Милиардер от Хонконг иска да създаде свой собствен отбор във Формула 1

dsport.bg

Милиардерът от Хонконг Калвин Ло заяви, че обмисля възможността да създаде свой отбор от автомобилния шампионат Формула 1 съвсем скоро, за да може да го включи от сезон 2026.

Ло, който е изпълнителен директор на застрахователната компания RE Lee International, в момента преценява дали може да отговори на изискванията и до два месеца ще вземе решение. Той даде интервю за радио Би Би Си, в което обяснява как е дошло времето, в което да се хвърли в света на спорта.

"На базата на това, което виждам в момента, изглежда много амбициозна задача. Но може да се направи, ако звездите се наредят в наша полза. Но ако гледаме перспективата във времето, колкото по-скоро, толкова по-добре, нали така? Изглежда и доста кратко време, за да подготвим отбор за сезон 2026", казва бизнесменът.

46-годишният магнат, чието състояние се оценява на 1,7 милиарда долара, няма намерение да се намесва в управлението на отбора, а амбициите му са чисто финансови – иска да вложи пари, за да спечели повече пари. Заради това му трябва екип, който да разбира материята и да реализира идеите му.

"Най-важното е колко дълго можете да издържите. В този свят намирането на ликвидност за една или две години е сравнително лесно. Но можете ли да издържите три години... пет години? Това е моментът, когато идва чистата печалба. И сега гледам точно това – колко време и какви пари трябва да инвестирам, за да започна да печеля пари. И, разбира се, целите трябва да бъдат поставени реалистично. Не можете просто да влезете през първата година и да спечелите всичко. Трябва да знаете с колко пари ще стартирате, в течение на изграждането какво може да излезе като разходи и как трябва да бъдат разпределени. Числата трябва да се управляват много консервативно. Мисля, че това е трудната част", казва още Ло.

Но той е наясно, че ще трябва да се сблъска с няколко сериозни препятствия, преди да пусне своята кола в стартовата решетка. Първото е, че всеки нов отбор трябва да плати 200 милиона долара като компенсация на вече съществуващите отбори за загубите им на пари, които ще бъдат резултат от разделянето на наградния фонд между повече участници. Богаташът от Хонконг също така трябва да убеди управителното тяло на Формула 1, че неговият отбор може да бъде конкурентен и няма да бъде отчайващо слаб. Именно това е причината, която няколко пъти спира американските състезатели Марио и Майкъл Андрети да се включат. И за да няма такава пречка, Калвин Ло може да се насочи към инвестициите вече в съществуващ екип.

"Имаме няколко партньори, които се опитват да ни помагат, уж да се ориентираме в цялата тази история. Честно да си призная, нямам представа какви са тънкостите на света на Формула 1. И мисля, че ако не друго, това ще бъде най-голямата пречка за сформирането на нов отбор. Но в момента има няколко спорта, които генерират добри пари и е видимо за всеки. Може би е по-лесно да инвестираш в съществуващ отбор или пък направо да го купиш. Ще видим", завършва Ло, цитиран от британската медия.

Калвин Ло е имал и други съвети. Например да си купи отбор по баскетбол от НБА, но той го отхвърля, тъй като смята НБА за прекалено американски бизнес. Целта му е да трупа популярност по целия свят. Затова логичната стъпка е да помисли и за влизане в света на футбола. Отбор от английската Висша лига или европейски такъв, който играе в Шампионската лига, биха му подхождали. Но гражданинът на Хонконг за момента мълчи по темата.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ