Мариян Огнянов: Несигурността в България ме съсипваше

Бившият халф на Левски Мариян Огнянов даде специално интервю за Дарик радио и dsport, в което говори за ситуацията с коронавируса в Германия, където в момента играе, причините да напусне България, както и бъдещето си.

Здравей, първо къде те намирам?
В момента съм в Германия, в град Олденбург, който се намира на 30 километра от Бремен. 

Каква е обстановката около теб и семейството ти?
Седим си у дома. Всички сме добре. Спазваме инструкциите и правим това, което правят повечето хора правят. Информираме се постоянно за нещата, които се случват по света. Гледаме постоянно да правим нещо, за да не ни е скучно. От 3-4 дни сме така. Отборът ми спря тренировки. В Германия няма такава паника, поне засега. Никой не е с маска. Улиците са празни, но не виждам хората да взимат някакви сериозни предпазни мерки, освен че повечето си седят у дома. 

Притеснен ли си, или когато човек е дисциплиниран и спазва правилата, няма място за паника?
Аз съм спортист и за момента нямам никаква идея какво ще се случи с футбола. Притеснен съм от хаоса и паниката, а не толкова от вируса. Тя е завзела повечето страни. Тук нещата се приемат малко по-спокойно. Няма я тази паника, която се внася в България. Тя ме притеснява защото никой не знае колко време ще продължи.

Потърсихме те, защото написа много силен статус в социалните мрежи. Обърна се директно към ромите. Какво те накара да го направиш?
Написах статуса си до ромите защото знам, че при нас дисциплината много куца. Конспирациите при нас са огромни. Избираме си грешни новини, които да слушаме. Повечето роми не обичаме да спазваме дисциплината. Хората в България обявиха мерки и ние сме длъжни да ги спазваме. Идеята ми не е, че само ромите нарушават правилата, а да не се набиват на очи в този момент. Ако това продължи ние пак ще сме потърпевши - не спазваме разпоредбите, ние сме лошите, мръсните. Знам, че доста от ромите си мислят, че ще се оправят и няма как да ги уплаши това нещо.

Мариян Огнянов: Братя роми, спрете със събиранията!

Защо реши да направиш тази крачка и да отидеш в ниските нива на немския футбол? Нямаше ли оферти от България след ЦСКА 1948?
В интерес на истината имах 1-2 оферти, но исках да пробвам в чужбина и да организирам живота си тук. Този вариант го мислех още преди да се разделим с ЦСКА 1948. Още не съм много стар за футбол, но несигурността в България лека-полека ме съсипваше. Една година си тук, след шест месеца другаде. Имах договор с ЦСКА 1948 за 2 години, но в един момент ми казаха, че ще тръгна по нов път. В България е такава практиката. Постоянно се случват неща, които не зависят от теб. Доста е трудно. В България няма сигурност. Затова дойдох в "бяла" държава, като Германия, да видя как ще се получат нещата и да се опитам да си подредя живота, да не се местя постоянно. Също така мисля и за бъдещето на децата си. Не ми се обикаляха отборите в България през 5-6 месеца. При 80% от футболистите у нас е така. Трябва да имаш късмет, за да се задържиш в един отбор повече от година.

Свикна ли вече с живота в Германия как се чувства семейството ти там ли се виждаш да останеш да живееш или има вариант пак да играеш в България?
Имам вариант за връщане, тъй като нещата тук не са такива, каквито очаквах. Случват се "български" неща. Преди месец разбрах, че треньорът, заради когото дойдох, го освобождават след края на сезона. И тук не е сигурно дали ще остана. Имам 1-2 варианта тук. Ще се опитам да се задържа в Германия. Трудно е да си намериш отбор. Дойдох на добри условия за лигата, в която се намира клуба. Офертата си заслужаваше и тези пари нямаше как да ги получа у нас. Уви, нещата не се случват по начина, по който си мислех. Може би пък на мен и семейството ни е писано да продължаваме да си търсим късмета си другаде. От 1 юни съм свободен и на 99,9% няма да остана. Ще търся други варианти.

Синът ти върви по твоите стъпки, ще стане ли по-добър футболист от теб?
Надявам се. Едно от нещата, които не ми харесват тук е, че нямаме много контакти заради езиковата бариера. Общо взето от тренировки и училище се прибира в къщи и седи цял ден на Плейстейшън-а. Това не ми допада. Ще трябва да вземем мерки. Нещата не ми се получиха в този град, ще търсим нещо по-добро. Обстановката тук не ми допада. Може и ние да не сме готови за това нещо.

Синът на първия българин с гол за БГ отбор в ШЛ блести в Германия (видео)

Ако можеш да кажеш нещо позитивно на нашите слушатели и читатели какво ще е то?
Да вярват в себе си, в доброто, в Господ. В момента има много хора, които говорят много неща, за да внесат хаос и паника. Нека всички вярват в доброто и Господ. Тогава ще си най-спокоен и най-чист пред себе си.

Чуйте цялото интервю с Мариян Огнянов в аудиото

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още