Григор Димитров с историческа победа в петсетов трилър срещу Роджър Федерер

Иво Стефанов Иво Стефанов

Григор Димитров се класира за полуфинала на US Open, след като елиминира световния номер 3 в тениса Роджър Федерер - 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. По този начин българинът си уреди мач на полуфиналите срещу Даниил Медведев. 

Как се разви четвъртфиналния мач между Григор Димитров и Роджър Федерер по сетове: 

Първи сет

Мачът започна с бърз гейм в полза на Федерер. Швейцарецът направи ранен пробив в мача - 2:0. Григор Димитров направи две двойни грешки в подаването си, а накрая завърши гейма с непредизвикана грешка, изпращайки топката в аут. Федерер поведе с 30:0 при подаването на Димитров, но българинът успя да обърне развоя с четири последователни точки на своя сметка и да спечели първи гейм на своя сметка – 1:3. Последва първият заплетен сервис гейм за швейцареца, който направи няколко непредизвикани грешки, стигна се до равенство 40:40, но все пак Федерер успя да спечели и да поведе с 4:1. До края на първия сет двамата тенисисти спечелиха подаванията си и Федерер го взе 6:3 гейма.

Втори сет

Вторият сет започна с бърз гейм на 0 в полза на Григор Димитров. Подаването на Федерер започна със страхотен минаващ удар от Григор Димитров, който поведе с 15:0. След това швейцарецът изпрати топката в мрежата и българинът поведе с 30:0. Последва изравняване на резултата, но Федерер допусна непредизвикана грешка и Димитров стигна до първа точка за пробив в мача. Федерер изравни с ас, след това пласира още един много добър първи сервис, а с качествено воле изравни резултата – 1:1. Геймът на Димитров започна с много добра атака на мрежата, която бе завършена със стоп воле по късия диагонал – 15:0. И във втория гейм Димитров не даде точка на съперника, с което поведе с 2:1. Последва бърз гейм за Федерер, който бе спечелен на 0 за 2:2. Григор Димитров срещна известни затруднения в своето подаване, но все пак успя да го спечели и да поведе с 3:2. Григор Димитров запази високото ниво на своето представяне и в шестия гейм от втория сет. Българинът стигна до втора възможност за пробив във втория сет и се възползва от нея. При 30:40, Федерер изпрати топката в мрежата и Димитров осъществи първи пробив в мача, за да поведе с 4:2. Димитров нямаше късмет в първото разиграване в гейма, в което се намеси мрежата и Федерер спечели първата точка. След това българинът запази концентрация и с много добри сервиси успя да затвърди осъществения пробив и да поведе с 5:2. Федерер спечели следващия гейм и намали изоставането си – 3:5. Светкавичен бекхенд, с който размина Димитров и поведе 30:0 в подаването на българина. Последва бърза точка за Григор – 15:30. След ново отлично разиграване от страна, швейцарският тенисист стигна до две точки за връщане на пробива – 40:15. Григор Димитров отрази първата опасност за пробив с отличен сервис по правата – 30:40. След това Гришо направи двойна грешка, с което предаде гейма и Федерер върна пробива в ключов момент от сета – 4:5. При 30:30 Федерер реши на втори сервис да атакува мрежата, но Димитров игра право в него, с което го изненада и българинът стигна до сетбол. С грешка при форхенда от страна на Федерер, Димитров спечели втория сет с 6:4.

Трети сет

Третият сет започна с гейм за Григор Димитров. Двамата си размениха по един гейм и Димитров поведе с 2:1 в третия сет. Роджър Федерер успя лесно да спечели своето подаване и да изравни резултата 2:2. В следващия гейм Григор Димитров демонстрира страхотна воля и непримиримост. Федерер стигна до три поредни точки за пробив, след като поведе с 40:0 в подаването на българина. Димитров с методична игра обърна развоя и спечели подаването си, с което поведе с 3:2 гейма. Федерер спечели подаването си и изравни за 3:3. Последва нов сервис, в който Димитров позволи на Федерер да стигне до точка за пробив. При 40:30 в полза на швейцареца, Гришо направи двойна грешка и предаде гейма, с което Федерер поведе с 4:3. Григор Димитров стигна до две възможности за пробив в подаването на Федерер при 40:15. Швейцарецът се събра и пласира три много добри първи сервиса, които му върнаха предимството в гейма, а след това затвърди пробива си и поведе с 5:3. Роджър Федерер вдигна нивото в играта си рязко. Той стигна до нови две възможности за пробив, като реализира още първата и по този начин спечели третия сет с 6:3. 

Четвърти сет

Григор Димитров започна много концентрирано в първия гейм на четвъртия сет. Българинът бе отличен в разиграванията и стигна до две възможности за пробив при 40:15. След това Гришо накара съперника му да извади топката в аут и осъществи ранен пробив - 1:0. Григор Димитров успя да затвърди направения пробив в началото на сета и поведе с 2:0 гейма. Федерер срещна нови затруднения в подаването си в третия гейм от сета. Швейцарецът направи няколко непредизвикани грешки и се стигна до равенство 40:40, но успя да се измъкне и да намали изоставането си – 1:2. Димитров спечели бързо своето подаване за 3:1. Федерер обърна развоя на петия гейм, след като изоставаше с 15:30, но удържа сервиса си и изостава с 2:3. Григор Димитров поведе с 30:0, след което последваха две разигравания на мрежата предизвикани от Федерер, които швейцарецът спечели и изравни резултата 30:30. След това Димитров извади топката в аут и Роджър получи възможност да пробие подаването на българина, след като поведе с 40:30. Последва добър сервис на Григор, който му позволи да изравни резултата без да влиза в разиграване. Българинът направи втори добър сервис и стигна до предимство. Федерер допусна грешка от форхенд, изпращайки топката в мрежата и Гришо поведе с 4:2. Седмият гейм продължи 12 минути, в които Федерер отрази седем възможности за пробив, но не позволи да се стигне до втори такъв. Българинът поведе с 40:0. И трите възможности бяха ликвидирани от швейцареца. След първото равенство в гейма се стигна до нов брейкбол за Димитров, но на втори сервис на Федерер играе сервис-мрежа и успя да изравни отново. След това швейцарецът стигна до ново успешно разиграване и получи възможност да спечели подаването си. Григор Димитров направи великолепно изпълнение от дъното на корта, за да изравни. След това Григор не успя да реализира нито петата, нито шестата, нито седмата възможност за пробив, а Федерер удържа подаването си за 3:4. Двамата си размениха по един бърз гейм за 5:4 в полза на Димитров. Десетият гейм в четвъртия сет започна кошмарно за Димитров, който изоставаше с 0:40. Българинът успя да отрази и трите възможности, които се откриха пред швейцареца. След това Роджър направи нов уинър и получи четвърта възможност за пробив, но Димитров отново бе на ниво и я отрази. Последва пети брейкбол за Федерер, но Димитров не позволи спад в играта си и със стабилна игра от дъното на корта принуди съперника да сбърка и се стигна до ново равенство. Българинът спечели следващото разиграване и получи първи сетбол, който успя да реализира веднага и да затвори четвъртия сет с 6:4.

Пети сет

Началото на петия сет се забави, тъй като Роджър Федерер поиска медицински таймаут. В първото разиграване на петия сет Федерер изпрати топката в аут за 0:15. След това швейцарецът успя да обърне и поведе с 30:15. Последва дълбок ретур от страна на Димитров и удар с рамката на ракетата от Федерер, който изпрати топката в аут за 30:30. Швейцарецът закъсня с излизането на мрежата и Димитров получи възможност за пробив, която не пропусна да реализира и започна петия сет с пробив – 1:0. С много добри сервиси, стабилна и разнообразна игра Димитров затвърди пробива, който направи и без да даде нито точка на съперника поведе с 2:0. Третият гейм започна с ново добро разиграване от Григор, който го спечели и поведе с 15:0. Федерер пласира два добри сервиса, с които обърна за 30:15. Последва добър ретур на Димитров и топка в мрежата на Роджър. Швейцарецът направи и двойна грешка за 30:40. Федерер атакува мрежата, но волето му излезе в аут и Димитров осъществи втори пробив в петия сет – 3:0. Григор Димитров спечели бързо своето подаване с отново отлични пласирани сервиси, които не дадоха много възможности на Федерер. Швейцарецът успя да влезе само в едно разиграване, което завърши с негова непредизвикана грешка. Роджър след това успя да спечели своя сервис гейм и да намали пасива си на 1:4. Димитров бе убедителен за 5:1, а Федерер за по-малко от минута спечели следващия гейм за 2:5. Григор Димитров спечели гейма категорично и е на полуфинал - 6:2 в петия сет!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още