Датският колоездач Йонас Вингегор от отбора на Jumbo-Visma спечели за втора поредна година Обиколката на Франция. 

Датчанинът облече жълтата фланелка още в шестия етап (от общо 21) и я задържа до края на надпреварата, изпреварвайки втория в генералното класиране Тадей Погачар със 7 минути и 29 секунди. 

Двамата бяха основните претенденти за победата в тазгодишното издание на Тур дьо Франс. За първи път в 120-годишната история на състезанието едни и същи състезатели заемат първото и второто място в три поредни години. Погачар спечели през 2021 г., когато Вингегор остана втори, а през 2022 г. и 2023 г. датският колоездач завърши с една позиция пред словенеца. 

Кой е Йонас Вингегор? 

Понякога животът ни поднася най-различни изненади - и хубави, и не чак толкова. Но историята на Йонас Вингегор е сред доказателствата, че човек може да постигне много, ако е готов да преследва мечтите си.  

Вингегор е роден на 10 декември 1996 година в Хилерслев, Дания.

Само допреди шест години датчанинът от Team Jumbo-Visma, който вече е двукратен шампион в най-престижното колоездачно състезание в света, все още работел на непълен работен ден във цех за производство на рибни продукти в Ханстхолм.

"Завърших училище през 2016 г. и след това трябваше да работя. Почти една година работех на рибната борса, но получих контузия и известно време си бях вкъщи.  Когато се върнах, започнах работа в една рибна фабрика, където останах до лятото на 2018 г. Присъединих към отбора на Jumbo-Visma през 2019 г. , така че половин година преди това все още работех в рибния цех", спомня си Вингегор в едно свое интервю за Eurosport. 

Страстта към колоезденето обаче е запечатана в сърцето на Йонас много преди това. Той посещава Обиколката на Дания  заедно с родителите си през 2010 г. и от този момент нататък всичко за него е свързано с изграждането на кариера в колоезденето.

По това време той тренирал футбол, но не се представял кой знае колко добре, тъй като нямал особена мотивация. Когато посещава Обиколката на Дания, решава да се запише в местния колоездачен клуб.

"Те имаха план за домашно обучение с велосипед. Опитах го и казаха, че съм много добър. Беше доста малък клуб, но ми хареса и се погрижиха добре за мен”, разказва Вингегор. 

От аматьорското в професионалното колоездене 

Йонас Вингегор става професионален колоездач, когато подписва договора си с Jumbo-Visma в началото на 2019 година.

"Звездата" му обаче изгрява през 2021 г., като печели етап от обиколката на Обединените арабски емирства, и то не пред кого да е, а пред Тадей Погачар. След това той печели два етапа и и генералното класиране в етапното състезание Settimana Coppi e Bartali, а след като завършва като най-добър млад състезател в Земята на баските в Ицулия, Вингегор влиза в отбора на Jumbo-Visma за Тур дьо Франс и скоро доказва таланта си.

Той участва в Обиколката на Франция през 2021 г. като резервен план за лидера Примож Роглич и, когато словенецът отпада, Вингегор упорито се "вкопчва" в Погачар, проследявайки го през Пиренеите, за да задържи второто място в генералното класиране. 

А през следващата 2022 година той успява да победи своя съперник, спечелвайки първата си победа в Тура. 

Каква е наградата за Йонас Вингегор тази година? 

За своята втора поредна победа тази година 26-годишният датски велосипедист ще прибере 500 000 евро от общия награден фонд на Тур дьо Франс, който възлиза на 2.5 милиона евро. 

С приспадането на бонусите за отделните етапи обаче, наградата на Вингегор достига 535 000 евро. В Обиколката на Франция всеки състезател, който успее да завърши в Топ 20 във всеки отделен етап, получава допълнителна парична награда. 

Освен това, Йонас Вингегор прекара впечатляващите 16 дни като лидер в генералното класиране и носител на жълтата фланелка, което му носи допълнителни 500 евро на ден, или общо 8000 евро. 

По традиция, победителите в Тур дьо Франс обикновено споделят част от наградата си със своите съотборници, тъй като в този спорт победата е невъзможна без перфектна екипна работа. 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS