Меси генерира повече приходи за Барселона, отколкото получава

dsport.bg

Вестник „El Mundo“ разкри , че съгласно договора между Лионел Меси и Барселона, подписан през 2017 г., аржентинецът е получил 555 млн. евро – фиксирани 138 млн. на сезон, плюс премии. Повече от 115 млн. са изплатени като бонус за преподписването му и още 78 млн. евро като премия за лоялност.

Според финансовата консултантска къща „Libertad Digital“, договорът на Меси е изгоден за Барселона от икономическа гледна точка. Самото присъствие на аржентинеца в редиците на „блаугранас“ генерира повече приходи за клуба, отколкото струва неговия многомилионен договор.

Анализът на ситуацията показва, че Меси генерира между 250 и 300 милиона приходи на година за клуба. Ако брутната заплата на аржентинеца е 140 милиона евро, то Барселона има минимум 100 милиона евро полза от него.

Спонсорите на клуба се обновяват година след година поради страха Меси да напусне клуба в края на сезона. Те не смеят да подпишат спонсорски договори за три или четири години, защото не е известно каква ще бъде стойността на клуба без този играч.

50% от доходите на клуба зависят от Лионел Меси.

Присъствието на Меси не само обуславя доходите на Барселона. Напускането на аржентинеца със сигурност би повлияло на договарянето на телевизионните права за Ла Лига.

Ла Лига спечели 92,4 милиона евро през сезон 2019/20 през спонсорски договори, сума, която може да бъде засегната без присъствието на аржентинеца в първенството. Телевизионните права за Ла Лига трябва да бъдат предоговорени през 2022 и 2024 година на национално ниво и в международен план.

В Испания разкриха шокиращите параметри на договора на Меси с Барса

Кандидат за президент на Барса: Меси си е заслужил всяко евро

Стоичков: Меси не играе заради пари, а за трофеи

Меси ще заведе дело срещу El Mundo

Меси е гневен от разкритите данни за договора му с Барселона

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още