През 2009 г. УЕФА въведе ново законодателство, целящо да намали неравнопоставеността между по-богатите и по-бедните европейски клубове. На бял свят се появи „финансовият феърплей“, чиято основна цел бе да подобри цялостното финансово състояние на европейския клубен футбол и попречи на клубовете да харчат повече, отколкото печелят като приходи.

14 години по-късно вече никой не вярва на украсените приказки на УЕФА, че финансовият феърплей е действителен регулаторен орган на харчовете в европейския футбол. През лятото на 2021 г. Пари Сен Жермен взе цяло съзвездие футболисти, начело с Лионел Меси и макар много от тях да отидоха на „Парк де Пренс“ без пари, техните заплати също бяха обект на контрол от финансовия феърплей. Затова и парижани трябваше да продадат футболисти за 200 милиона евро, за да покажат на света, че клубът работи на пазарен принцип, а не се възползва от катарските нефтени пари.

Разбрахте ли ПСЖ да е продал футболисти за 200 милиона!? Не сте, но няма и да разберете, защото не го стори и все пак финансовият феърплей не е нарушен.

През изминалите два трансферни прозореца Челси купи 18 футболисти на обща стойност 601 милиона паунда, като същевременно продаде играчи за около 70 милиона евро. Как става това и лондончани не са наказани!? Клубът е намерил вратичка в правилника и разпределя трансферните суми за новите футболисти спрямо техните договори, които са за по 6,7 и дори 8 години.

Финансовият феърплей отново мълчи, но за да се коректни трябва да кажем, че именно „сините“ на няколко пъти бяха наказвани през годините заради небалансираното харчене. Те не можеха да купуват играчи за два трансферни прозореца през сезон 2019/2020 г., но това наказание дойде не от УЕФА, а от големия брат – ФИФА.

Третият най-очевиден нарушител на излъскания отвън, но безполезен и изпразнен откъм съдържание отвътре финансов феърплей, е Манчестър Сити.

„Гражданите“ се възползват от арабските пари и също доминират на трансферния пазар, като в началото на 2020 г. имаше обвинения срещу клуба, че е погазил финансовия феърплей и УЕФА обави, че наказва Манчестър Сити с изваждане от евротурнирите за два сезона, с глоба от 30 милиона евро и със заплаха тимът да бъде пратен в четвъртото ниво на европейския футбол.

Към днешна дата тимът на Пеп Гуардиола е в челото на Висшата лига, а в последните два сезона игра финал и полуфинал в Шампионска лига.

Затова може да се твърди, че до този момент клубовете, които демонстративно и очевидно погазваха, а не просто прекрачваха финансовия феърплей, получаваха по-скоро условни, отколкото ефективни присъди, използвайки термините от наказателното право.

Някой би дал пример с отнемането на 15 точки от актива на Ювентус като сурово наказание за неспазване на финансовия баланс. Факт, това си е сурово наказание, но то не бе наложено от УЕФА, а от италианската прокуратура към Серия А. Освен това, „бианконерите“ могат да обжалват и като нищо наказанието им ще бъде ако не премахнато изцяло, то поне намалено.

Сега на повърхността излезе и казусът с нарушаването на финансовите правила в Манчестър Сити. Клубът е обвинен в нарушения, свързани с финаснова информация относно приходите, подробностите за възнагражденията на мениджърите и играчите, правилата на УЕФА, рентабилността, устойчивостта и сътрудничеството с разследванията на Висшата лига

Става въпрос за дейността на клуба между сезон 2009/2010 и 2017/2018 г., като се твърди, че клубът е извършил определен вид нарушения в над 100 случая в разследвания период.

Затова и веднага се появиха различни теории, според които „гражданите“ могат да бъдат наказани с отнемане на точки или пък да бъдат извадени от елита на Англия, а шампионските им титли в този период да бъдат отнети и т.н. и т.н.

Информацията за дейността на Сити, а и на някои други клубове дойде от португалски хакер на име Руи Пинто, който успя да проникне в акаунтите на различни футболни клубове и агенти. Информацията от тях той предостави на германското издание „Der Spiegel“, което преди 5 години извади тази информация наяве. Последваха разследвания от УЕФА, както и от вътрешните власти в различните първенства.

Сега предстои случаят с Манчестър Сити да се разгледа от независима Комисия, назначена от Висшата лига, която да реши какво да бъде наказанието на клуба.

Няма смисъл да изреждаме всички точки и запетайки от правилника, които се смята, че са нарушени, тъй като те няма да значат нищо, ако не се стигне до ефективна присъда или в случая – наказание за клуба.

Ако все пак Ман Сити бъде наказан, то има няколко наказания, които се очаква да бъдат наложина на клуба.

На първо място се очаква клубът да бъде глобен, и то сурово. Наред с това, клубът ще трябва да плати разноските по делото срещу него и да плати обежщетение на Висшата лига.

При положение, че има доказани нарушения, но те са единични случаи, Манчестър Сити може да получи условна присъда, според която в следващите сезони клубът трябва да е изряден, за да не се стигне пак до съд.

Забраната за трансфери и картотекирани футболисти също е възможно наказание, още повече, че в последните години има примери за налагането на тази мярка.

Тимът на Пеп Гуардиола също така може да бъде принуден да преиграе някои от мачовете си от английския шампионат, но това по-нетрадиционно наказание е в края на списъка с евентуални санкции.

И ако Сити може да се примири с тези наказания, които няма да навредят толкова сериозно на клуба, то има и такива, които със сигурност никой фен на отбора не иска да влизат в сила.

При доказване на вина, клубът може да бъде наказан с отнемане на точки, като това ще се случи в сезона, в който решението на независимата комисия стане ясно и Ман Сити няма право да обжалва повече.

Освен това, ако Сити бъде признат за виновен по поне 50% от обвиненията, то клубът ще бъде изваден от Висшата лига. Към това наказание идват още забрана за участие в евротурнирите и отнемане на трофеите от Висшата лига, спечелени между сезон 2009/2010 и 2017/2018 г.

Каква е вероятността „гражданите“ да бъдат наказани? Това все още не може да се каже, но е сигурно, че тя е по-голяма, отколкото през 2020 г., тъй като тогава обвинителят бе УЕФА, а сега е Висшата лига.

В УЕФА има ограничение що се отнася до доказателствата, които имат давност 5 години, а в Англия няма такъв период. Освен това, доказателствата по такива дела в УЕФА трябва да идват само от официални източници, докато Висшата лига може да събира информация отвсякъде, без значение дали източникът е признат като официален или не.

Завършекът на това дело се очаква да не дойде през този сезон, още повече, след като разследването тече от 2019 г.

Комисията, която ще се занимава с него, ще включва трима членове, избрани от председателя на съдийската комисия на Висшата лига Мъри Роузън Кей Си.

При последният случай с обвинения срещу клуба, Манчестър Сити бе спасен от Спортния арбитражен съд в Лозана. Той обаче е безсилен похтова разследване, тъй като то е вътрешно за Висшата лига и ако Манчестър Сити обжалва евентуални обвинения, ще бъде назначена нова независима Комисия, която да преразгледа всички доказателства за дейността на клуба в разследвания период.

Затова и е много рано да се каже дали клубът ще трябва да се прости с елитния си статут, с няколко от шампионските си титли на Англия или с участието си в евротурнирите за определен период от време.

Начертаха апокалиптичен сценарий за Ман Сити – пращат отбора при аматьорите

Гуардиола ще е аут от Сити преди корабът да потъне

Тебас: Още през 2017 казах, че Ман Сити и ПСЖ нарушават правилата

The Times: Манчестър Сити ще бъде изхвърлен от Висшата лига заради нарушаване на финансовия феърплей?

Манчестър Сити отговори относно разследването на Висшата лига: Изненадани сме

Манчестър Сити е обвинен от Висшата лига за множество предполагаеми нарушения на финансовите правила

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS