Мениджърът на Кобрата - пуши марихуана и работи с най-великите

dsport.bg

В офиса на Боб Аръм виси снимка, на която той се прегръща с Мохамед Али. И двамата са написали по нещо на фотографията, като думите на мениджъра са: "На Мохамед, човекът, който направи това възможно. С любов".

Аръм в момента е на 87 години и продължава да е един от водещите мениджъри в света на бокса, като е бил промоутър на състезатели като Али, Мани Пакиао, Тайсън Фюри. Той не съжалява, че преди време е изпуснал 5-кратния световен шампион Флойд Мейуедър, като също така споделя, че се е научил да прощава на враговете си и дори е откровен, че дълголетието му се дължи на употребата на марихуана.

Аръм е промотирал около 2 100 битки от 1966 година насам. Той добива първа представа за спорта, докато работи за адвокатска кантора в Щатите и е инструктиран да запорира средствата от боя между Сони Листън и Флойд Патерсън през 1962-ра.
"Тогава научих за какви суми става въпрос, въпреки че не знаех нищо за бокса. През 1965-та срещнах Джим Браун, може би най-великият играч по американски футбол за всички времена, и той ме запозна с Али. Преди да го осъзная вече му бях промоутър. Това бе голяма стъпка за мен. Мислех си, че ще организирам един мач и после край, но 53 години по-късно продължавам да се занимавам с това", разказва Аръм пред "ВВС".

Аръм е завършил Харвард и не е странно, че бизнесът е в кръвта му, дори и промотирането на боксови срещи да е много далеч от него първоначално. 27-те мача в ъгъла на Али обаче имат траен ефект върху кариерата на мениджъра, който работи с някои от най-големите имена. Аръм успява да се нагоди към всякакви нововъведения - от предаването на срещите по телевизията, до социалните мрежи. 

В момента Боб Аръм е начело на класацията за топмениджъри заедно с англичанина Еди Хърн и американеца Ал Хеймън. Той обаче никога няма да забрави враждата си с Дон Кинг.
"Той бе невероятен опонент. Аз бях с Али и бях считан за част от движението Ислямска нация. Кинг обаче се опита да ме злепостави, като ме обяви за расист. За известно време това проработи, но после се обърна срещу него. Научих се как да се справям в подобни ситуации", споделя Аръм.

Боб Аръм е на 74 години, когато създават You Tube. Той дава много интервюта за каналите на платформата, която достига до много от най-младите фенове на спорта.
"Тайната на дълголетието? Прави това, което ти доставя удоволствие. Има много хора, които са в този бизнес и са мотивирани, но постоянно са нещастни. Другото нещо е, че знам как да рекалсирам. Употребявам марихуана вместо алкохол, въпреки че знам, че е незаконно. Тя помага на мозъка ми да си почине. Когато имаш да взимаш важни решения е много полезно мозъкът ти да е отпочинал", завършва той.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук