Марк Кавендиш вече е колоездачът с най-много етапни победи в Тур дьо Франс. Той спечели петия етап в тазгодишното издание на Обиколката на Франция от Сен Жан дьо Мориен до Сен Вюлба, който бе с дължина 177.4 км, и вече е с 35 победи.

Така той изпревари великия Еди Меркс, който е с 34. Легендите на френското колоездене Бернар Ино, Андре Ледюк и Андре Даригар следват в тази класация, съответно с 28, 25 и 22 победи.

Ланс Армстронг също има 22 етапни успеха в Тур дьо Франс, но неговите постижения са изтрити, след като става ясно, че е употребявал допинг по време на кариерата си.

Кавендиш първоначално бе обявил, че 2023 г. ще бъде последната в кариерата му. Той имаше една голяма цел - етапен успех в Тура. Но той бе принуден да напусне Обиколката след тежко падане в осмия етап.

Един от най-великите спринтьори в историята реши да продължи с отбора на Астана още една година и това се отплати.

Кавендиш стига до първата си етапна победа в Тур дьо Франс през 2008 г., преди цели 16 години.

След това печели поне по един етап в следващите 5 Тура, като най-силната му година е 2009 г., когато триумфира в шест от 21 етапа.

От 2016 до 2021 г. няма успех в най-престижното колоездачно състезание. През 2020 г. той едва си намира отбор, в който да кара. В крайна сметка подписва с бившия си тим Deceuninck Quickstep. Договорът му е за минималната позволена стойност за отбор от световния тур - 40 000 евро. Освен това той трябва да привлече свой собствен спонсор в тима. Всички това се отплаща, като през 2021 г. той печели 4 етапа в Обиколката на Франция.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS