На Световното в Баку Калейн поведе в надпреварата на обръч

Българките стартираха без груби грешки в шампионата на планетата

Божидар Русев Божидар Русев

На Световното първенство по художествена гимнастика в Баку Боряна Калейн поведе във временното класиране от квалификациите на обръч. Грацията ни игра умно в първия състезателен ден на шампионата в Азербайджан, не допусна груби грешки и получи 21.600 (13.300 за трудност и 8.300 за изпълнение). Другата българка в поток C Катрин Тасева също представи съчетанието си стабилно, но беше оценена по-ниско с 20.400 (12.500 за трудност и 7.900 за изпълнение).

По-късно днес предстои да видим част от най-силните гимнастички на планетата – Дина Аверина, Линой Ашрам, Екатерина Селезньова, които вероятно ще разместят сериозно класирането. Калейн има немалки шансове да се класира за финала на обръч. Там обаче ще е по-трудно да видим и Тасева, освен ако конкурентките й не допуснат повече груби грешки на квалификациите.

Важно е да отбележим, че ще знаем със сигурност кой ще се добере до 8-те места на финалите с обръч и топка утре около 16.30, когато всички грации ще са изпълнили двете си композиции.

В отборната надпревара към момента България заема временното второ място след състава на Италия, като все още не е играла нито една руска грация.

Утре от 9.00 сутринта са квалификациите за българките с топка, на които отново Боряна и Катрин ще вземат участие. Във вторник вечер от 18.30 започват финалите на обръч и топка.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук