Новият шеф на детско-юношеската школа на ЦСКА 1948 Методи Деянов даде интервю пред клубния сайт на столичани, в което говори за работата в клуба и разбирателството с Любо Пенев, Валентин Илиев, Дани Моралес, Спас Джевизов и Радослав Здравков. 

ЦСКА 1948 подписа с шестима нови

Г-н Деянов, четири букви – ЦСКА! Чувствате ли се вече у дома?

-  Основната причина да се присъединя към клуба е наличието на толкова армейски легенди. В отбора има много професионализъм и организация от високо ниво. Това ме привлече. Условията за работа са прекрасни. Винаги съм обичал футбола и по-конкретно детско-юношеския. Всичко това повлия на решението ми и сега съм щастлив да защитавам честта на ЦСКА 1948. Аз и колегите ми неслучайно сме в този отбор. Виждаме голяма доза заряд и ентусиазъм. Този клуб беше започнат от феновете, а именно те са тези, които имат значение. Похвално е, че този тим предпочете чистата борба за любовта. Премина през куп трудности и се изкачи от четвъртото ниво на футбола ни, за да бъде тук, където е днес. ЦСКА 1948 играе честно и най-важното - залага на българи! Това много ми хареса. Печелим, губим – взимаме си поуките и продължаваме да търсим таланта.

Съвпадат ли вашите амбиции и тези на клуба?

-  В последните дни имах среща с главния скаут на ДЮШ на ЦСКА 1948 - Спас Джевизов, както и с административния директор на Академията – Стефан Сотиров. И двамата са отлични специалисти. Споделиха ми подробности за работата в клуба. Мисля си, че гладко ще тече работният процес по изграждане на млади футболисти.

Начело на първия отбор на ЦСКА 1948 застана легенда като Любослав Пенев? Доколко важно е, че толкова голяма фигура за родния футбол пое тима? Ще държите ли на комуникацията с него?

- Разбира се. Той е изключителен професионалист, с когото съм имал удоволствието да работя. Хора като него могат рядко да се намерят в България. Футболните фигури от този ранг в страната ни се броят на пръстите на едната ръка. Главната цел на школата ни е да работи за футболисти, които един ден да подсилят първия отбор. Като утвърдени имена, които нямат нужда от представяне пред „червената“ публика, всеки от нас тук в клуба е голям характер! Разговорите ни може да преминават понякога в по-висок, разпален тон, но в крайна сметка ще знаем, че има какво да ни обедини – нашият отбор.В името на ЦСКА 1948 всяко различие и несъгласие изглежда дребно. Затова сме тук днес. Заедно. И знаем, че истинските фенове ще бъдат до нас по пътя.

Старши треньори на втория и на третия отбор са Валентин Илиев и Даниел Моралес. Познавате ли се добре? Смятате ли, че ще намерите общ език именно по темата за прехода на младите футболисти в мъжкия футбол?

-  Да, точно там е преломният момент. Точно тази възраст, в която трябва да се работи повече и юношите да дават повече от себе си, за да могат да преминат тази граница от детски футбол към младежки и мъжки след това. Ще работим в добра комуникация, за да можем да захранваме третия, втория и първия отбор. Познавам се чудесно и с двамата. Много добри специалисти са. Мисля, че са точните хора, готови за работа с млади състезатели.

Спортен директор на клуба е Радослав Здравков – още едно легендарно име за ЦСКА. Смятате ли, че той ще успее да координира добре връзката между всички вас?

-   Сигурен съм. Г-н Здравков определено разбира от работата си. Всички тези хора са големи професионалисти и най-важното легенди на ЦСКА 1948 Обединени сме от обща кауза и идея.

Какво Ви сподели Спас Джевизов при срещата ви? С какви впечатления останахте от заряда, с който той върши задълженията си в клуба?

-    Както знаете, бате Спас цял живот е отдаден от все сърце на децата и на детско-юношеския футбол. С огромна любов го прави! Той изключително много обича децата и е посветен изцяло на работата си. Мисля, че в екип с него и със Стефан Сотиров, който също е много голям Армеец, ще успеем да постигнем всички поставени цели. Първо да вдигнем отборите си заедно в името на ЦСКА 1948. После ще идват и моментите, в които ще вдигаме купите.

Събрахте се доста големи и познати имена в клуба. Със сигурност това ви радва! Усещате ли армейския дух при наличието на толкова легенди? Дух, който вярвам, че ще се стараете да възпитате и у децата?

-  Сред тези легенди няма как да не го усещам. Сред такива хора няма как да не го чувстваш това велико чувство. ЦСКА 1948 е любов. Където и да сме били по света, винаги сме носили с нас този армейски дух. ЦСКА 1948 е вкъщи. Днес всички сме у дома и заедно се опитваме да възродим великия ни клуб. Това е пътят. Именно хора, доказали се като верни на ЦСКА 1948 и верни на българския футбол - с шеметни визитки зад гърба си, да ръководят клуба. Това е доста голяма крачка за развитието на отбора. Факт е, че тези хора са тук заедночувстват се добре и са уважавани, обичани и сплотени. Това е безценно. Това отговоря перфектно на въпроса. Изгражда се колектив, който може да изведе ЦСКА 1948 до големи успехи.

Какви са целите Ви като директор на ДЮШ на ЦСКА 1948?

- Изграждане, обучение и възпитание на млади футболисти. В последните години малко се промениха възгледите на подрастващите. Най-главното е да ги караме да се чувстват цесекари – с амбиции, с възпитание, с дисциплина, за да могат да се оформят като личности и да вървят нагоре. Преди всичко трябва да бъдат добри хора. Това е моето мото. Тези деца и юноши трябва да са добри хора, за да може да станат добри футболисти.

Връщам Ви към вашите славни мигове с червената фланелка. Можете ли да отличите някои от тях? Някои мачове, които никога няма да забравите?

-  От първия ми до последния ми мач с червената фланелка. Няма как да се забрави този период от 10 години. Всеки един мач – всяко поражение или победа, всичко съм изживявал. Бил съм щастлив, че съм част от този велик клуб. Незабравима е подкрепата на публиката и обичта към мен! С това помня всеки един голям мач! ЦСКА не е просто фирма, която си сменя собственика. Не е само емблема, червеният цвят, нито стадион „Българска армия“ като съоръжение. ЦСКА е в сърцето – минало, настояще и бъдеще!

Тогава аз ще се опитам да отлича. Представихме Ви с един мач у дома срещу Шахтьор Донецк от началото на този век в турнира за Купата на УЕФА. Със сигурност си го спомняте много добре. Вие участвате и в трите гола в този двубой. С какви спомени се връщате към него?

-   Да, да, това беше велик мач! Велик! Спомням си атмосферата на стадиона. Тя не излиза от съзнанието ми. Спомням си колко добре играхме, какъв колектив имахме и колко хубав резултат постигнахме. Много силен мач направихме! В този период играехме заедно с Любослав Пенев в ЦСКА. Днес отново сме рамо до рамо. Интересно нещо е съдбата...

Разказвате ли на децата за тези мачове? Има ли любопитни сред тях, които Ви питат?

-     Поколението сега е доста по-младо. По-скоро бащите им се интересуват повече. В напреднала възраст сме вече. Наричат ни легенди. Като те сложат в тази графа, малко звучи все едно си изпята песен. Всичко това е в кръга на шегата. Истината обаче е, че хората, които днес са в нашия клуб, са дали живота си за ЦСКА. Децата няма как да помнят тези мачове, но пък със сигурност има какво да научат от тях.

Имате поглед както върху детско-юношеските първенства, така и върху професионалния футбол в страната. Мислите ли, че има светлина в тунела и можем ли да покачваме нивото на представяне на младите български футболисти?

-    Точно ние сме хората, които можем да помогнем за това развитие на футбола. Със съвети, със знания. Да възпитаме у младите български играчи много качества, които трябва да показват на терена, за да израстват. Има много таланти в България. Видях го по време на работата си през последните години. Имаме страхотни деца и трябва да си ги развиваме! Но не можем да им кажем: „Обичайте футбола!“. Всяко едно дете трябва да си го има в сърцето. Ако го няма, то просто не е за този спорт. Любовта към футбола е основата, над която да се надгради и това дете да се развие. Ние само му помагаме и го съветваме. Когато то носи любовта, само ще се старае да се изкачва нагоре и нагоре! Мисля, че и българските треньори са добри специалисти. В нашия клуб тук работят доста кадърни момчета, в чиито сили вярвам. Време е да радваме все повече феновете с качествени млади български футболисти.

Добрин Гьонов: Форматът на първенството не е удачен (ВИДЕО)

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS