Мъри за проблемите в ‘‘синьото‘‘ ръководство: Няма да участвам в заробването на клуба

dsport.bg

Станимир Стоилов обяви, че напуска Левски. Той говори в подробности за проблемите по високите етажи на клуба. По думите му те най-вече са свързани с генералния спонсор, който взима най-важните решения и има мнозинство.

„Доминиращата роля на спонсора са двама служители на PalmsBet и един на Левски, така не могат да се взимат правилните решения. Имах среща с Мило Борисов, Лъчо Петров, Наско Сираков и Иво Ивков. Опитах да обясня, че този начин на управление ще доведе до промени“, каза Стоилов.  

„Левски е различен клуб, не е като останалите. Опитах се след разговор час и половина, сигурно ми се смееха. Пет-шест месеца беше прословутата ми фраза, че не идвам щастлив на работа, опитах да обясня каква е ситуацията. Една рана, когато не я затвориш, гнои. Безброй напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Получаваме вноски по договор и даже напред, но накрая на миналата година си изчистихме всички вноски. Дойде голямо напрежение. Бяха всекидневни скандали. Първото напрежение направи Ивков, защото имаше договор, който бе подписан преди нашето идване. По правилата на УЕФА нямат право да доминират в управлението на клуба (от спонсора). За да си спонсор, трябва да си благороден. Имат договор за 10% от всички приходи. Изпълнителният директор и аз трябваше да заплашваме, че ще си тръгнем. Той успя да махне от десетте процента от даренията на феновете. Това щеше да е безумие. До ден днешен билети, приходи от магазин и така нататък. си остават. Тези пари са фактурирани. Те казаха, че няма да си ги искат, но и г-н Божков и Хубчев нямаше да ги искат. Дано ги предизвикам сега да ги изчистят“, поясни той.

„LED системата обикаля цяла България, изплащаме част от нея, а получаваме приходи само от мачовете на стадион "Георги Аспарухов". Другата тема, която се правя, че не чувам и не виждам. При трансфера на Роналдо се казва, че това е подарък на Мъри Стоилов. Този футболист ще остане и сега, не е подарък за Мъри Стоилов, а ще получат 10% лихва и бъдещ трансфер, това ако е подарък...”, разкри Стоилов.

„Собственикът трябваше да се намеси по-рано. Не виждам голяма причина изпълнителният директор да бъде уволнен. Работещите хора грешат. Работили сме в изключително тежка атмосфера. Имах чувството, че в момента, в който издърпахме това, вече бяхме ненужни. Беше така ситуация и при предишния престой. Опитваха да ме убеждават да поема клуба сам, а между ръководните фактори се усмихваха и беше цветя и рози. Махнаха Ивков, следващият щях да съм аз. Представителят на феновете (Петър Ганев) не съм го познавал, нищо че е от моя град и са го уволнили, защото е похвалил работата на изп. директор. И аз съм доволен от изп. директор, значи и аз трябва да бъда уволнен“, смята Мъри.

„Има опасност, ако продължавам, защото не знам с кого ще работя, тези неща не се коментираха с мен. Ако ми бяха казали, че ме взимат за треньорче, сега в България има много треньори. Предлагаха ми да водя още един мач и след това да си тръгна, това е върхът на продължението. Щом съм треньор за един мач... днес се обадих на спонсорите, за да разберат от мен, а не от медиите. Предложиха ми да остана на лятото. Казах му: "Мислих, че ще ми предложите 3 години договор, вие 2 месеца ми давате. Много щедро, шегувах се, разбира се“.

„Няма да участвам в заробването на Левски. Очаквам следващите глупости да се случат между фенските фракции. Трябва да има обединение. Не дойдох за разединение. Вчера имах разговор със Сираков заради любовта на феновете, на който поставих две условия - при подмяна на УС да има доминираща квота футболният клуб и второто да продължим в същия екип с Ивков, да се даде срок шест месеца или една година, да се поставят конкретни цели и ако ги приемем и не ги изпълним, сами да си тръгнем. Ако на висшето ръководство им трябват слуги, няма да бъде с моето наблюдение. Исках всичко да се знае от първия ден. Ако бяхме седнали всички да обсъдим сметката към НАП… Никога не съм делял феновете на Левски. Всички сме под една или форма организирани. Никога не съм казвал плащайте само там. Ако бяхме седнали, в сметката щеше да има двойно и тройно повече пари“.

„Разединението е видно и там, няма да си затварям очите. Притеснява ме какво оставям. Оставям един клуб, който след два месеца ще направи голяма печалба от 2-3 милиона от спортна екипировка. Оставяме футболисти, които бяха 0 лева, а сега са с огромна цена - спорим дали са четири или пет милиона. Да не звучи нагло, мисля, че играем най-добрия футбол в България. Цяла България да се обединят, няма да имат 6500 членски карти“, каза още той по темата. Стоилов бе категоричен, че по спортно-техническата част не е имал никакви проблеми. 

„Спортно-технически не съм имал проблеми. Никой не ми е пречил. Със Сираков във футболното направление сме гледали винаги в една посока. Проблемите в управлението винаги влияят във футболната част. Трябваше да се плати дребна сума, за да се вземе един играч, казаха, че няма пари и приключихме, не успяхме да седнем на една маса“.

„Защо си тръгвам въпреки любовта на хората? Обещах на хората честност. Ивков има много проблеми, никога не съм го познавал. Той бе поканен от Сираков. Говорил съм с него 1-2 пъти по юридически въпроси. Даже кафе не сме пили. Стигна се до там да ме пришиват към фенски групировки. Ако аз участвал в някаква комбинация, Мъри Стоилов никога няма да работи повече за Левски. Казах на Сираков, че 13 години единственото ми условие беше да бъде назначен, защото смятах, че това беше единственият начин Левски да излезе от тази срамна ситуация“.

 „Провалената сделка повлия на цялостните отношения, последните пет-шест месеца клубът само работеше за чистене на задължения. Взехме Рикардиньо, за да имаме нападател. С по-големи разходи можем да намерим и по-слаби играчи. Провалените трансфери - казах на Сираков и Ивков, че нямам проблеми играчите да бъдат продадени, щяхме да дишаме по-спокойно. Лично аз смятам, че това не е ябълка на раздора, а искрата, която да покаже проблема. Прекалено малко беше да се спори за 500 хиляди повече или по-малко. И Ивков, и аз, и Сираков сме знаели какво става. Имаше единомислия. Ивков мислеше, че е добре да ги продадем, аз бях и да ги продадем, и да останат, защото ако беше останал „Юнайтед Груп“, трябваше да останат, това беше някаква искрица“, продължи Станимир Стоилов. 

„Колкото за прикриване, не разбирах корпоративните управления. Нормално е да имаш зашита уста. Казах, че съм против такова управление. Надявах се, че присъствието на Пепи Ганев, който има пълен достъп до всички документи и тази информация лесно стигаше до привържениците. Не знам дали сега някой ще изпълнява тази роля. Той присъстваше на част от скандалите между изпълнителния директор и спонсора. Може би, защото каза кой е прав, сега не е в Надзорния съвет. Можеше да се сложи нов представител на привържениците. Трябваше да има нов фен, посочен от собственика, естествено, след като феновете дават голяма част от парите. Ако дават всичките пари, не чакат на фенове, една дума няма да кажа, но такива да ни казват какво да подписваме, мерси...“.

„Когато имаш договори и си на входа и на изхода на футболния клуб, компанията пак подписа спонсорски договори, винаги имаш съмнения. Готов съм да развалим договора. Искахме чисти отношения между спонсор и клуб. Нямаме нищо против палмите, напротив, благодарим им, но искахме чисти отношения“.

Ако изключим последните ми месеци, когато работните ми дни бяха тъжни, не мачовете, защото феновете бяха там, бях изключително щастлив. Някои може да са ми сърдити, защото заради мен са си загубили работа, договори, но в името на Левски не правя компромиси. Ние сме царе, когато нещо върви, да го съсипем. За да мога да гледам един ден хората в очите, не съм мълчал. Искахте истината, получихте я и се надявам да я пазите. Дано ви отговарят честно. В България отговорите са полуистински, футболът ни е полуфутбол. Вие предавате всичко добро на футбола, част се от най-важния процес - пренасянето на информацията. Благодаря за работата с вас. Беше удоволствие“, каза още треньорът, който се оттегля от Левски. 

Мъри обяви решението си – тръгва си от Левски

Станимир Стоилов говори близо един час с феновете на Левски (ВИДЕО)

Стотина фенове на Левски изразиха своята подкрепа към Станимир Стоилов на последната тренировка (ВИДЕО)

Скандирания, освирквания и дъжд белязаха успеха на Левски над Локо Сф

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ