Михайлов: Отговорихме на ФИФА и УЕФА, Бербатов не ми е таргет

Президентът на БФС Борислав Михайлов говори след Изпълкома, на който бе решено какъв ще е форматът на Първа лига догодина. Той коментира кандидатурата на Димитър Бербатов за неговия пост и писмото, което ФИФА и УЕФА пратиха до БФС, след като си оттегли оставката. Михайлов е категоричен, че няма „напрежение в двете футболни централи“, които са получили отговори на питанията си.

Официално: Първенството остава с 14 отбора, догодина тимовете стават 16

„Има изпадащи. Защо да няма? Това решение се дължи на базата, че изпаднал отбор няма никакво морално право да играе в същата група. Така ще се загуби спортният момент и логика. Обсъждаха се варианти с попълване на групата с изпаднали отбори или с отбори с по-долно класиране във Втора лига, но те са с по-малко финансови възможности. Затова преценихме, че тази година ще си останат тези 14 отбора, а следващото ще са 16, като три отбора от Втора лига влизат директно в Първа. Това дава шансове на вече изпадналите да се завърнат. Те има инфраструктурни възможности. Това е най-справедливото. Когато една институция спазва законите си, тя е силна“, коментира форматът на Първа лига Михайлов.

„Като всяко ново нещо виждате как се получават грешки в цял свят с използването на ВАР. Смятам, че това е много добро нещо, за да се облекчи работата на съдиите, които при нас са доста притискани по всякакви начини. ВАР трябва да ни помага. От следващото първенство ВАР ще има във всички мачове. От първия мач до последния бараж. Намаляваме и съдийските такси точно затова. Не драстично, но за да може клубовете да не изнемогват финансово. БФС плаща близо 4000 хиляди лева на мач за техническото обслужване на системата“, добави той.  

„Сега говорим за новото първенство. Това писмо от ФИФА и УЕФА е информативно и е върнат отговор. Няма напрежение, нито в УЕФА, нито ФИФА. Президентът се знае кой е. Концентрирайте се върху днешния ден и решението на Изпълкома“.

„Следващият сезон, когато ще има 16 отбора, пак ще има баражи. Засега няма предложение от Футболната лига за финала на Суперкупата. Мисля, че три години се игра в Бургас, но най-вероятно ще се играе на Васил Левски, както в последните няколко години“, сподели за финала на Суперкупата президентът на БФС. Един срещу друг се изправят ЦСКА и Лудогорец.

„Втора лига ще бъде от 20 отбора. Ще имаме нови три отбора като втори отбори на елитни тимове. Групите отдолу са си до 20 отбора“.

Борислав Михайлов даде мнението си и за трите приятелски мачове, които изигра националният ни тим – срещу Словакия, Русия и Франция.

„Сериозна организация на националния отбор. Много добри мачове. Този път наистина треньорът прави пълно подмладяване, което във времето така или иначе не сме успявали. С лошото начало на квалификациите тези три мача дадоха добра възможност. Ясен Петров използва много играчи, повечето млади. Те се сбиха с много добри отбори, така че много добри проверки. Има млади, възпитани, спокойни момчета. Дано от тях се изгради по-стойностен национален отбор“.

„Миналият път ви казах, че ще сме отворени. Аз не съм човек на празните приказки. Имаше Изпълком, имаше драматизъм дали да има изпадащи. Аз говоря, когато има какво да кажа. Всеки има правото да се кандидатира за президент и да си прави кампания. Има си устав, има си ред. Бербатов не ми е таргет на мен. Клубовете искаха аз да си завърша мандат и това ми е целта. Ако има нещо, което да кажа, ще го кажа на Конгреса, когато се срещнем с Бербатов. Има Устав. Един месец до Конгрес трябва да се обявят кандидатурите. Все още няма назначен конгрес. Всеки може да се кандидатира и започва предизборните кампания както е за парламент, за президент, а не осем месеца преди това. Аз достатъчно съм говорил – 15 години. Ще говоря най-вече пред хората, които ме избират. Не съм човек, който ще създава жълтинии. Само да не забравят да не прекрачват добрия тон“, завърши Михайлов.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още