Медалите в Токио направени от 6 милиона стари телефони

dsport.bg

По това време през 2021 г. Олимпийските игри в Токио 2020 вече трябваше да са хубав спомен в нашите съзнания, които трябваше вече да очакват следващите игри през 2024 г. в Париж. Реалността обаче е съвсем различна и Олимпийските игри в Токио току що започнаха.

В периода между 23 юли и 8 август предстои да бъдат раздадени общо 339 медали, които са изработени от много интересни материали.

Наред с типичните суровини – злато, сребро и бронз, отличията в Токио ще се изработват и от някои по-екзотични материали като рециклирани мобилни телефони и други електронни устройства. Освен  въображение, използването на стари мобилни телефони показва и мисъл към опазването на околната среда.

През 20166 г. организаторите на Олимпийските игри се срещнаха с организатори, държавни служители и ръководители, за да обсъдят плана за справяне с проблема с електорнните отпадъци, който съществува в Япония.

Според различни медии в страната на изгряващото слънце, само златото и среброто, които са сред компонентите на изхвърлените електронни устройства в Япония, представляват съответно 16% и 22% от доставките на злато и сребро в целия свят, а като към тях добавим и бронза, който е част от други елементи на мобилни телефони и таблети, се оказва, че има достатъчно материал за създаване на медали за Игрите.

На Олимпийските игри през 2012 г. медалите бяха направени от общо 9,6 килограма злато, 1210 килограма сребро и 700 килограма мед. Според доклад, количеството скъпоценни материали, които Япония е възстановила от електронните отпадъци през 2014 г., е 143 килограма злато, 1566 килограма сребро и 1112 тона бронз, което би дало повече от достатъчно за направата на отличия за няколко издания на Олимпийските игри.

Япония генерира 650 000 тона електронни отпадъци годишно, от които по-малко от 100 000 тона се събират за производство на нови електронни устройства, така че тази инициатива благоприятства и природата в страната.

През 2019 г. организацията за Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през 2020 г. обяви, че се надява да постигне целта медалите да бъдат направени от изхвърлени електронни устройства.  

Комитетът отбеляза, че този план е предизвикателство, отчитайки и краткото време за осъществяването му, но също така отбелязва и „високи нива на подкрепа от обществеността и компаниите в цяла Япония и от национални и международни спортисти“. Така са събрани около 79 000 тона електронни отпадъци, от които са направени медалите, които атлетите ще отнесат по всички краища на света след края на Олимпийските игри.

Целта на организаторите е да получи необходимото количество злато, сребро и бронз от тези устройства, за да създаде медалите и по този начин да благоприятства за почистванеето на природата в Япония. Програмата за събиране на тези материали приключи на 31 март 2019 г., като постигна успех със събрани над 6,21 милиона смартфона.

По този начин Япония успя да рециклира старите устройства, от които получи: 32 кг. злато, 3500 кг. сребро и 2200 кг. бронз.

Сега на нас ни предстои да разберем на чии вратове ще увиснат тези медали и да се надяваме колкото се може повече от тях след 8 август да дойдат в България.

На живо: Откриването на Олимпийските игри в Токио (ВИДЕО, СНИМКИ)

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още