„Moneyball”, подценените играчи и волейболът

dsport.bg

В книгата си „Moneyball”, издадена през 2003 г., Майкъл Люис пише: „За повече от десетилетие хората, които управляват професионалния бейзбол, спорят дали играта е престанала да бъде спортно състезание и се е превърнала във финансово. Пропастта между богати и бедни в бейзбола е в пъти по-голяма, отколкото в който и да е друг професионален спорт. И се разширява все по-бързо.“ Сърцевината на проблема е твърде ясна, но какво е решението?

Всъщност, поне в крайния си вид, решението не изглежда чак толкова сложно, въпреки че изисква огромни услуги и упорит труд. В същината си то включва изследване на въпроса какво в действителност умеят да правят състезателите на игралното поле. Тези анализи доказват, че сключването на многомилионни договори с най-популярните звезди на световната спортна сцена категорично не представлява задължителен елемент от фактическия състав на успеха. Тези особености са в основата на теорията „Moneyball” – статистическия модел, изобретен в бейзбола, но адаптиран и приложен в множество варианти във все по-голям брой спортове. Тази стратегия позволява на треньорските щабове, скаути и статистици да откриват съществено подценени играчи, които въобще не блестят с изявите си на пръв поглед. Играчи, които не трогват особено зрителите или поне тези, които повече гледат, но не толкова виждат любимия си спорт.

Вторият, много по-детайлен и изпипан поглед дава обаче съвсем различна перспектива. Често тези състезатели са подценени не поради състезателните си характеристики, а по причини, които в множество случаи нямат нищо или почти нищо общо със самата игра. Обратно, статистиката безспорно сочи, че тяхната обща ефективност на терена, полето, пързалката и т.н. е дори по-висока от тази на спряганите за звезди. Ако вземем за пример волейбола – този тип играчи със сигурност не са най-добрите изпълнители на начален удар или най-добрите нападатели (особено що се отнася до зрелищността на изпълненията). Но ако вземем предвид и техните способности при играта в задно поле в посрещане и в защита – ситуацията се променя коренно.

Кои волейболни състезатели биха могли да бъдат дадени като пример за „Moneyball” тип играчи? Гледай в клипа по-долу, а за повече видеа и анализи се абонирай за канала „Volleyball Explained” в YouTube.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук