Старши треньорът на Италия Роберто Манчини обяви, че е разочарован от броя на италианските футболисти в Серия А и затова националния отбор ще бъде попълнен с играчи от италианската диаспора.

Матео Ретеги, играч, за когото едва ли някой в ​​Европа е чувал, дебютира за Италия в квалификациите за Евро 2024 срещу Англия в четвъртък, вкара дебютния си гол за адзурите в същия мач и отбеляза отново срещу Малта. Така че вече има 2 от 2.

И тук нямаше да има нищо странно, ако Ретеги беше италианец. Роден и израснал в Аржентина, той се квалифицира като италианец според италианското законодателство, тъй като неговите баба и дядо по майчина линия са италиански имигранти в Аржентина. Баща му, от друга страна, е баск, също син на имигранти.

И докато в Италия мнението за Ретеги е разделено, тъй като едната страна го критикува, че не знае нито дума италиански и дава изявленията си на аржентински испански (диалект Pioplatense, известен също като Castegano), други го подкрепят, че движи устните си, когато интонира химна на Италия.

„Той опита (пее химна), добре е. Ако играеше в Серия А, щеше да стане по-силен, това щеше да му помогне да научи езика и по този начин да общува по-добре със съотборниците си на терена“, каза треньорът.

Не за първи път Италия взима играчи от диаспората си в Аржентина, но е рядък случай да вземе сравнително неизвестен играч, който дори още не е играл в Европа.

„Ретеги знае как да вкара топката в мрежата и това не е маловажно. Това забелязахме, когато го проучвахме. Все още му трябва време, трябва да свикне с европейския футбол, но той знае как да вкара гол и това е важно качество“, добавя Манчини.

Той обвини клубове от Серия А, които вместо да създават качествени италианци, привличат куп чужденци.

В Италия, Испания и Португалия играчите, произхождащи от техните страни и родени и израснали в други страни, особено в южноамериканските, се наричат ​​Oriundi. Произлиза от латинския глагол oriri (раждам се) и е етимологично свързан с Ориента.

„Да, това е вариант. Имаме минимален процент италианци, които редовно играят в Серия А. Ако погледнете други държави, те правят същото. Швейцария има 15 от 20 играчи, които са Ориунди. Същото правят и Белгия, Франция, Германия и Англия, всички се обръщат към Ориунди."

„Допреди няколко години имахме много добри играчи и нямаше нужда да правим това. Други го правеха, те често взимаха играчи, които ние отглеждахме и развивахме, така че сега ще се адаптираме, като правим същото“, завърши Манчини.

Италия вече имаше Ориунди в отбора, като Жожиньо и Емерсон Палмиери, и двамата бразилци от италиански произход. Но за разлика от Ретеги, те първо играха в Серия А, а след това станаха част от „скуадра адзура“.

Италия с лекота би съседите от Малта под зоркия поглед на Кабаков (ВИДЕО)

Манчини: Трябваше да се справим по-добре срещу Малта

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS