На 83 години повечето хора могат просто да бъдат щастливи, че са живи. А какво ще кажете на тази възраст да играете редовно футбол? Звучи трудно, нали? Не и за Дики Бортуик, една истинска легенда във Великобритания, известен като най-възрастният местен футболист!

През следващия месец Дики ще навърши 84. Това обаче не го спира да играе любимата игра като в момента дори е в търсене на нов отбор.

"Смятам, че съм способен да играя 90 минути. Ще дам 100%. Здрав съм като скала, добре изграден, безстрашен и с истинска любов към играта" - така Бортуик промотира себе си.

Възрастта сякаш не е фактор за Дики и трудно може да откриете пенсионер в по-добра форма. Причината е, че той просто не спира да тренира. Често работи върху техниката и силата си с упражнения в градината, където играе на стеничка.

"Често тренирам ударите си като насочвам топката към нея, за да поддържам краката си в движение."

В тренировките се включват и упражнения за дишане. "Всяка сутрин отивам на входната врата и поемам 10 дълбоки глътки свеж въздух. Правя го и вечер преди да заспя", споделя той в интервю за Sportbible.

Бортуик е пенсиониран инженер от Уеймаут, град в близост до Дорсет. Неговата най-голяма мечта в момента е да се завърне на футболния терен, на който се изявява като нападател и ляво крило. "На разположение съм. Липсва ми много да играя футбол."

Причината в момента симпатичният старец да е без отбор е фактът, че предишният му отбор от ветерани се е разпаднал. В околността е останал само един такъв отбор, но за жалост на Дики той не отговаря много на статуса "тим за ветерани".

"Те са много конкурентни, имат играчи, които са на 35-40 години. Не са ветерани. Ние играехме футбол веднъж на две седмици. Имаше приятелство и нещо, което да очакваш с нетърпение. Аз свирех на пиано в кръчмата. Но тези дни приключиха завинаги."

Все пак Бортуик участва в благотворителни мачове, но иска да играе на по-високо ниво. "Ясно е, че няма да се движа както преди 30 години, но имам собствено темпо. Постоянно темпо."

Със сигурност Дики може да донесе на евентуалния си нов отбор много опит, защото той е прекарал 72 години на терена и има над 1600 мача.

В първите години на кариерата си той играе и на високо ниво - за отборите на Рос Каунти и Инвергордън Таун в Шотландия. След това се мести в Дорсет и има мачове за 11 отбора от аматьорското ниво като последният такъв бе Портланд Таун.

Бортуик е известен като "Танка" сред колегите си, а може да се похвали и с над 400 гола.

А следва ли някаква диета?

"Не ям никакви боклуци. Опитвам да ям добра, здравословна храна", споделя той като допълва, че си позволява понякога да изпие 1-2 бири. "Не съм сериозен пияч, не е част от рутината ми. Лекарят ми каза, че няколко чаши са като лекарство. Приех съвета и ме вижте сега."

Бортуик трябваше да се справи със сериозно предизвикателство в живота си - рак на простатата, който обаче преодоля след осемседмично лечение.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS