Мат Фрейзър и Тиа-Клер Туми - the Fittest на нашето време

dsport.bg

CrossFit Games 2019 завършиха в неделя през нощта. Четиридневната надпревара, която се проведе в американския град Медисън, донесе много бурни емоции с новия си формат. След 13 изтощителни състезателни комплекса обаче историята с повтори и героите са същите: Мат Фрейзър и Тиа-Клер Туми заслужиха за поредна година титлата The Fittest on Earth.

Какво е Fittest on Earth?

Това е наградата, която получават победителите в CrossFit Games - състезание, в което участват стотици хиляди хора от цял свят. Тази година надпреварата се проведе в два основни кръга - квалификации и финали. 

Квалификациите бяха през февруари и в тях възможност за участие имаха всички хора по света. В рамките на пет седмици състезателите трябваше да направят пет изключително тежки тренировки, за да определят класирането. То произведе две групи финалисти: първите 40 в целия свят и националните шампиони на всички участващи държави - победителите (мъж и жена) за всяка отделна страна.

Българските представители на финалите бяха Ставри Ставрев и Ралица Котерлицова.

Третата група финалисти дойде от поредица официални кросфит състезания, които се проведоха в различни точки по света - Италия, Австралия, САЩ, Бразилия, Южна Африка, Китай и други.

Състезанието

До финалната надпревара в Медисън достигнаха 150 мъже и 150 жени. Още в първия ден (след едва две тренировки) обаче, отпаднаха по 100 състезатели. Така във втория ден останаха по 50 мъже и жени, а в третия те бяха едва 20. Дойде и следващото редуциране, за да останат едва 10 финалисти в категория.

Тренировъчните комплекси включваха класически кросфит комбинации: много гимнастика, щанги, лека атлетика и разбира се: тактика и психика. Състезателите трябваше да правят изхвърляне, обръщане с щанга, силови възлизания на лост и халки, ходене на ръце, 6 км бягане с раница (достигаща 25 килограма), плуване и дори спринтове.

Победителите

При мъжете победител стана американецът Мат Фрейзър. Това е четвъртата поредна титла на Фрейзър, който се изравни по това постижение с легендата Рич Фронинг. Състезанието обаче не мина никак гладко за Фрейзър, който взе победата едва в последните две състезания - чак в края на надпреварата.

Втори остана американецът Ноа Олсен, а трети е Бьорг Карл Гудмунсон.

Тиа-Клер Туми от Австралия влезе в историята като най-успешният кросфит състезател при жените. Тя спечели титлата за трета поредна година, като още от първия ден пое лидерската позиция и не я изпусна до края. Втора е Кристин Холте от Норвегия, а трета - Джейми Грийн от Нова Зеландия.

Следващият сезон

Заради промените в кросфит календара квалификациите за следващите финали (които ще се проведат през 2020 година) започват още на 10-ти октомври. Тогава е началото на GrossFit Games Open 2020 и в рамките на пет седмици ще бъде обявяван по един квалификационен комплекс.

Шанс за класиране на финалите ще има отново за всички национални шампиони, така че - стягайте се и започвайте да тренирате!

Повече информация за CrossFit Games може да намерите на сайта на CrossFit Dream.

Източник: CrossFit Dream

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още