Питър Ноулс е един от най-големите таланти на английския футбол през 60-те години и нововъзникваща фигура за Уулвърхемптън, когото анализаторите вече описват като естествения наследник на Джордж Бест. Играе феноменално и е лидер на отбора, гласен е за трансфер в Ливърпул и е в списъка на Англия за Мондиал 1970. На 23 години вече е утвърден играч.

След мача срещу Нотингам Форест на 6 септември 1969 година Ноулс, както обикновено, си събира багажа от съблекалнята, а на следващия ден се обажда на ръководството и съобщава шокиращата новина, че слага край на кариерата си. По разказ на негови съотборници, нищо не издава подобна развръзка.

Самият той никога не е давал индикации, че обмисля такова кардинално решение. Оказва се обаче, че причината е религиозна.

Само на 23 години, Питър Ноулс решава да се оттегли от футбола и да окачи обувките си, за да се посвети с тяло и душа на Свидетелите на Йехова.

По време на престоя му в САЩ, когато играе под наем за Канзас Сити Спърс, животът на Ноулс се промени, когато двама местни Свидетели на Йехова почукаха на вратата му.

„По това време бях атеист. Не вярвах в Бог. Бях щастлив да бъда професионален футболист и да играя за Уулвс... и бях добър в това“, каза Питър Ноулс през 2018 г.

„Един ден двама Свидетели на Йехова почукаха на вратата ми. Попитах ги: „Защо баща ми и двете ми сестри, които не са направили нищо лошо, умряха?“ Те влязоха и отговориха на този въпрос. Отговориха на друг въпрос, а след това на още един за мен. на който така и не получих отговор. Така станах Свидетел на Йехова", каза бившият футболист за своето религиозно обръщане в Канзас.

След този разговор Питър Ноулс се завърна в Обединеното кралство, за да играе отново с Уулвс, за който отбеляза в първите три мача от сезона и името му вече започна да се спряга да бъде сред избраниците на Алф Рамзи да играе с Англия на Световно първенство 1970 г.

Но след като играе срещу Нотингам Форест на 6 септември 1969 г., той реши внезапно да се оттегли от футбола.

„Ако не бях срещнал онези двама Свидетели на Йехова, щях да продължа да играя футбол, но ги слушах и си помислих: „Да, има смисъл“. Това е най-доброто решение, което съм вземал в живота си. Никога не е съжалявал. Нито веднъж", призна Питър Ноулс за своя житейски катарзис.

Питър Ноулс си спомня гнева на майка си от решението му и как всички са смятали, че той ще се върне след шест месеца .

„Уулвърхемптън се опита да ме подкрепи и ми изпрати договор за над 10 години (докато станах на 36). Мислеха, че ще го подпиша“, каза Ноулс, сега на 78.

Защо Питър Ноулс трябваше да напусне, след като стана Свидетел на Йехова?

„Библията казва: „Всички хора са създадени равни“. Но когато облякох футболна фланелка, имаше разлика. Хората започнаха да ме боготворят. Идолизираха ме. Отнасяха се към мен по различен начин от обикновения човек. Тогава си помислих, „ Какво ще правя?" Не можех да направя и двете. Трябваше да се откажа от едното или от другото."

Какво направи Питър Ноулс, след като напусна футбола, за да стане Свидетел на Йехова?
След като напусна футбола на 23-годишна възраст, Питър Ноулс работи като млекар, продавач на плочки, чистач на прозорци и в склад на Marks & Spencer, докато се пенсионира през 2010 г.

„По принцип работя, проповядвам, чета Библията и ходя на събрания; това е моят живот. И съм много доволен от това“, обясни той.

Предричаха му бляскаво бъдеще, но се самоунищожи

Отиде си твърде млад, преди да покаже на какво наистина е способен

Като по филмите – диагностицираха го с рак преди 18 месеца, а вкара победния гол във финала на КАН

Депресията съсипа кариерата му – беше в Ливърпул, сега е в пета дивизия

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS