Млад талант разпитва опитен журналист

dsport.bg

Когато си най-добрия голмайстор сред децата от 7 до 12 год. възраст в Пловдив сигурно се чудиш кой е любимият отбор и точно с колко футболни легенди се е срещал един български спортен журналист? Симон Спасов грабна заслужено отличието за най-добър нападател на първия училищен футболен турнир на инициативата „Нестле за по-здрави деца“ с цели 13 гола в противниковата врата. И тъй като футболът е негова страст още от малък, талантливият голмайстор не се поколеба да зададе въпросите си на друг футболен запалянко, какъвто е популярният журналист от Дарик радио и сайта dsport.bg Ники Александров. Ето и какво се върти в главата на един 12 – годишен голмайстор. Въпросите са от него, отговорите - от Ники. 

Кой е любимият ти български отбор?
- Е, това не е голяма тайна – ЦСКА! Нямало е нито ден, в който да съм съжалявал за избора си. Да си от ЦСКА е призвание, което обаче няма как да бъде разбрано от тези, които не са от този отбор.

Кой е най-запомнящият мач, който си гледал на живо?
- Много мачове, които по една или друга причина са станали емблематични. Вярно, не съм бил на живо на Световното в САЩ през 94-а година, нито на „Парк де Пренс“ година по-рано, щастие да бъдат там са имали много мои колеги, както и родни фенове. Но като малък съм бил на велики мачове на ЦСКА – срещу Ливърпул, срещу Байерн. Все пак ще избера друг, вече в по-ново време – епичният финал в Шампионска лига през 2005 година в Истанбул между Ливърпул и Милан. Няма как да се забрави никога!

Как избра да станеш спортен журналист?
- В интерес на истината стана някак случайно. Бях водещ, заедно с няколко мои приятели на музикално предаване в ефира на Дарик радио, което започваше в събота вечер след края на спортния блок. Идвах по-рано, беше ми интересно, тъй като съм запален по играта, исках да видя как работят колегите, как се предават мачове. Запознах се с тях, постепенно започнах да „давам акъл“. И един ден Томислав Русев просто ми каза: „Абе ти, така и така идваш тук, висиш преди твоето предаване, не искаш ли да се хванеш и малко с футбол?“ Изобщо не съм мислил, така започнах.

Тренирал ли си футбол? Ако да, в кои отбори?
- Тренирал съм две-три години в Септември, тренирахме на помощното игрище на стадиона в кв. Красна поляна. Треньор едната година ми беше Стоил Трънков. Бях вратар. Ама – толкоз, две-три години. Други неща ме завеяха тогава като млад тийнейджър.

Ходил ли си да гледаш мач извън България и кой/кои?
- Е тук вече ме затрудни. Трудно ми е да определя бройката. Но вероятно съм бил на около 350-400 мача извън България.

От малък ли си искал да станеш журналист или го реши по-късно?
- Както ти казах, стана случайно. Учих във ВИТИЗ, вероятно по онова време съм имал други планове и идеи. Но веднъж започнал, вече нямаше мърдане. Бързо се развиха нещата.

Кой е най-известният футболист, който си интервюирал?
- Ами ако броим и нашите си, а те не бяха малко известни, особено в края на миналия век. Така че – брой Христо Стоичков, Любо Пенев, Бербатов...Мисля, че са известни.

Кой е любимият ти отбор, който не е в българската лига?
- Това е най-великият и пленителен отбор в света – Ливърпул. Още от дете съм техен фен. Изтърпях стоически грамадната пауза без титла. Но така беше по-сладко.

Кой е любимият ти футболист?
- Той също беше от Ливърпул – Роби Фаулър.

Пожелаваме на Симон един ден да постигне успехите на Роби Фаулър. Програми като „Нестле за по-здрави деца“ подкрепят българчетата в тяхното активно ежедневие. На 3 и 4 октомври над 450 деца се включиха в първия за програмата училищен футболен турнир и активности по зумба и спортни игри в Пловдив. Целта на инициативата бе да мотивира децата към повече спорт и по-активен начин на живот, както и да възпита култура на балансирано хранене у тях.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още