са сега, той беше ключова фигура в нашето богатство.

„Искам обаче да кажа, че треньорът е един от най-самотните хора в света на футбола. Даването му на задачи, които надхвърлят волята му, го прави все по-самотен, ако не е подкрепен.“

Той беше попитан за съобщенията, че иска да замени Пиоли с Андреа Пирло.

„Вече обсъждахме следващия сезон. Ние бяхме тези, които му подновиха договора до 2025 г., защото той го заслужаваше. Ако имаше, както в предишните години, единство на намеренията и визията с целите на екипа, не виждам защо щяхме да променим нещата.“

Малдини се изказа малко по-остро за президента Паоло Скарони.

„Притеснява ме как се казват нещата. Милан заслужава президент, който се грижи само за интересите на Милан, заедно с мениджърска група, която никога не оставя отбора сам.

Той никога не ме попита дали има нужда от няколко насърчителни думи към играчите и нашата работна група, публично или частно. Никога не съм получавал подкрепа в многото трудни моменти. Напротив."

„На трибуните често го виждах да си тръгва, когато съперниците изравняваха или повеждаха, може би само за да избегне трафика. Докато го помня точно на първия ред, когато спечелихме титлата. Мога да кажа, че същото се случи и с двамата изпълнителни директори Газидис и Фурлани.“

И накрая, Малдини беше попитан за възможното завръщане на Златан Ибрахимович в Милан.

„Не знам условията на въпроса, нито възможната роля. Четох, че ще бъде използван като личен съветник на Кардинале. Това, което мога да му предложа, е да следва същия път като мен, като в началото би било логично да наблюдава и да се учи, преди да действа.“

Милан сякаш е ''прокълнат'': 25 контузии от началото на сезона

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още