„Всеки ден през изминалите 9 месеца работихме усърдно в изпълнение на три големи цели: максимално добри условия за развитие на елитния спорт, достъпен спорт за всички в България и да спрем източването на парите за спорт“. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в публичен видео отчет за извършеното от екипа му в рамките на правителството на акад. Николай Денков.

Илиев акцентира, че в среда на наследени проблеми и множество атаки, ръководството на ММС е работило при пълна публичност и прозрачност. „Внесохме стабилност в системата. Увеличихме финансирането и въведохме драконовски мерки за контрол на федерациите. Осигурихме рекорден бюджет за централите по олимпийските спортове – близо 43 милиона лева за 2024 г. Така атлетите ни ще се фокусират единствено върху спечелването на повече медали за България на Летните олимпийски игри в Париж“, изтъква министърът на младежта и спорта. Важен знак за подкрепата от страна на ММС към българските спортисти е увеличението с 27% на месечните средства за подготовка и възстановяване на атлетите с олимпийски квоти.

„Въведохме за пръв път в България премии за младите елитни спортисти. Досега за медалите на световни и европейски първенства те не получаваха нито лев. От тази година за първо място на световно първенство младите ни шампиони ще получават по 20 000 лева, а на европейско – 10 000 лева. Те са нашето бъдеще, продължаваме активно да работим за тях“, категоричен е Димитър Илиев. От първия ден на встъпването в длъжност екипът му застава твърдо зад позицията, че няма втора категория спортисти. В този контекст бяха изравнени премиите за паралимпийците с тези за призьорите на олимпийските игри. Близо 5 милиона лева са одобрени тази година за финансиране на неолимпийските спортове. Средствата ще достигнат до рекорден брой федерации – 25, се отбелязва още в отчета пред обществото.

„Връщаме престижа на треньорската професия. С 15% увеличихме възнагражденията на треньорите и техните екипи във всички спортове“, добави министър Илиев. В ход са също нови програми, двойно повече са осигурените средства за ученически и студентски спорт. Екипът на ММС работи активно с младите хора и начерта конкретни мерки, за да бъде България още по-добро място за развитие и просперитет.

Въведени бяха мерки за прозрачност, отчетност и контрол както в министерството, така и за федерациите, за да отива всеки лев от бюджета в спорт. „С ясни и категорични критерии слагаме край на изтичането на пари при „наши хора“ без резултат“. За 9 месеца успяхме да положим добри основи. Има още много важни неща, които дасвършим за българския спорт“, каза още Димитър Илиев.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS