Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е сред гостите на двата старта от Световната купа по ски-алпийски дисциплини при мъжете, които се провеждат в Банско. Той поздрави призьорите в първия гигантски слалом. Победител стана хърватинът Филип Зубчич, който даде общо време 2:20.62 мин. След него се нареди Матийо Фавр (Франция) с изоставане от 0.40 сек. Третата позиция зае Щефан Бренщайнер (Австрия) с пасив от 0.93 сек.

“Това е поредното блестящо организирано състезание от Българската федерация по ски. Аз съм изключително горд с това, което направихме тук, защото държавите, които могат да правят такива състезания в условията на пандемия са много малко. Перфектна организация. Има балонна система за всички състезатели, журналисти и гости, за да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Представителят на Международната федерация по ски каза, че това е най-добре организираната световна купа през този сезон. Това е изключително голям комплимент и е важно за България, защото ние полагаме огромни усилия да правим състезания в много от спортовете, в които България има традиции. Ненад Лалович, който е член на Изпълкома на Международния олимпийски комитет също е със страхотни отзиви. Състезателите са доволни, което е най-важното”, заяви спортният министър пред “Нова телевизия”.

Българският представител Алберт Попов не успя да се класира за втория манш, като даде 48-о време. Все пак нашият най-добър състезател получи окуражителни думи от министър Кралев.

“Това не е коронната дисциплина на Алберт Попов, но той направи всичко възможно, за да зарадва българските фенове и се представи достойно. Организирането на това състезание и представянето на Алберт дърпат българските ски нагоре. В началото на сезона той нямаше късмет и не успя да намери верния ритъм в първите няколко старта, но след това показа, че е една от големите звезди в световните ски и че го чака бляскаво бъдеще. Ако натрупа малко по-голямо самочувствие и увереност, може да обърка сметките на големите и да попадне в топ 10 през следващия сезон. Тази година има шанс да попадне в топ 25 и да участва във финалното състезание. Пожелавам му го от все сърце, защото ските са един изключително интересен спорт с огромен престиж и е много трудно да излъчиш атлет в световния елит. С огромен труд, с огромни усилия и жертви Алберт успя да стигне до тук и му пожелавам да сбъдне мечтите си. Всички ще бъдем щастливи от неговия успех”, каза Красен Кралев.

Утре (28.02) предстои провеждането на втория старт за Световната купа, на който Банско е домакин. В 11.00 часа започва първият манш на гигантския слалом. В генералното класиране за малкия кристален глобус в тази дисциплина лидер продължава да бъде Алекси Пентуро (Франция) с 490 точки. Филип Зубчич вече е втори с актив от 468 точки.

След днешния си успех Зубчич заяви, че е изключително щастлив от успеха си в Банско. Хърватинът сподели, че често посещава българския ски курорт, за да се подготвя за стартовете от Световната купа и познава отлично трасето. Зубчич поздрави организаторите на състезанието за перфектните условия, които се предлагат на участниците.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS