Мъри Стоилов пред Дарик и dsport за спечелената Купа и амбициите на Левски!

Томислав Русев Томислав Русев

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде обширно интервю за Дарик и dsport, в което говори за спечелената Купа от Левски, амбициите на "сините", феновете, предстоящият празник за 108 години Левски, финансовото състояние на клуба и българското съдийство и футбол.

"На “Герена“ подготвямe утре големия празник. Да използвам Дарик да призова нашите привърженици да уважим празника на Левски. Да покажем нашата любов и уважение към може би най-силния отбор на Левски. Така нареченият отбор от приказката Отборът на Левски, който постигна знаменити успехи. Добре е да има добро присъствие. Да направим венец и завършване на сезона на този отбор, който заслужи Купата след 13 години и на за мен най-успешния отбор почти в историята на Левски.

Ще има един или двама липсващи. Единият ще е Ричард Еромоигбе. Заради визови проблеми не знаем дали ще дойде Лусио Вагнер. Седрик Бардон и Томашич ще присъстват. От българите Георги Петков ще отсъства, който отдавна е ангажиран. Разширили сме малко отбора и Иванков ще присъства, и Гонзо ще присъства. Всички играчи ще бъдат тук. Надявам се и феновете да оценят това нещо.

Да, син празник ще е през целия ден. Ще отворим стадиона, съблекалня, фитнес, треньорска стая. Да видят хората къде се работи. Ще има и достатъчно други атракии. Няма да е лошо всеки левскар през определен час да мине през „Герена“. Фенът ще може да видим работната обстановка на футболен клуб Левски", сподели Мъри. 

"Темата за съдийството в България е доста дълго дискутирана. Аз имам достатъчно толеранс. Позволих си вчера да кажа няколко реплики за съдиите. Не искам да обиждам колегите от Лудогорец. В един мач без значение да има такова посредствено съдийство е ужасяващо. На толкова висок сблъсък да пратиш съъдия, който не отговаря на нивото, е грешка още в назначението. Аз казах и вчера, ако беше нормално съдийство, двата отбора нямаше да завършат с 11 човека. Ангажимент на съдиите е да контролират поведението на играчите на терена.

Иска ми се да вярвам в съвпаденията. Прекаленият слугинаж в българския футбол го убива. Аз си признавам, че на мача Левски - ЦСКА когато показаха жълт картон на Илиян Стефанов и аз гледах като фен след мача казах, че съм знаел, че ще получи картон. Извинявам се на Кабаков това беше моя грешка това беше чист жълт картон. Избързах и бях фен на този мач. Не съм бил треньор.

Прекалено много грешки се наслояват понякога в една посока. Винаги съм казвал, че съдиите по принцип помагат някой път на силните. Слугинажът убива българския футбол. Един финал, който имаше нормално отношение между двата отбора и съдийство мина пред 40 000 човека без ексцесии. Не може пред 20 000 човека да си затваряш очите за явни глупости. Ако главният не видя, явно ВАР-ът е кьорав.  Явно, че този човек е кьорав и повече на трябва да бъде ВАР, защото не вижда. Може да има по-силно зрение да е терена, но там трябва да слезе по-долно ниво – В група или А окръжна, след като дпускаш две едни и същи грешки. Българското съдийство трябва да се отърси от слугинажа, да свирят това, което виждат, ако искат всички да спрем да ги коментираме. Не смятам, че най-големият проблем е съдийството. Имаме много проблеми клубовете да решаваме, че да хвърляме цялата вина на съдиите", сподели още Мъри.

"До 4-и юни почиваме. Паузата ще е съвсем кратка, то нито ще е пауза, нито ще е дълга почивка. Не можахме да стигнем до разбирателство между клубовете и БФС да няма такава малко пауза. Явно в българския футбол ще продължаваме да си живеем от днес за утре. Аз не исках моите футболисти да спират. Те бяха в добра спортна форма. Исках да продължим да играем, защото да могат да държат 10 месеца спортна форма. Щяхме да играем на прекрасни терени и да сме в добра спортна форма всички отбори за евротурнирите. Но в България е важно за някои хора да си взимат заплатката, има някакви дребни интереси. За някои хора е добре да има и 4-5 месеца пауза, за да не ги закачат хората. Най-големият проблем е, че играчите ще излязат от спортната форма и ще трябва пак да наваксват, което не е толкова лесно. Видяхте, че ние в първи един два мача, докато навлезем в ритъм и ние имахме някакви колебания. Въпреки че играхме със Славия в четвъртък отборът изглеждше перфектно кондиционно в неделя срещу Лудогорец", каза още той. 

"Имаме малко придвижване напред в тази насока. Има някакъв интерес, но няма да подаряваме играчи. Те имат цени и ако някой ги уважава достатъчно – цените и играчите тогава ще продаваме. Подаръци няма да правим.

Ние сме гледали хиляди футболисти и сме търсили. Имаме вече един нов – Ивелин Попов. Изчакваме позицията десен защитник или да я решим с нов човек, или преподписване с Драган, на който сме предложили договор преди пет дни. Можем да си позволим още един човек в някои от атакуващите позиции. Според желанието на Драган Михайлович, ще видим още един или двама човека. Впоследствие, ако излезе някой добър вариант като Филип Кръстев или Илиян Стефанов, ще добавим. На този етап селекцията ни е почти на 50% изпълнена. Всичко това е, за да няма излишни разхищения", каза Стоилов. 

"Със същия бюджет, който беше когато дойдох септември – отборът е коренно различен. Изчистването на излишни хора в отбора и клуба и привличането с доста търсене и гледане успяхме да подсилим отбора добре. Много е важно да продължим да запазваме финансовата стабилност. В никакъв случай няма да се откажем от битки на терена, даже да останем с юношите Левски ще се бори като лъв. Ще се опитаме да поставим лидерите под напрежение. Естествено знаете, че аз имам мечти, особено като става въпрос за Европа. Аз искам да започнем от първия кръг, за да трупаме мачове и финанси. Щяхме да имаме приход от първия кръг и от втория. Сега като непоставен може да изтеглим невъзможен съперник. Но няма невъзможни неща във футбола, ако вярваш и работиш.

Другото, което съм казал е, че вярвам много в треньорската работа и отношението на играчите. Тези две неща могат да направят един отбор с 50% по-добър. Може в процеса на работа, ако имаме повече шанс, да подсилим отбора. Не ми се иска да правя големи обещания и да заблуждавам хората. Иска ми се да задържим това ниво, което имаме, ако малко шанс подобрим ще сме конкурентно способни да създаваме проблеми и на Лудогорец, и на ЦСКА и на всички отбори.

Във футболната работа аз съм боец. Работя от 7 до 19. Не ме притеснява работата, не ме притесняват резултати. Притеснявало ме е всичко да е поставено на правилната основа. Сега в момента имам притеснения за бъдещето на Левски, след като създдохме този ентусиазъм. Върнахме обичта към отбора. Хората забравиха губещия Левски, хората вече знаят този печеливш Левски, който трудно някой в България можеше да го победи и донесе този трофей след 13 години.

Така че футболистите и аз имаме ангажимент да отговаряме на тези изисквания. Ако трябва аз и щабът ще работим повече. Един човек изпълнява няколко длъжности, за да не излизаме от финансовата рамка. Сега ще направим подсилване на школата с присъствие на треньор от първия отбор. Ще помагат на треньорите в школата, ако искат естествено, ако не искат има други отбори без проблеми. Всичко трябва да става в името на клуба. Ще ги ангажирам с малко повече работа след подготовката. По-важното е да има доверие, хората да виждат този отбор да им носи радост. Вчера въпреки че загубихме игра достойно и гордо както трябва да играе Левски. Когато губиш по този начин няма от какво да се срамуваш. Имаме проблем в завършващата фаза, в последния удар, но това не е толкова голям проблем, но не е толкова важно когато имаш голямо "синьо" сърце и се бориш за Левски", добави Мъри. 

"За административната част Иво Ивков може да дава оценки. Аз там не се бъркам, естествено, ако нещо не ми харесва, му съобщавам моето мнение. Трябваше да събудим процеса и хората да работят както трябва в името на Левски. Имаше една заспалост, наслоеност, защото не се плащаше, няма резултати, недоверие към играчи, треньори и всичко. След пресконференцията, която дадох и преди нея аз разбрах, че се върнах в клуба, заради желанието на хората да спасим Левски. Нямах право в този момент заради други неща, които не ми харесват в българския футбол и някои наши си неща да се отказвам. Имах среща с целия клуб – ръководство, спонсори. Начертали сме стратегия и начин на работа и вървим в тази посока. Имаме разбиране от спонсора, помага изключително. Най-голямата помощ е, която получаваме от привържениците – тази любов, уважение, респект, че ни следват навсякъде, а и финансовата помощ от тях. Имаме план, който ако не ми харесва винаги съм готов да изригна.

Следващият момент е когато Левски стане малко по-атрактивен или малко по-добре започваме много хора да разказваме какво ще стане. Помня, че като почнах на 2 септември работа за уволнения и съкращения бяхме много малко хора на масата. Нямам нужда от акъл и допълнителни хора, а от пари. Имаме стратегия и план, ако се спазва аз съм първият човек, който ще благодари или ще си поръси главата с пепел", сподели още той. 

"Истината е, че феновете започнаха да идват на стадиона. Отборът започна да играе по-добре спечелихме и трофей. Нормално да има интерес от спонсори и компании. Идваха хора наистина да гледат дербито, но от там нататък няма нищо конкретно заявено. Аз лично смятам, че ако се създаде „Левски на левскарите“, то е направено вече, аз съм член с платен членски внос. Напълно го подкрепям. Надявам се утре да стартира кампанията и да влезем много левскари в сдружението. Да почнем да си чистим с „Левски на левскарите“ задълженията. Вярвам, че поне ако се създаде това нещо ще можем да си изчистим голяма част от ангажиментите към държавата и да имаме някаква сигурност за в бъдеще. Ако дойдат инвеститори би трябвало това да се случи официално и да седнат на масата за разговори с ръководители, фенове и собственика. Сираков е казвал, че той е приносител на акциите и феновете стоят зад това нещо. От мен каквото зависи да работим и да създаваме имидж на Левски мисля, че го правим.

Без фенския ентусиазъм и фенската маса, който и инвеститор да е няма да е щастлив, а и няма да е Левски. Левски са левскарите. Трябва да се намери баланс между спонсорите и феновете. Те трябва да са гаранция за съществуването дълги години на Левски. Ако спонсорът се откаже, те да продължат да гарантират финансовото съществуване на Левски, защото сумата, която ще събира не е малка. Ако Левски е единен с феновете си. Не исках да казвам феновете да се прегръщат и целуват, но да се обединят. Левскарите да се чувстват като у дома си на стадиона си, да идват нашите жени и деца спокойно на стадиона.

Отборът е крехък, отношенията фенските в момента вървят в добра посока. Никой от нас не е казал на феновете утре се събирайте и се целувайте и прегръщайте, но трябва да има коректни отношения. Не можем левскари да не се разберем с левскари, трябва да има диалог. Неслучайно след 6-7 месеца Левски играе по този начин. Всичко е обединено в една цел – Левски на върха. Всички правят отстъпки в името на Левски. Ако продължим обединени, може да стигнем далеч, а не да се пише по социалните мрежи. Каним една фенска фракция на събиране, да седнем да видим какви проблеми имаме и нямаме отговор. Те се скриват, това е истината.

Беше ми смешно да слушам как привържениците като бил пълен стадиона и футболистите не можели да играят. Некадърността на терена е това, което пречи. Феновете само помагат. Те, те държат мотивиран. Аз на моите играчи им казах вие сте щастливи хора. Вие играехте под огромно напрежение, всеки мач беше финал, защото се бореше отборът за Европа. Загуба в първенството ни отдалечаваше от място в Европа, а за Купата ни изхвърляше от турнира, който също води до Европа. Нямахме мач, който да не е финал, а пълните трибуни ни вдигнаха класата. Слабият отбор и треньор си търсят извинение с феновете. Аз ще съм радостен и на тренировка да има, затова съм ги открил. Искаме заедно с феновете да постигаме успехи. Като не можеш да играеш пред своите фенове, значи не си футболист на Левски, отивай в друг отбор.

За Филип Кръстев изчистени са нещата, предложили сме от своя страна. Имаме почти договорка. направили сме максималното възможно да удоволетворим желанията на Сити. Досега не сме плащали почти нищо за Филип, като заплата, сега ще има дребно плащане евентуално дребно и от клуба. Мисля, че нещата, които поех като ангажимент като го взех, ги изпълних. Филип има още доста къде да расте докато стигне нивото, в което можем спокойно да го изпратим в Европа.

От Ивелин Попов, Ники Михайлов вече може и Георги Миланов да сложим – основното нещо е да мислят първо за Левски. Боримиров беше изключителен професионалист. Спазваше всяко нещо, което е добро за Левски, а не, което е добро за футболистите. Естествено има мачове, в които те няма да вземат участие, за да дадем шанс на младите. Мисля, че и Ники, и Ивелин са достатъчно доказали и показали, че са мъже и професионалисти. Ще помогнат с играта си и да пазим левскарските ценности.

Левски тази година нямаше изобщо загуба, единична, но с горда игра. Ще стартираме от там да видим абонаментни карти, ако започнат да се качват, значи доверието расте. Отборът трябва да продължи да играе с ентусиазъм. Стадион „Георги Аспарухов“ трябва да продължи да бъде приятното място за посещение на мачове. На мача с Лудогорец, когато имаше 20 000 имаше само 10 полицая. Това показва, че Левски е едно семейство. Ако има тази подкрепа и позитивизъм, хората ще се трупат. Съвкупност от тези неща могат да задържат „Герена“ пълен. Само не трябва да се дават фалшиви сигнали и всеки да иска да дава акъл.

При всички положения, моето хоби е рибарството. Ставам рибар за няколко дни и не искам да чувам за нищо. Важното е, че не сме притиснати да търсим много играчи, както беше зимата. Малко изненадващо ни дойде отстраняването на двамата ни играчи се наложи и в тази позиция да търсим човек, но един-двама играчи смятам, че ще успеем да намерим", каза още Станимир Стоилов. 

5 300 лева глоба за Левски след дербито с Лудогорец

Ясен Петров извика Илиян Стефанов в националния отбор

С Бутонките напред: Левскарите изкачиха скалата на Цар Лъв

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още