Мигащо жълто за Лудогорец

Веско Вълчев Веско Вълчев

Будучност е отстранен. Лудогорец продължава напред в Шампионската лига. Дотук добре. Тестът е взет, но в никакъв случай не с "Отличен". Взет е с оценка, която просто позволява преминаването на следващ етап. Най-хубавото на този мач е, че свърши с резултат, който позволява на отбора да продължи в следващата фаза и да си осигури поне още два мача в Европа.

Лудогорец се измъкна по терлици в Подгорица

Летящ старт, потъпкване на съперника, рутинна победа? Не, не бих казал. Лудогорец направи добри първи 30 минути, в които изигра мача така, както трябваше да играе през всичките 90. Два гола, греда и още едно чисто голово положение. След второто попадение на Чибота Лудогорец просто трябваше да задържи топката, да контролира срещата, да изчака последния съдийски сигнал и да се прибере спокойно в България. Трябваше...., но не се случи!

Дано сигналното жълто да е мигало в главата на Павел Върба по време на обратния полет, а и след това. Ако Будучност бе една идея по-грамотен и силен отбор може би резултатът щеше да бъде друг и той нямаше да се хареса в Разград. Лудогорец загуби инициативата и то не за няколко минути. Загуби контрола за много голям период от време, в който Върба поне видимо, за страничния наблюдател, не реагира или ако е реагирал това не доведе до необходимия резултат. Ясно, че футболистите на Будучност отстъпват по класа на тези на Лудогорец. Българският шампион спечели най-вече благодарение на индивидуални действия на някои футболисти, които познаваме и знаем какво могат.

Да! Целта е изпълнена, но отборът все още не играе като отбор. Липсва синхрон, липсват идеи, липсва импровизация, липсва стиковка. Вероятно всички тези неща ще се напаснат във времето, но дали Лудогорец има това време? Мачовете в Европа са жизненоважни за отбор с бюджета на разградчани. Тази година място за грешки няма. Лошо стечение на обстоятелствата е комбинацията от генералната промяна, която в Лудогорец правят и последиците от пандемията свързани с промяна на формата на турнира. Това е нож с две остриета, но едното изглежда доста по-остро и опасно надвесило се над шампионите.

Новите попълнения все още са далеч от това, което се очаква от тях. Да! В Лудогорец винаги дават време и то немалко. В повечето случаи тези, които са започвали слабо, показват истинското си лице в един момент. През годините са се интегрирали един по един, а не накуп. И пак стигаме до времето и ролята на треньора, защото той е човекът, който трябва да минимализира периода на адаптация.

Цялата минала година Лудогорец разчиташе на старите кучета, сега подмяната е факт. Със сигурност лидер като Марселиньо липсва. Добрата новина е, че Каули започва да го замества успешно чисто спортно-технически, но освен това има и други аспекти, в които е още далеч.

Лудогорец има един генерален проблем за решаване. До момента бяха привлечени приоритетно офанзивни футболисти. Това е добре, но отборът тръгва да атакува групи на Шампионска лига с едва трима централни защитници, от които един контузен задълго - Георги Терзиев, Драгош Григоре е с перманентни проблеми, които винаги могат да се обадят, а Козмин Моци не е онзи Козмин Моци от преди години. Да, винаги могат да бъдат използвани и други играчи на тази позиция, но все пак в съвременния футбол цялата игра започва от защитата. Това се отнася най-вече за отбори като Лудогорец, които не обичат да "кюскат" топката, а опитват да градят.

Със сигурност в Разград отчитат проблемите, знаят за опасностите на прехода и виждат пропуските в селекцията и напасването на отбора. През годините по един или друг начин нещата са се нареждали рано или късно. Тази година обаче късното може да е много късно.

Обявиха дата и час за Лудогорец – Мидтиланд

Павел Върба: Бяхме нервни, градим на ново атаката си

Каули: Направихме крачка напред към целта си

Доминик Янков: Радостен съм, където е да ме сложат по терена

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още