Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе избран за втори път за член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA). Кралев ще заема позицията на „експерт-министър“ в Борда, представител на държавите-членки на ЕС.

Кандидатурата на Красен Кралев бе предпочетена пред тази на г-жа Мария Хосе Риенда Контрерас, държавен секретар на спорта на Испания, като българският министър надделя с 16 на 11 гласа. Изборът се състоя на заседание на работна група „Спорт“ към Съвета на ЕС.

Позицията, която вече ще заема Кралев, бе овакантена от министъра на спорта на Белгия г-н Филип Муйтерс, който не е член на новото правителство на Фландрия.

Първи поздравления за избирането си Красен Кралев получи лично от г-н Витолд Банка, министъра на спорта и турзима на Полша, който е номиниран за президент на WADA. По време на заседанието всички държави-членки отчетоха безспорните качества на българската кандидатура в лицето на министър Кралев.

Българският спортен министър ще представлява ЕС в Управителния съвет на WADA в следващите три години.

Признанието за Кралев бе отчетено и от премиера Бойко Борисов. "Поздравявам министър Красен Кралев за преизбирането му като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция – с ефективната си работа той го заслужи! Допингът е вреден за здравето на спортистите и е радостно, че страната ни ще може ефективно да се бори с този проблем", написа Борисов.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS