Началният удар или сервисът е единственият удар във волейбола, в който състезателите не са зависими от никого – без да са затруднени от успешно отиграване на противника или от грешките на собствените си съотборници. Сервисът поставя началото на всеки двубой, на всеки гейм, на всяко следващо разиграване и е основен елемент в изграждането на тактиката на всеки отбор срещу всеки съперник.

Абсолютно всеки друг игрови елемент без изключение се намира в пряка или косвена зависимост от сервиса, без значение дали става дума за посрещането, играта на разпределителя и качеството на неговите отигравания, атаката и контраатаката, блокадата, защитата. Съвременният волейбол е напълно немислим без изпълнението на добре насочен и качествено изпълнен начален удар, който да разстрои играта на противника и да позволи изграждането на организиран двоен и троен блок, а оттам и на предприемането на максимално ефективни действия в защита и контраатака.

Във видеото „Как организираме играта си срещу силен начален удар“ са обяснени редица тънкости, свързани с подготовката на един волейболен отбор за двубой срещу противник, който изпълнява силен сервис.

В последните две десетилетия броят на играчите, които не пестят мощта си, когато застанат на крайната линия, се увеличи в пъти и поради тази причина тактическите, а и техническите, приготовления за подобен сблъсък следва да бъдат целенасочени и изключително внимателни. За сравнение в края на двадесети век началният удар беше предимно тактически насочен, преимуществено изпълняван от земя, а изпълнителите на силен сервис с отскок бяха по-скоро изключение.

Какво обаче се случва, когато успеем да отиграем в атака и получим изпълнението на сервис? Каква следва да бъде стратегията на отбора, как трябва да се подготвим технически и тактически, за да бъдем впоследствие възможно най-успешни в противодействието на атаката на съперника?

Първа опция – да се опитаме да изпълняваме начален удар в състезател, който се слави с неубедително посрещане. Друга възможност е да се изолира нападател, който не умее да атакува достатъчно добре, след като се е наложило да посреща сервиса на противника. Какви са другите налични варианти?

Вижте във видеото долу (на английски и български, но с налични български субтитри), а за още интересни волейболни видеа и анализи, може да се абонирате за канала в YouTube Volleyball Explained.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS