Милан стартира кампания против расизма преди дербито с градския съперник Интер. 

Съботният сблъсък ще носи името “Дербито против расизма”. Нападателят на Интер Ромелу Лукаку получи расистки обиди при победата над Каляри преди да изпълни дузпа. 

“Италианският футбол трябва да се събуди”, заяви изпълнителният директор на Милан Иван Газидис.

Новата кампания има за цел да даде повече информация относно проблема. Клубът обсъждаше инициативата в продължение на няколко месеца, но задейства кампанията вследствие на последните събития. 

“Футболът ни дава страхотен пример за единство и обединение. Толерантността и приобщаването заздравяват обществото. Те са ключ за решението на проблема. Вярваме, че имаме моралната отговорност да сторим всичко по силите ни, за да решим проблема”, коментира Газидис.


Старши треньорът на Интер Антонио Конте смята, че проблемът в Италия нараства. 

“Всяка обида е проблем. Ето, че се завърнах в Италия след тригодишно отсъствие и виждам, че проблемът е нараснал. Виждам много омраза и възмущение. Вместо това трябва да сме позитивни, а не да провокираме опонентите”, предложи италианецът. 

Каляри не бе санкциониран, като от дисциплинарната комисия заявиха, че доказателствата по случая не са достатъчно. Случаите с расизъм не спират до тук. Миналият понеделник анализаторът Лучано Пасирани бе изгонен от италианска телевизия в ефир, заради расиски коментари по адрес на Ромелу Лукаку.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS