Майко мила! Германия, Франция и Португалия ни чакат на Евро 2020

Турция - Италия е мачът на откриването

Димитър Пенев Димитър Пенев

Майко мила! Така би възкликнал всеки, който види група на европейски финали, в която присъстват отборите на Германия, Франция, Португалия... и България! Е точно това може да се случи ако нашите национали направят геройството да се класират на европейските финали през баражите от Лигата на нациите. А задачата ни не изглежда невъзможна, тъй като първо приемаме Унгария, а ако победим, ще срещнем спечелилият от двубоя Исландия - Румъния. 

Но на финалите историята ще е съвсем друга! След тегления жребия в зала "Ромекспо" в румънската столица Букурещ стана ясно, че българският национален отбор ще попадне в Група F, където са още - настоящият европейски шампион Португалия с Кристиано Роналдо, настоящият световен шампион Франция и четирикратният световен шампион Германия! Да, може би именно в този случай може да се ползва клишето "група на смъртта"!

На церемонията в Букурещ камерите показаха и нашия представител Борислав Попов, който се усмихваше. Ако се класираме, първият ни мач на европейските финали пък ще е срещу Португалия.

Мачът на откриването на европейското първенство ще е между отборите на Турция и Италия. Двубоят ще е на 12 юни на ст. "Олимпико" в Рим.

Ето и пълният жребий

Група А (домакини: Рим и Баку)
1. Турция
2. Италия
3. Уелс
4. Швейцария

Група В (Санкт Петербург, Копенхаген)
1. Дания
2. Финландия
3. Белгия
4. Русия

Група С (Амстердам, Букурещ)
1. Холандия
2. Украйна
3. Австрия
4. 
Победител от плейоф А или D* (Ако Румъния спечели плейофа А)

Група D (Лондон, Глазгоу)
1. Англия
2. Хърватия
3. 
(Победител от плейоф С)
4. Чехия

Група Е (Билбао, Дъблин)
1. Испания
2. Швеция
3. Полша
4. 
Победител от плейоф B

Група F (Мюнхен, Будапеща)
1. Победител от плейоф А или D* (Ако победител е Исландия, БЪЛГАРИЯ или Унгария от плейоф А)
2. Португалия
3. Франция
4. Германия

*Ако Исландия, България или Унгария спечели плейоф А, те ще отидат в група F; победителят от плейоф D ще попълни група С.
*Ако Румъния спечели плейоф А, те ще отидат в група С; победителят от плейоф D ще попълни група F.

Въпросният жребий със сигурност може да определим като най-странният, който сме наблюдавали. Причината се крие във факта, че по повод 60 години от първите еврофинали, УЕФА реши 12 държави да бъдат домакини на първенството. Това логично създава огромни главоболия по отношение на разпределението по групи, тъй като всеки домакин има гарантирани поне два мача у дома. Така всяка група има за домакин два града като ако в групата се състезават две държави-домакини, жребий определя коя от двете да бъде домакин на мача между двете.

Единствената държава, която ще приема мачове, но не се класира за шампионата, е Азербайджан. Унгария, Шотландия и Румъния пък ще играят в баражите, което допълнително усложнява жребия. Така всъщност в две от групите и след днешния жребий няма да е сигурно кои отбори ще участват като това ще зависи от плейофите през март.

Ето и как бяха разпределени отборите по урни:

Урна 1: 
Белгия
Италия (домакин)
Англия (домакин)
Германия (домакин)
Испания (домакин)
Украйна

Урна 2:
Франция
Полша
Швейцария
Хърватия
Холандия (домакин)
Русия (домакин)

Урна 3:
Португалия
Турция
Дания (домакин)
Австрия
Швеция
Чехия

Урна 4:
Уелс
Финландия
Победител от плейофа в Дивизия А (Исландия, БЪЛГАРИЯ, Унгария, Румъния)
Победител от плейофа в Дивизия В (Босна и Херцеговина, Словакия, Ирландия, Северна Ирландия)
Победител от плейофа в Дивизия С (Шотландия, Норвегия, Сърбия, Израел)
Победител от плейофа в Дивизия D (Грузия, Северна Македония, Косово, Беларус)

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още