Съдиите, наказващи тактическите нарушения, са причинили скок в жълтите картони на Европейското първенство. Броят на жълтите картони на Евро 2024 е увеличен до 166 по време на 36 мача в груповата фаза, в сравнение с 98 на същия етап в предишното издание на Европейското първенство.

Тактическите фалове прекъсват бързата контра на противника, за да принудят съдията да спре играта. Това са жълти картони за спиране на обещаваща атака. Съдиите са по-внимателни към този тип тактически нарушения и са предупредени да ги наказват.

 35 жълти картона са били показани за тактически нарушения по време на груповата фаза в Германия, което е повече от четирикратно увеличение от осем на същия етап на Евро 2020. Общият процент жълти картони е 4,6 на мач в сравнение с 2,7 на последния турнир.

УЕФА обеща, че играчите, които се противопоставят на инструкциите преди турнира, че само капитаните трябва да се приближават до съдията, за да обсъдят решението, ще получат жълт картон. УЕФА искаше да избегне тормоза от страна на отборите и опитите за сплашване на длъжностните лица на мачовете.

Досега има 19 жълти картона за несъгласие, в сравнение с 10 в груповата фаза на Евро 2020.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS