Служебният министърът на младежта и спорта Георги Глушков се срещна с президента на Международния съюз по биатлон (IBU) Оле Дален. Визитата на Дален у нас е свързана с Конференцията на страните членки на IBU от Южна Европа, която предстои в събота в Банско.

„За нас е чест, че сте тук, в България. Нашата страна е с традиции във вашия спорт. Биатлонът ни е донесъл много радост. Щастлив съм, че можем да говорим за Вашата предстояща конференция, на която ще се обсъжда бъдещето на биатлона“, каза Георги Глушков. 

На срещата в Министерството на младежта и спорта присъства и Дагмара Герасимук, директор по развитието на Международния съюз по биатлон, както и президентът на БФ Биатлон Атанас Фурнаджиев и генералният секретар на БФ Биатлон Борислав Панков.

Оле Дален сподели, че е запознат с традициите на страната ни в биатлона и е съпреживял спечелването на олимпийската титла от Екатерина Дафовска в Нагано пред 1998 г., където той е част от делегацията на Швеция. „Благодаря Ви за поканата и за честта, оказана на нашата федерация, както и за интереса към дискусията“, каза Оле Дален.

Тема на разговора беше и евентуалната кандидатура на България за домакин на Младежки олимпийски зимни игри през 2028 г.

Георги Глушков сподели, че Министерството на  младежта и спорта има желание да помага на всички федерации за големите спортни състезания. „Радостен съм, че имаме възможност да говорим за големите събития и в същото време мога да ви уверя, че през последните 15 години всички български федерации натрупаха голям опит в организирането на големи форуми“, заяви още министър Глушков.

Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че подобряването на инфраструктурата за зимни спортове е ключът за развитие на потенциала на младите ни биатлонисти.

„Мисля, че е добра идея да говорим за Младежките олимпийски игри и за инфраструктурата у нас, която е много стара, каза Атанас Фурнаджиев. - Необходимо е да се поднови, така че България да стане един от центровете на зимните спортове. Много държави от региона биха могли да организират състезанията и тренировките си у нас. Това би подпомогнало и икономиката, и туризма.“

Директорът по развитието на Международния съюз по биатлон Дагмара Герасимук сподели с министър Глушков, че в IBU са разработени програми, чрез които финансово се помагат федерациите. “От години имаме добра колаборация и сега търсим очакваните резултати. Преди всичко обаче е инфраструктурата. Тя е ключът, когато говорим за съвременен спорт и бъдещо развитие“, заяви Герасимук.

От срещата стана ясно още, че националният ни отбор има нов треньор – четирикратният олимпийски шампион от Германия Рико Грос.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS